| 05.07.2012 18:06 | Okruh: Akvarijní ryby > Téma: Stres terčovců? Odpověď na příspěvek vložený 05. 07. 2012, 17:30:41 uživatelem sundave |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: Prosim o radu Tím se vůbec netrap. 14 denní dovolená nebo delší. Ty ryby to prostě vydrží. A hlavně jim nedopřej víc krmení před odjezdem, udělal by si víc škody než užitku. ![]() |
| 05.07.2012 17:30 | Okruh: Akvarijní ryby > Téma: Stres terčovců? Odpověď na příspěvek vložený 03. 07. 2012, 22:52:02 uživatelem Bubák |
sundavePříspěvků: 14 | Předmět: Prosim o radu Chci přijit na správný způsob krmeni v době, když budeme na dovolene. Museji 12 dnů koncem července vydržet suchým krmem. Když jsem na přijmu tak dostavaji denně jednou srdce, jednou patentky nebo artemia. A krunirovcům jednou za 2dny dávám suche granule z firmy LON. Tak uvidíme. To stači ne? |
| 05.07.2012 06:27 | Okruh: Akvarijní ryby > Téma: Stres terčovců? Odpověď na příspěvek vložený 01. 07. 2012, 22:29:15 uživatelem sundave |
LacoPříspěvků: 14 | Předmět: Prosim o radu skus ich krmit 5-6 krat denne. a te vločky im davaj len ako doplnkove. u mna terčom najviac chutia patentky a srdce. te granule si moc nevšimaju a vločky už duplom ne. |
| 03.07.2012 22:52 | Okruh: Akvarijní ryby > Téma: Stres terčovců? Odpověď na příspěvek vložený 02. 07. 2012, 21:38:03 uživatelem sundave |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: Prosim o radu "neplovucí granule" to jsou většinou ty ve formě granulátu co dělá Sera, JBL, Tetra. Jde o granule určené právě pro terčovce. Rychle padají ke dnu. Ale že bych chtěl terčovce. A už dopředu plánoval jak je krmit granulema z automatického krmítka? To bych si raději terčovce nepořizoval. Přeci jen ty ryby chtějí víc než ty granule. |
| 02.07.2012 21:38 | Okruh: Akvarijní ryby > Téma: Stres terčovců? Odpověď na příspěvek vložený 01. 07. 2012, 22:44:47 uživatelem dark48 |
sundavePříspěvků: 14 | Předmět: Prosim o radu Díky za nápad. Nevím jestli to bude praktická věcička. Jeden z variant je koupit neplovoucí granule. |
|
| |
| 01.07.2012 22:44 | Okruh: Akvarijní ryby > Téma: Stres terčovců? Odpověď na příspěvek vložený 01. 07. 2012, 22:29:15 uživatelem sundave |
dark48Příspěvků: 145 | Předmět: Prosim o radu možná dát pod automatické krmítko, něco podobného http://www.akvapotreby.com/www-akvapotreby-com/eshop/9-1-Prislusenstvi/24-2-Sitky-krmitka-lepidla/5/217-Krmitk o-na-vlocky ![]() |
| 01.07.2012 22:29 | Okruh: Akvarijní ryby > Téma: Stres terčovců? Odpověď na příspěvek vložený 26. 06. 2012, 01:31:21 uživatelem sundave |
sundavePříspěvků: 14 | Předmět: Prosim o radu Zatím dusitany jsou výše normy, doufám, že za týden bude to v pořádku, jelikož budu mít AQ už měsíc. Každopádně dnes zase vyměním 25% vody. Přidal jsem 5 ancistrusy z nich 2 albíny na vyčistění skel z rasů. Mám jeden problém s krmením. Moje AQ je JUWEL RIO 180 s zabudováním filtrem, který na hladině má otvor pro nasávání vody a nečistot. Když se zapne automatické krmítko, tak suchý krm pro diskuse většinou plave nad hladinou, tím pádem dostává do filtru dříve, než ho rybičky stihnou sežrat. Můžete mi poradit jak to mám vyřešit, abych mohl použit automatické krmítko. Děkuji. Jo a rybičky zatím jsou v poho, jsou aktivnější, neschovávají se diskusi a jsou pořad hladové, i když krmím 1-2 x denně. |
| 26.06.2012 01:31 | Okruh: Akvarijní ryby > Téma: Stres terčovců? Odpověď na příspěvek vložený 22. 06. 2012, 23:55:41 uživatelem Bubák |
sundavePříspěvků: 14 | Předmět: Prosim o radu Dokončil jsem lečbu proti krupičce pomoci eSHa EXIT. Vysledek je vyhovujici. Žadné bilé tečky na ploutvech nebo telě ryb nejsou. Před chvili jsem odkalil a vyměnil 45% vody. Zitra začnu krmit rybičky a zapnu osvětlení. 19. den je dneska, jak je nasazen AQ a podle pravidel dusitan je na vrcholu, ale to bylo před vyměnou vody. Zitra změrim zase. |
| 22.06.2012 23:55 | Okruh: Akvarijní ryby > Téma: Stres terčovců? Odpověď na příspěvek vložený 22. 06. 2012, 20:04:28 uživatelem sundave |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: Prosim o radu Tak sláva alespoň že tak. Peroxidem krupičku nevyléčíš jen bude víc kyslíku ve vodě. Jak píše kamča zkus Eschu. Určitě tě to finančně nezrujnuje. Sera má taky dobrý léky, ale je to cenově trošku záleží jak moc ti záleží na rybkách?? Pokud začínají žrát tak máš
asi to nejhorší za sebou. Pozoruj jak dýchají a co jde ven . Teplotu vody bych v začátku
"adaptace" raději dal na tu horní mez 30-32°C. Až po měsíci a podle kondice ryb bych
postupně snižoval do 28°C . Tím nic nezkazíš. Při léčení krupice si přečti pozorně návod jak
aplikovat léčivo při vyšší teplotě vody. Akvárko bych hodně provzdušňoval (vysoká teplota vody, a
léčiva). |
| 22.06.2012 23:44 | Okruh: Akvarijní ryby > Téma: Stres terčovců? Odpověď na příspěvek vložený 22. 06. 2012, 22:48:10 uživatelem kamcaKr |
sundavePříspěvků: 14 | Předmět: Prosim o radu Ahoj, před chvili jsem aplikoval EXIT. V AQ mám 30C teplotu, prodejce poradil nezvyšit teplotu, ale doporučil vypnout světlo na 3 dny. Před aplikaci jsem vyměnil 1/5 část vody, jelikož test dusitanu byl uplně ružovy. Mám ještě něco podniknout? Díky za rady. |
| 22.06.2012 22:48 | Okruh: Akvarijní ryby > Téma: Stres terčovců? Odpověď na příspěvek vložený 22. 06. 2012, 20:04:28 uživatelem sundave |
kamcaKrPříspěvků: 488 | Předmět: Prosim o radu A co ta Esha 2000 a exit?? Je to dost spolehlivý, samozřejmě je potřeba u toho zvýšit teplotu, aby zárodky nepřežily. |
| 22.06.2012 20:04 | Okruh: Akvarijní ryby > Téma: Stres terčovců? Odpověď na příspěvek vložený 21. 06. 2012, 09:04:31 uživatelem Pafka ![]() |
sundavePříspěvků: 14 | Předmět: Prosim o radu Ahoj, akvarko pomalu se stabilizuje, obyvatele take. Přišel jsem ale o 1 terčovec. Ostatni už 3í den normalně jí mražený krm, moc se neschovavaji a jsou docela aktivni, jenže v akvarku mám krupičku. Na rybach, teměr u všech, jsou bíle tečky. Chci použivat Sera Costapur, existuje nějaký levnejši způsob? Co peroxid? Díky. |
| 21.06.2012 09:04 | Okruh: Akvarijní ryby > Téma: Stres terčovců? Odpověď na příspěvek vložený 16. 06. 2012, 13:22:28 uživatelem sundave |
Pafka ![]() Příspěvků: 2069 | Předmět: Prosim o radu novinky? ![]() |
| 17.06.2012 22:50 | Okruh: Akvarijní ryby > Téma: Stres terčovců? Odpověď na příspěvek vložený 16. 06. 2012, 13:22:28 uživatelem sundave |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: Prosim o radu Máš to s chloraminem asi už zmáknutý postup atd. dík internetu co a jak. Ale v tomto případě mě to připomíná něco jako léčit pacienta s diagnozou zápalu plic a chtít ho léčit někde v mrazáku a čekat nějaké zlepšení jen dík lékům. Pro ty ryby je stres už změna prostředí, potřebují čas na adaptaci do nového prostředí. To co si jim připravil bylo špatné, teď si představ přidávání dalších zátěží ve formě chloraminu těm rybám se následkem toho objeví nemoci kterým by jinak normálně i odolaly. Vrácení ryb nic neřeší jen další stres a pochybuji že by si někdo takové ryby vůbec vzal Snad nějaká vyšší moc rozhodne a ty máš pro příště ponaučení že takhle ne. |
| 17.06.2012 22:03 | Okruh: Akvarijní ryby > Téma: Stres terčovců? Odpověď na příspěvek vložený 16. 06. 2012, 13:22:28 uživatelem sundave |
Pafka ![]() Příspěvků: 2069 | Předmět: Prosim o radu nechci tě naštvat, ale tohle se tu tak nějak předpovídalo. Jediné, co jsem viděl jako prevenci by byla trvalá lázeň zpátky v akvaristice. Počítej se strátami tak 90% ryb. Prvotní důvod propuknutí nemoci je stav akvária a vody a ten nepřeléčíš. Teď, i kdybys to přeléčil jsou ty rybky tak v pr..., že už ti umřou i na sennou rýmu. Netušim, co Ti doporučit, ale mam celkem jistotu, že léčíš něco, co tam možná ani neni a decimuješ osádku. |
| 16.06.2012 13:22 | Okruh: Akvarijní ryby > Téma: Stres terčovců? Odpověď na příspěvek vložený 15. 06. 2012, 22:42:14 uživatelem Bubák |
sundavePříspěvků: 14 | Předmět: Prosim o radu Moc děkuji za zkušenosti. Já jsem malinko pokročil, ale zřejmě směrem k špatnemu. Před 2 dny pozoroval jsem, že terčovci špatně a rychle dychaji, dokonce 3 terčovci dychali jednou žabrou. Přemyšlel jsem, že udělam jím 12 hodinovou lázen v AQ z Chloramin-T, jelikož jsem podezreval na němoc žabrohlisty. Včera v 22:00 jsem zvyšil pH v AQ nad 7.5, dal jsem tam 80g jedlé sody, aby zabralo Chloramin (pripravil jsem 3g chloraminu na 180l AQ). Dnes ráno v 8:00 (chloramin byl tam už 10 hodin) zaznamenaval jsem ztamvnuti u terčovcu a bílé fleky na bočních ploutvach, některý vůbec nehybali ploutvami a měli přilepenou k tělu. Zahynulo celkem 15 až 20 malé rybyčky. Z neonek zůstal posledny, asi také neprežije a ostatni take pomalu odchazi. Tak v 8:05 začal jsem s vyměnou 80l vody(45%). Nevím jestli má smysl večer zase vyměnit znovu nějakych 80l. Mám v planu ponděli večer znovu pokračovat s lečbou, aby vajička tech parazitu také byli poraženy. Ale bojim se, že tentokrát nepřežijou discusi. Samozřejmě udělam malou dozu Chloraminu a necham tam 6 nebo 8 hodin. Doporučujete takový postup? Co dělam špatně? Teď terčovci už maji svoji barvu zpět, neschovavaji se. Dam vědět, jak to dopadlo. Zatim, ahoj. |
| 15.06.2012 22:42 | Okruh: Akvarijní ryby > Téma: Stres terčovců? Odpověď na příspěvek vložený 15. 06. 2012, 22:14:00 uživatelem Bubák |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: Prosim o radu Ještě jedna věc u čerstvého akvária. Čerstvá voda má pH většinou nad 7. 7,5 až 8 (nebezpečí čpavku u tak zarybněného akvária)ryby jsou pak "přiotrávené" a mají syté, tmavé barvy těžko dýchají. Snaž se pH dostat na neutrální hodnoty pH 7. Ideální jsou hodnoty slabě pod "neutrál" pH 6,5-6,8. ![]() |
| 15.06.2012 22:14 | Okruh: Akvarijní ryby > Téma: Stres terčovců? Odpověď na příspěvek vložený 14. 06. 2012, 13:22:11 uživatelem sundave |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: Prosim o radu Na jednoho terčovce počítej tak 50l vody. Ostatní rybky dej pryč. Jen málo rybám (tetrám) vyhovuje tak vysoká teplota vody stejně tak kytkám. Neonkám zkracuješ dost podstatně už jejich tak krátký život. Většinou je právě k vidění na fotkách kde je hodně neonek spolu s terčovci ale tyhle ryby nejsou spolu v "biotopu" i když obě pochází z Amazonie. Dělí je od sebe několik tisíc kilometrů. Máš tam i parmičku čtyřpruhou což je taky nešťastná volba. Moc aktivní a neposedná ryba která ty klidné stresuje svoji aktivitou. Terčovci nejsou náročné nebo dokonce choulostivé ryby. Nejsou to vhodné ryby pro začátečníky hlavně proto, že jen málo začínajících se zajímá o záběh akvária. To je tvůj případ čerstvě založené akvárium a hned plný počet ryb. Ostatní ty běžnější ryby tohle "odpustí" terčovci nebo cichlidky ne. Teď bych pravidelně třeba obden měnil 1/4 vody. Hodně ztlumil osvětlení a zvedl teplotu i na 31-32°C silně vzduchoval, čím teplejší voda tím méně kyslíku ve vodě a obtížné dýchání pro ryby. Až pokud by si rozpoznal krupici tak začni s léčením. Příliš se nemotej kolem akvárka. Lepší by bylo rybám nabídnout živé krmení kromě nítěnek (ty jim nedávej). Zkus hovězí srdce většina terčovců je na srdce naučená z odchovů. Já ještě přidávám vitamíny (kapky) od sery. Co nesežerou odkal.Sušené nepřijímají nebo jen velice neochotně až z nouze. Nemocné ryby nikdy. Do filtrace nezasahuj. Z chemie by možná pomohl Sera nitrivec, ale nemám zkušenost. Pozor na některá hnojiva která obsahují dusík NPK hnojiva (Dennerle) nebo některé tablety. Zdraví terčovec má krásně červené oči nemá propadlé břicho a dýchá pravidelně na obě žábry, neotírá se o dekorace a nejdou z něj bílé výkaly. Není plachý (nechá se krmit i z ruky). Špatná volba pro začátek. Tak příště už budeš vědět. Držím palce. Víc už udělat asi nemůžeš. |
| 14.06.2012 15:54 | Okruh: Akvarijní ryby > Téma: Stres terčovců? Odpověď na příspěvek vložený 14. 06. 2012, 13:22:11 uživatelem sundave |
kamcaKrPříspěvků: 488 | Předmět: Prosim o radu Śkoda že jsi ty ryby nevrátil včas. Teď s tou krupicí už ani nemůžeš. Léčí se kombinací esha exit a esha 2000, většinou to pomůže do tří dnů, ale netvrdím to u tebe, kdy není zaběhlé akvárium - proto tu krupici ryby dostaly. Filtr se vůbec nečistí a jede nonstop, čistí se až když nemá žádnej průtok - klidně jen jednou za rok. |
| 14.06.2012 13:22 | Okruh: Akvarijní ryby > Téma: Stres terčovců? Odpověď na příspěvek vložený 14. 06. 2012, 09:58:59 uživatelem Pafka ![]() |
sundavePříspěvků: 14 | Předmět: Prosim o radu Ahoj Pavle, děkuji za odpověď a za odkaz pro discusi. Dnes změním časy svícení, aby to bylo v jednom kuse. Chápu, že nádrž pro 6 terčovce je malá, ale zatím nemám v plánu jí zvětšit. Dnes začíná 5í den, jak jsou terčovce bez chutí a ve střesu. Asi mám další problém. Na těch neonkách vidím bílé tečky, předpokládám, že mají krupičku. Jak se to lečí, mám koupit Exit a 2000 a vyléčit v stejném nádrže, nebo malé rybičky mám vyndat někam a tam začít s léčbou? Na terčovcích zatím bílé tečky nezaznamenávám, ale ztratili barvu, jsou spíš šedé. Nemám vůbec zkušenosti s léčením, co doporučuješ? Díky. Armen. |
| 14.06.2012 09:58 | Okruh: Akvarijní ryby > Téma: Stres terčovců? Odpověď na příspěvek vložený 14. 06. 2012, 00:41:10 uživatelem sundave |
Pafka ![]() Příspěvků: 2069 | Předmět: Prosim o radu Ještě odkaz na celkem slušný popis terčovců. http://www.akvarista.cz/web/atlas/detail/?id=132 |
| 14.06.2012 09:32 | Okruh: Akvarijní ryby > Téma: Stres terčovců? Odpověď na příspěvek vložený 14. 06. 2012, 00:37:59 uživatelem sundave |
Pafka ![]() Příspěvků: 2069 | Předmět: Prosim o radu Ahoj, tak příště se vybodni na údržbu filtru. Ten nech běžet a nezasahuj do něj. Teď potřebuješ, aby se co nejvíce kolonizoval bakteriemi. Nečisti filtr ten samý den, kdy měníš vodu. Vzduchování asi není potřeba, i když asi není ani na škodu. Sviť v jednom kuse. Třeba 11:30 - 21:30. 10 hodin bohatě stačí. Svítíš od toho, abys jim nastolil dení režim, a kytkám 10 hodin stačí. Jak je pro Tebe reálné pořídit časem větší akvárko? Ono totiž teď to ještě půjde, ale dlouhodobě je to neudržitelné. Už těch 6 discusů ve 180-ti litrech je dost. Krm 1x denně a jen tolik, co se sní max do dvou minut. Jak dlouho už Ti ty terčovci odmítají potravu? |
| 14.06.2012 00:41 | Okruh: Akvarijní ryby > Téma: Stres terčovců? Odpověď na příspěvek vložený 13. 06. 2012, 17:42:24 uživatelem Pafka ![]() |
sundavePříspěvků: 14 | Předmět: Prosim o radu Ještě jsem vyndal reflektory, alespoň prozatím, světlo se zapíná od 7:00 až 11:00 a od 16:00 až 24:00, celkem 12 hodin denně. Ahoj. |
| 14.06.2012 00:37 | Okruh: Akvarijní ryby > Téma: Stres terčovců? Odpověď na příspěvek vložený 13. 06. 2012, 17:42:24 uživatelem Pafka ![]() |
sundavePříspěvků: 14 | Předmět: Prosim o radu Děkuji za odpověď Pavle, před chvili jsem dokončil vyměnu 1/4 vody vč. odkalování. Vyčistil jsem filtr, místo uhlikového černého molitana dal jsem Sera Siporax mini a ještě přidal JBL FilterStart. Nasadil jsem také vzduchováni, teď budou mít co dýchat. Doporučuješ malé rybičky vyndat do jiného nadrže nebo mám zatim počkat. Díky. |
| 13.06.2012 17:42 | Okruh: Akvarijní ryby > Téma: Stres terčovců? Odpověď na příspěvek vložený 13. 06. 2012, 17:41:34 uživatelem Pafka ![]() |
Pafka ![]() Příspěvků: 2069 | Předmět: Prosim o radu Jo a jestli se Ti bojí a schovávají, tak klidně vypni jednu zářivku nebo uber reflektory, ať maj do začátku trochu klidu. |
| 13.06.2012 17:41 | Okruh: Akvarijní ryby > Téma: Stres terčovců? Odpověď na příspěvek vložený 13. 06. 2012, 14:19:07 uživatelem sundave |
Pafka ![]() Příspěvků: 2069 | Předmět: Prosim o radu No, dle mého to máš kvalitně přerybněné. Pokud jsi nasadil ryby brzy, počítej s nárůstem NO3 do ošklivých hladin. Měň vodu častěji. Ta teplota ujde, jen ti sumci jí zrovna 2x nemusí tak vysoko, za to terčovci to vyžadují. Nežerou-li, máš průser. Zkus to aq trochu víc chránit před stresovými faktory, tzn. příliš světla, málo úkrytů, hodně pohybu před aq. Každopádně tvůj problém je dlouhodobý. Máš tam velice náročné ryby, malé aq a přerybněno. To je skoro na nákup alespoň 2x tak velké nádrže. Ten bílí štěrk byl doslova blbá volba. To je tak na vybagrování a výměnu za tmavé dno, nejlépe tmavý písek, nebo něco s menší frakcí. S tou hustotou ryb Ti to bude bordel zapadávat do štěrku. Bílá=stres. |
| 13.06.2012 14:19 | Okruh: Akvarijní ryby > Téma: Stres terčovců? Odpověď na příspěvek vložený 13. 06. 2012, 09:42:37 uživatelem Pafka ![]() |
sundavePříspěvků: 14 | Předmět: Prosim o radu Ahoj, musím přiznat, že rady mě moc nepotěšili, ale děkuji za ni. O chovu discusů jsem něco četl poslední 15 dnů a myslel jsem že to zvládnu. Každopádně žádný z nich neuhynul, zatím .
Podmínky jsou: AQ = Juwel 180 litr s filtrem BioFlow 3.0. Osvětlení = 2x45W navíc dal jsem reflektory. Dno = 1-1.5 cm hnojivo pro rostliny + 3-5 cm bílý štěrk 3-8mm. Voda = 28-29°, pH=6.8, Dusitany (NO2)=0.01mg/l, Dusičnany (NO3)=25-30 mg/l, GH=16°d, KH=6°d, Chlor = 0,3 mg/l Rostliny (jsou u mě 1 týden) = 2x Valisneria spiralis (da se řict už odešli, jsou k ničemu, asi kvůli teplotě), 2x Anubias barteri, 2x Hygrophila polysperma, 2x Echinodorus bleheri, 2x Sagittaria platyphylla Ryby (jsou u mě 4í den) = 6x terčovce (7-10 cm), 20 červeních neonek (zatím zahynuli 2), 8x Barbus Tetrazona, 3x černé tetry, 5x krvavé tetry, 4x Ancistrusy, 2x panda ancistrusy a 2x krevety (1 zmizel, asi do filtru). Krmím 2x denně granule pro Discusi a 1x mražené patentky nebo Discus Special. Zatím terčovce nejedli nic, ale ostatní žerou všechno, kromě neonek, oni taky jsou hodně citlivé rybičky, zřejmě. Dnes vodu chci vyměnit poprvé, asi kolem 1/4. Koupil jsem dnes SERA Siporax mini a chci dat do filtru místo černého uhličitého molitanu. Doporučujete ty malé rybičky vyndat a dat do jiné nádrže, aby terčovce alespoň týden zůstali sami? Co mám ještě podniknout? Předem děkuji za kvalitní rady. Hezký den. |
| 13.06.2012 09:42 | Okruh: Akvarijní ryby > Téma: Stres terčovců? Odpověď na příspěvek vložený 12. 06. 2012, 12:55:35 uživatelem sundave |
Pafka ![]() Příspěvků: 2069 | Předmět: Prosim o radu Ahoj, lék je odnést terčovce zpět do akvaristiky a požádat o vrácení peněz. Nebo jiný způsob jak dostat terčovce do patřićné nádrže zkušeného chovatele. Přečetl sis, jaké podmínky vyžadují discusi? |
| 12.06.2012 12:55 | Okruh: Akvarijní ryby > Téma: Stres terčovců? Odpověď na příspěvek vložený 11. 06. 2012, 22:35:32 uživatelem Linda ![]() |
sundavePříspěvků: 14 | Předmět: Prosim o radu Dík za odpověď. Dobře, už to se stalo, než jsem o tom dozvěděl, přiznávám mojí chybu. Existuje na to nějaký "lek", alespoň aby zpříjemnilo jejích pobyt na ten první měsíc. Děkuji. |
| 11.06.2012 22:35 | Okruh: Akvarijní ryby > Téma: Stres terčovců? Odpověď na příspěvek vložený 11. 06. 2012, 21:08:04 uživatelem sundave |
Linda ![]() Příspěvků: 788 | Předmět: Prosim o radu Co k tomu dodat? Aq má jet aspoň měsíc bez ryb. http://wds.cz/tlamovci/rady.php?idClanku=7 Terčovci jsou jedny z nejnáchylnějších ryb. Jejich chovu by se měl věnovat jen zkušený akvarista. Jsou velmi nároční na kvalitu vody. Toto je typická začátečnická chyba. Terčovci do tohoto aq rozhodně ne. ![]() |