| 20.06.2012 13:26 | Okruh: Akvarijní rostliny > Téma: Zástřih. Odpověď na příspěvek vložený 20. 06. 2012, 07:52:54 uživatelem Bubák |
gogiPříspěvků: 209 | Předmět: Lilaeopsis novae zelandiae Díkes za raekcie,neponáhľam sa,preto sa môže stať že pomením plány(nevychádza mi časovo veľa vecí,a keď nahodou vyjde čas tak na potvoru rupne niečo nečakané,a ekonomika nepustí ),no ale dosť
ponosovania.Počítam že v horizonte 3 mes.skompletizujem akva do def.podoby,a neskôr pouvažujem o nejakej
inej tematicky zameranej nádrži(kto by nechcel všetky druhy? ) Myslím že som túto tému už
dosť odviedol od podstaty,tak pri nejakej inej čaves. |
| 20.06.2012 07:52 | Okruh: Akvarijní rostliny > Téma: Zástřih. Odpověď na příspěvek vložený 19. 06. 2012, 13:21:56 uživatelem gogi |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: Lilaeopsis novae zelandiae Já se byl podívat nedávno v Dříteči a tam je to teď pomalu samej hadohlavec. Tak jsem si tam při pohledu na ně na tebe vzpomněl. Asi si budeš muset udělat výlet do Čech. Akorát si nejsem jistý
jestli to jsou africký hadohlavci nebo ty z Asie? Ostnovce mám. Prodává je Kalaba i Macenauer.
Motýlkovci jsou u nás vcelku běžnou rybou už v obchodech jsou k sehnání, ale rypouny jsem teď delší
dobu neviděl. Tak ti držím palce ať to všechno seženeš.![]() |
| 19.06.2012 13:21 | Okruh: Akvarijní rostliny > Téma: Zástřih. Odpověď na příspěvek vložený 17. 06. 2012, 23:33:25 uživatelem Bubák |
gogiPříspěvků: 209 | Předmět: Lilaeopsis novae zelandiae Vďaka za info,risknem to Crinum.Čo sa týka biotopu,jasné že sa nesnažím o prísny biotop,len akva zariadzujem v duchu Konga(nie konkrétnej rieky,ale povodia ako takého).Inými slovami -Západoafr.výber
Ak by som to pojal prísnejšie,potreboval by som aspoň 3-4 nádrže ,aby som mohol chovať najzaujím.ryby
tejto oblasti.Hadohlavce sú priorita(ešte ich tak zohnať),ale aj Motýlkovce+Ctenopomi+Rypákovce ma
zaujímajú,a keď mi dôjde trpezlivsť zmením priority a rupnem tam Tetry konžské+niečo dostupné
. (fascináciu hadohlavcami som trochu opísal v atypickom článku:Parachanna obs.stretnutie
1.2.3.)![]() |
| 17.06.2012 23:33 | Okruh: Akvarijní rostliny > Téma: Zástřih. Odpověď na příspěvek vložený 16. 06. 2012, 22:08:01 uživatelem gogi |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: Lilaeopsis novae zelandiae Kongo je tak dlouháááá řeka že tam na každém km najdeš pokaždé jiný "biotop" . Jak píše Václav vůbec bych se netrápil nějakým nesmyslným a neuskutečnitelným biotopem v akváriu. Kongo je v některých částech silně proudící řekou. Balvany, peřeje, hluboká voda bez vegetace. Podle dok. filmu tam loví například kongo tetru. Povodí konga pralesní část je bohatá na pralesní vegetaci a jsou tam i jiné druhy ryb. "biotop" v 500l vody a třeba i v 5OOOl akváriu je nesmysl. Spíš jde o snahu akvárium osázet něčím co pochází z kontinentu a to je tak vše. Stejně tak u Amazonie apod. Echinodor a neonky ?? Od sebe jsou na tisíce kilometrů v akváriu na 20cm. V přírodě by se nikdy neonky s Echinodorem nepotkaly. V případě akvaristů jde o biotop Křín mám a roste v pohodě v normálním křemičitém dnu. Cibulku je potřeba obalit (ochránit) před vsazením do dna, aby se nepoškodila. Stačí kokosové vlákno. Nesází se celá. Po třech měsících mám novou cibulku. Klidně bych ti křín i daroval velká rostlina odolná ale velká. Vhodná pro robustní cichlidy které ale nežerou kytky. |
| 16.06.2012 23:17 | Okruh: Akvarijní rostliny > Téma: Zástřih. Odpověď na příspěvek vložený 16. 06. 2012, 22:08:01 uživatelem gogi |
vaclav ![]() Příspěvků: 1246 | Předmět: Lilaeopsis novae zelandiae Bohužel o křínech toho moc nevím. Je to rostlina s cibulkou a u nich je problém dno. Pokud jim nebude vyhovovat nepoznáš to a až rostlina vyčerpá svoje zásoby v ní, velmi rychle odejde. Pokud jde o finance já jsem také hodně rostlin získal výměnnou. ![]() |
|
| |
| 16.06.2012 22:08 | Okruh: Akvarijní rostliny > Téma: Zástřih. Odpověď na příspěvek vložený 16. 06. 2012, 21:23:11 uživatelem vaclav |
gogiPříspěvků: 209 | Předmět: Lilaeopsis novae zelandiae Ďakujem za odpovede,vážim si to.Akvaristika v dnešnej dobe pokročila,dostupnosť flory a fauny je určite na inej úrovni+informácii máme nadostač,čiže nieje podľa mňa blbosť afr.biotop.Tému som nahodil len na rozšírenie svojich znalostí.(čo sa týka môjho biotopu-limituje ma ekonomika)Ešte raz dikes. Huuupss:ešte otázočka-Crinum calamistratum-aké skúsennosti?oplatí sa investovať?(myslím praktické skúsennosti) |
| 16.06.2012 21:23 | Okruh: Akvarijní rostliny > Téma: Zástřih. Odpověď na příspěvek vložený 16. 06. 2012, 18:02:09 uživatelem gogi |
vaclav ![]() Příspěvků: 1246 | Předmět: Lilaeopsis novae zelandiae Poslední revize Echinodorů většinu nám dlouho známým rostlin sloučilo dohromady. Takže je v tom hodně velký bordel. Jestli rostou echináče v Africe je mně upřímně jedno, je to přes 2O let starý spor. Pokud hledáš jen rostliny z Afriky tak je to trochu nesmysl. Najdi si spíše určitý biotop je jich na internetu dost a podle toho zařiď akvárium. Ty ale nejsou druhově většinou příliš rozmanité. ![]() |
| 16.06.2012 18:02 | Okruh: Akvarijní rostliny > Téma: Zástřih. Odpověď na příspěvek vložený 16. 06. 2012, 17:18:44 uživatelem vaclav |
gogiPříspěvků: 209 | Předmět: Lilaeopsis novae zelandiae Ďakujem,presne túto polemiku som myslel,no ani po opätovnom prečítaní mi nieje jasné kde je pravda.Položím jednoduchú otázku:existuje Echinodor o ktorom môžem povedať-je to Africká rastlina?Alebo ak by ste Vy zariaďovali afr.akva-dali by ste tam Ech.africana? dikes(poprípade inkrim.rastl. pod iným názvom) |
| 16.06.2012 17:18 | Okruh: Akvarijní rostliny > Téma: Zástřih. Odpověď na příspěvek vložený 16. 06. 2012, 09:35:45 uživatelem gogi |
vaclav ![]() Příspěvků: 1246 | Předmět: Lilaeopsis novae zelandiae http://www.rataj-spk.cz/ TOMOVA RUBRIKA. http://planta.aquariana.cz/echinodorus_africanus.htm Je to poměrně hodně starý spor a nejen o echináče z Afriky. Bohužel pan Pelikán přestává být normální, pokud před ním někdo vysloví jméno Rataj. Sám jsem si to několikrát vyzkoušel. Snažit se o biotop je sice hezká věc, ale většinou narazíš stejně na kultivary nebo křížence, které už z Afrikou nemají nic společného. ![]() |
| 16.06.2012 09:35 | Okruh: Akvarijní rostliny > Téma: Zástřih. Odpověď na příspěvek vložený 15. 06. 2012, 23:25:42 uživatelem Bubák |
gogiPříspěvků: 209 | Předmět: Lilaeopsis novae zelandiae Ďakujem za tip,už som o niečom takom uvažoval,lenže som zachytil polemiku ohľadom pôvodu.Možno si naštudujem viac a prijmem ako fakt že Echin.rastú aj v Afrike.(môj názor je :je to možné,kedže Amazon a Kongo kedysi tvorili jednu super rieku,majú podobnú faunu,tak snáď aj floru)ešte raz vďaka,ak niekto má info o tejto problematike nech nahodí. ![]() |
| 15.06.2012 23:25 | Okruh: Akvarijní rostliny > Téma: Zástřih. Odpověď na příspěvek vložený 10. 06. 2012, 22:53:01 uživatelem gogi |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: Lilaeopsis novae zelandiae Já bych gogi doporučil http://www.aquapage.cz/akvarijni-rostliny/209-echinodorus-africanus.html To je taky podobný případ. |
| 15.06.2012 23:13 | Okruh: Akvarijní rostliny > Téma: Zástřih. |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: Lilaeopsis novae zelandiae Citace: "vaclav napsal Zajímá mě jediná odpověď. Dal jsi ve svém odkaze
http://aukro.cz/lilaeopsis-novae-zelandiae-i2286079239.html Václave pokud jsi chtěl jen "rýpnout"Správnou nebo špatnou fotografii." do toho že v mém odkazu je obrázek s názvem
lilaeopsis-novae-zelandiae ? Psal jsem ti, že je jedno odkud je fotka ukradená. Protože v celé
akvaristické Evropě je lilovníček brazilský prodáván pod tímto (synonymem) přesněji obchodním
názvem jako lilaeopsis-novae-zelandiae. O kvalitě atlasu z internetu si může udělat obrázek každý. viz
tvoje spoluautorství v atlasu zde.
http://www.aquapage.cz/akvarijni-rostliny/107-lilaeopsis-novae-zelandiae.html. Kde je pod touto rostlinou
mnoho fotek lilovníčku brazilských. Včetně nesmyslného a "odborného" popisu
"biotopu". Pokud pochybuješ zda jde na fotce o submerzní kytku kterou jsem dal jako první. To nechám na tobě a ostatních. Pokud je kytka v květináči neznamená to ještě že je pěstována emerzně. Pro mne je rozhodující tvar listu pro rozlišení emerzní-submerzní. Měl jsem mnoho kytek v akváriu které jsem měl v květináči přesto trvale pod vodou. Reagoval jsem ale hlavně
na to že submerzní listy jsou podle tebe kratší než emerzní.![]() |
| 10.06.2012 22:53 | Okruh: Akvarijní rostliny > Téma: Zástřih. Odpověď na příspěvek vložený 10. 06. 2012, 22:44:24 uživatelem vaclav |
gogiPříspěvků: 209 | Předmět: Lilaeopsis novae zelandiae Dikes,Anubiasy mám snáď všetky,xi xi,rastliny z oblasti mám zmapované.Len som tak uvažoval že niekedy má človek nejaké najjednoduchšie riešenie rovno pod nosom,a prehliadne ho.Uvažujem aj o kozmopolit.rastlinách.Ešte raz dikes.(idem to omrknuť) ![]() |
| 10.06.2012 22:44 | Okruh: Akvarijní rostliny > Téma: Zástřih. Odpověď na příspěvek vložený 10. 06. 2012, 22:07:17 uživatelem gogi |
vaclav ![]() Příspěvků: 1246 | Předmět: Lilaeopsis novae zelandiae Na rozdíl od Bubáka ti doporučím atlas rostlin na Rybičky.net - vyhledávání. http://rybicky.net/atlasrostlin/hledat/ Stačí zadat parametry které potřebuješ. Například: Náročnost-nízká Rozšíření-Afrika. Prohledat atlas rostlin. Vyjede ti seznam. Budou to většinou anubiasy. ![]() |
| 10.06.2012 22:43 | Okruh: Akvarijní rostliny > Téma: Zástřih. Odpověď na příspěvek vložený 10. 06. 2012, 22:42:19 uživatelem Bubák |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: Lilaeopsis novae zelandiaeA submerzní |
| 10.06.2012 22:42 | Okruh: Akvarijní rostliny > Téma: Zástřih. Odpověď na příspěvek vložený 10. 06. 2012, 22:31:43 uživatelem vaclav |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: Lilaeopsis novae zelandiaeChlape jakou chybu? Je snad rozdíl v délce listu u submerzní nebo emerzní formy viděl si fotky? Nebo je jen rozdíl ve tvaru listu a délka je závislá pouze na intenzitě světla? Kdo pozná rozdíl emerzní. |
| 10.06.2012 22:31 | Okruh: Akvarijní rostliny > Téma: Zástřih. Odpověď na příspěvek vložený 10. 06. 2012, 22:22:23 uživatelem Bubák |
vaclav ![]() Příspěvků: 1246 | Předmět: Lilaeopsis novae zelandiae Proto že nedokážeš uznat svoji chybu, nemám se s tebou o čem dál bavit. |
| 10.06.2012 22:23 | Okruh: Akvarijní rostliny > Téma: Zástřih. Odpověď na příspěvek vložený 10. 06. 2012, 22:23:07 uživatelem Bubák |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: Lilaeopsis novae zelandiaeA porovnej si délku s emerzni rostlinou. Všimni si rozdílu listu šíp pod vodou, emrzní ma vrch listu zakulacený. |
| 10.06.2012 22:23 | Okruh: Akvarijní rostliny > Téma: Zástřih. Odpověď na příspěvek vložený 10. 06. 2012, 22:22:23 uživatelem Bubák |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: Lilaeopsis novae zelandiaedruhá |
| 10.06.2012 22:22 | Okruh: Akvarijní rostliny > Téma: Zástřih. Odpověď na příspěvek vložený 10. 06. 2012, 22:06:44 uživatelem vaclav |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: Lilaeopsis novae zelandiaeVáclave přidám ti jen dvě fotky submerzní formy tyhle rostlinky připadají ti jako krátké pod 7-10 cm? |
| 10.06.2012 22:07 | Okruh: Akvarijní rostliny > Téma: Zástřih. Odpověď na příspěvek vložený 10. 06. 2012, 21:43:21 uživatelem Bubák |
gogiPříspěvků: 209 | Předmět: Lilaeopsis novae zelandiae Priatelia,trošku sa tu zamiešam,neriešte detaily.skúste radšej poradiť nenáročnú rastlinu do biotopu afr.rieky.(rozmýšľam nad Crinum calamistratum,Nymphaea lotus,Amannia seneg.,)Valisnerky,Bolbitis,mi nejak nejdú(sl.svetlo ) ![]() |
| 10.06.2012 22:06 | Okruh: Akvarijní rostliny > Téma: Zástřih. Odpověď na příspěvek vložený 10. 06. 2012, 21:43:21 uživatelem Bubák |
vaclav ![]() Příspěvků: 1246 | Předmět: Lilaeopsis novae zelandiae Zajímá mě jediná odpověď. Dal jsi ve svém odkaze http://aukro.cz/lilaeopsis-novae-zelandiae-i2286079239.html Správnou nebo špatnou fotografii. |
| 10.06.2012 21:43 | Okruh: Akvarijní rostliny > Téma: Zástřih. Odpověď na příspěvek vložený 10. 06. 2012, 20:56:07 uživatelem vaclav |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: Lilaeopsis novae zelandiae Emerzní Lilaeopsis brasiliensis má ty špičky listu "kulatější" to je asi jediný rozdíl mezi emerzní a submerzní formou. Pokud si tuhle rostlinku viděl u někoho v akváriu kde roste už delší dobu, tak má až do 10cm a listy do špičky. Většinou se ale uvádí do 7cm. Na Atlas rybiček se nekoukej ten doplňují samotní akvaristé. Podívej se na taxony rod Lilaeopsis. To co se tady prodává pod názvem jako lilaeopsis novae zelandiae je ve skutečnosti lilovníček brazilský. Psal jsem ti, že je to obchodní název pro jednu a tu samou kytku nebo ne? Spíš by mě zajímalo o kolik se ti zkrátila délka listu pokud byl L.brasiliensis pod vodou. Já bych spíš věřil tomu že se změnil jen tvar listu, ale délka ne. Alespoň jsem to u mých rostlin neviděl. |
| 10.06.2012 21:00 | Okruh: Akvarijní rostliny > Téma: Zástřih. Odpověď na příspěvek vložený 10. 06. 2012, 20:40:38 uživatelem Bubák |
Pafka ![]() Příspěvků: 2069 | Předmět: Lilaeopsis novae zelandiae chlapci, nekočkujte se. |
| 10.06.2012 20:56 | Okruh: Akvarijní rostliny > Téma: Zástřih. Odpověď na příspěvek vložený 10. 06. 2012, 20:40:38 uživatelem Bubák |
vaclav ![]() Příspěvků: 1246 | Předmět: Lilaeopsis novae zelandiae Tvoje povídání je sice poučné, ale zřejmě si si neuvědomil, že tvoje fotografie "Submezního" je fotka emerzního liliovníčku a to ještě v košíčku z pěstírny. http://rybicky.net/atlasrostlin/lilaeopsis_brasiliensis Ne každý má na tento problém stejný názor. http://rybicky.net/atlasrostlin/lilaeopsis_novae-zelandiae ![]() |
| 10.06.2012 20:40 | Okruh: Akvarijní rostliny > Téma: Zástřih. Odpověď na příspěvek vložený 10. 06. 2012, 18:00:57 uživatelem vaclav |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: Lilaeopsis novae zelandiae Ono to je Václave asi jedno zda ta fotka byla ukradena, nebo ji tam vložil jeden a ten samý člověk. Protože pod jménem Lilaeopsis novae-zelandiae aneb Lilaeopsis brasiliensis se jedná o tu jednu a tu samou kytku. Lilaeopsis novae-zelandiae je asi zřejmě jen pouze obchodní název. Synonymum pro Lilaeopsis brasiliensis? Podle autorů Gitte Petersen, James Affolte. Rod Lilaeopsis zná zatím pouze 6 druhů. Lilaeopsis brasiliensis syn. Lilaeopsis novae-zelandiae Lilaeopsis carolinensis Lilaeopsis chinensis Lilaeopsis masonii Lilaeopsis occidentalis Lilaeopsis schaffneriana Na internetu si šíří že pro Lilaeopsis novae-zelandiae jsou typické kulatější listy. To je ale rozdíl mezi emerzně pěstovanou rostlinou a submerzní. V submerzní formě se prý tahle "kulatost" ztrácí. Takže to není znak pro rozlišení druhu. |
| 10.06.2012 18:00 | Okruh: Akvarijní rostliny > Téma: Zástřih. Odpověď na příspěvek vložený 10. 06. 2012, 15:26:52 uživatelem Bubák |
vaclav ![]() Příspěvků: 1246 | Předmět: Lilaeopsis novae zelandiae Jen pro zajímavost se podívej odkud je ta fotka ukradená a oříznutá. http://rybicky.net/fotogalerie.php?sekce=atlasrostlin&c=312 Jinak se určitě nejedná o Lilaeopsis novae-zelandiae ale Lilaeopsis brasiliensis. http://rybicky.net/atlasrostlin/lilaeopsis_brasiliensis ![]() |
| 10.06.2012 15:26 | Okruh: Akvarijní rostliny > Téma: Zástřih. |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: Lilaeopsis novae zelandiae Citace: "vaclav napsal Koupil jste si emerzní (skleníkovou) rostlinu. Ty bývají zpravidla větší než jsou potom submerzní
(podvodní) . Fotka submerzních rostlinek http://aukro.cz/lilaeopsis-novae-zelandiae-i2286079239.html Nepřipadají mě tyJinak ale máte ty kobercové rostliny špatně zasázené. Měly by být zasázené pokud možno jednotlivě, takhle se budou příliš zahušťovat a déle potrvá než zarostou celý vymezený prostor. "listy nějak extra krátké o proti těm produkovaným ve skleníku, pěstovaných emerzně. |
| 07.06.2012 23:02 | Okruh: Akvarijní rostliny > Téma: Zástřih. Odpověď na příspěvek vložený 07. 06. 2012, 22:16:39 uživatelem vaclav |
KobraPříspěvků: 99 | Předmět: Lilaeopsis novae zelandiae Děkuji Václave za konečně radu odborníka. S tím sázením jsem to věděl,ale asi nejsem
dostatečně zručný na tyto jemné práce.Díky tomu substrátu od fluvalu se mi to jednotlivě vůbec
nedařilo a zůstalo mi to buď na pinzetě,nebo při doplnění vody to vyplavalo.A je taky fakt,že jsem
neměl dostatečnou trpělivost a čas.Pokusím se to napravit.![]() |
| 07.06.2012 22:16 | Okruh: Akvarijní rostliny > Téma: Zástřih. Odpověď na příspěvek vložený 05. 06. 2012, 22:35:16 uživatelem Kobra |
vaclav ![]() Příspěvků: 1246 | Předmět: Lilaeopsis novae zelandiae Koupil jste si emerzní (skleníkovou) rostlinu. Ty bývají zpravidla větší než jsou potom submerzní (podvodní) . Jinak ale máte ty kobercové rostliny špatně zasázené. Měly by být zasázené pokud možno jednotlivě, takhle se budou příliš zahušťovat a déle potrvá než zarostou celý vymezený prostor. ![]() |