| 10.03.2012 17:16 | Okruh: Založení akvária > Téma: Pomoc začátečníkovi Odpověď na příspěvek vložený 10. 03. 2012, 12:45:42 uživatelem Michalll |
kamcaKrPříspěvků: 488 | Předmět: Nový začátečník - pomozte s vybavením akvária No pokud máš starý dno a ještě ho máš tolik, tak o hnojení už nemusí být řeč...Stejně se většinou nehnojí od začátku, ale až když vidíš, že něčeho tam je málo, tak kytky nejdou (př. železo). No možná se ti rozjede víc řasa, než kytky, ono to starý dno často není vůbec potřebný, zvlášť v takhle malých akvárkách mi to přijde dost zbytečný. Jinak jak píše Linda- vodu nechávej pouze odstát v nějaký nádobě do dalšího dne, pak už nemusíš ani používat odstraňovač chloru, za 24hod stopro vyprchá. Filtr proprat pouze v akvarijní vodě...A pak já bych tu třetinu vody každej den neměnila, protože takhle si ten filtr ani dno nikdy nezajedeš..nebo teď měň a až s tím budeš spokojenej, tak od toho dne počkej 3-4týdny, než tam dáš ryby...Bez odkalování, čištění filtru, prostě jen akvárko, rostliny, filtr, světlo, dno a nechat to být a kochat se růstem rostlin ![]() |
| 10.03.2012 14:22 | Okruh: Založení akvária > Téma: Pomoc začátečníkovi Odpověď na příspěvek vložený 10. 03. 2012, 12:45:42 uživatelem Michalll |
Linda ![]() Příspěvků: 788 | Předmět: Nový začátečník - pomozte s vybavením akvária Ahoj, Staré dno vyrábí Rataj. Filtr se čistí jen v případě zhoršeného průtoku a jen vodou z akvária. Akorát mech. předfiltr já klidně čistím vodovodní vodou, ale zbytek ne. Je to kvůli bakteriím, které ve filtru žijí a jsou, dle mého názoru, ve filtru to nejdůležitější. Když budeš filtr často čistit a najednou všechny náplně, bakterie v něm zabiješ a pak ať žijou dusíkaté sloučeniny! Do akvárka bych při výměně vody nelila vodu mírně teplou z kohoutku, protože může být se zinkem a to rybám škodí. Takže nechat odstát na pokojovou teplotu. Pokud je jí hodně, nechat odstát maximum co lze a zbytek dolít studenou. Do ní dát samozřejmě nějaký odstraňovač chloru, já používám Aquasafe od Tetry nebo Aquatan od Sery. Co se týče rybek, počkej měsíc |
| 10.03.2012 12:45 | Okruh: Založení akvária > Téma: Pomoc začátečníkovi Odpověď na příspěvek vložený 09. 03. 2012, 11:12:44 uživatelem kamcaKr |
Michalll | Předmět: Nový začátečník - pomozte s vybavením akvária Takže jsem se tu konečně dostal...Zkusím odpověďět na vše.. Starého dna mi DOPORUČILI koupit 2 sáčky (bohužel nevím gramáž ani značku), takže staré dno je asi 2cm, novým dnem jsem to přikryl cca 3cm...tam byly 2 menší pytlíky a jeden větší...Je to průměrná výška vrstvy, protože to mám mírně tvarované... Akvárium mám 60*30*30! Jinak filtr mi jeden NONSTOP a pomáhám tomu i jinak čistit, takže voda je už znatelně lepší, myslím si, že ještě 3 dny a je čistá...Pomáhám tomu tak, že filtr co půl den vymývám v umyvadle a z vrchu, kde se usazovalal hodně lehká hlína to odebírám sítkou, spodek vysávám a saju mezi kamínky spousty tmavé bahnité vody...Vysaju tak ale vždy asi 1 třetinu akvária, ale to zase doleju novou vodou...Vodu před doletím vždy ohřeju nebo dávám mírně teplou z kohoutku, abych akvárium kvůli topidlu a rostlinám příliš neochladil... Jinak jsem zmatený z toho, že někde mi doporučují okamžitě za týden hnojit rostliny (podle prodejce jsou nennáročné), někdo zase píše či říká nehnojit, že si to rybky zahnojí atd... Někdo říká (prodejci v akvě), známí, že v pondělí tam rybky mohu normal nasadit a pohoda, někdo píše a říká dokonce 3 týdny až měsíc... Takže co ještě mohu či musím udělat?? Děkuji |
| 09.03.2012 11:12 | Okruh: Založení akvária > Téma: Pomoc začátečníkovi Odpověď na příspěvek vložený 08. 03. 2012, 18:32:40 uživatelem Michalll |
kamcaKrPříspěvků: 488 | Předmět: Nový začátečník - pomozte s vybavením akvária No ono je právě na tom Starém dnu napsáno, že se má pořádně překrýt další vrstvou normálního dna bez rašeliny...aby se ta hlína nerozvířila. Je lepší nalévat vodu třeba na nějakou nádobu nebo tak, nebo někdo doporučuje na papír. Nevím jestli to klesne, je to prostě hlína no, tak je možný, že jo, nebo že to za pár dní vychytá filtr na únosnou míru, rybám to každopádně neublíží a stejně bys měl počkat tři týdny, než ryby nakoupíš, než se zajede filtr (tři týdny ze zapntým filtrem). |
| 09.03.2012 10:48 | Okruh: Založení akvária > Téma: Pomoc začátečníkovi Odpověď na příspěvek vložený 08. 03. 2012, 18:32:40 uživatelem Michalll |
Gregor ![]() Příspěvků: 527 | Předmět: Nový začátečník - pomozte s vybavením akvária většinou se to za pár dní srovná. Jaká je vrstva starého dna a jaká nového? |
|
| |
| 08.03.2012 19:55 | Okruh: Založení akvária > Téma: Pomoc začátečníkovi Odpověď na příspěvek vložený 08. 03. 2012, 18:54:00 uživatelem dark48 |
pafka martin pietro ![]() Příspěvků: 86 | Předmět: Nový začátečník - pomozte s vybavením akvária hlavně filtr musí běžet nepřetržitě a to se ustálí |
| 08.03.2012 18:54 | Okruh: Založení akvária > Téma: Pomoc začátečníkovi Odpověď na příspěvek vložený 08. 03. 2012, 18:32:40 uživatelem Michalll |
dark48Příspěvků: 145 | Předmět: Nový začátečník - pomozte s vybavením akvária Staré dno to si někde koupil?jak se to jmenuje? počítám že to bude nějaký zásobní substrát,jak velkou vrstvou čistého písku si ho přikryl? |
| 08.03.2012 18:32 | Okruh: Založení akvária > Téma: Pomoc začátečníkovi Odpověď na příspěvek vložený 06. 03. 2012, 21:29:24 uživatelem Michalll |
Michalll | Předmět: Nový začátečník - pomozte s vybavením akvária Takže jsem vše prostudoval, akvárium včera založil, nyní hned zkraje nastal problém, možná to problém není a je to běžná věc, ale chci to s vámi probrat... Jak jsem tam dal staré dno (takovou tu rašelinu), na to nové dno (kamínky), tak i přesto, že jsem to zalíval vodou opatrně, vode se zvíříla a celé akvárium mi to zakalilo, ale to v takovém množství, že dovnitř nejde vidět, jaké barvy je tapeta ani jestli tam jsou rostliny...Je to normální a kal klesne, nebo je to v háji a můžu to dělat znova? Nechal jsem to přes noc vše vyplé, že to sedne, nesedlo, dnes ráno jsem zapl filtr s čerpadlem, že to třeba pomůže, nepomohlo...Mám ještě čekat? Nebo pomůže jen ruční vysavátko a vysát dno? Děkuji |
| 08.03.2012 10:44 | Okruh: Založení akvária > Téma: Pomoc začátečníkovi Odpověď na příspěvek vložený 06. 03. 2012, 21:29:24 uživatelem Michalll |
Gregor ![]() Příspěvků: 527 | Předmět: Nový začátečník - pomozte s vybavením akvária a ještě jeden odkaz na skvělou knihu. http://knihy.abz.cz/prodej/akvaristika-100-1-zaludnych-otazek-1 |
| 08.03.2012 10:43 | Okruh: Založení akvária > Téma: Pomoc začátečníkovi Odpověď na příspěvek vložený 06. 03. 2012, 21:29:24 uživatelem Michalll |
Gregor ![]() Příspěvků: 527 | Předmět: Nový začátečník - pomozte s vybavením akvária Pro začátek doporučuju nějaké živorodky. a knihu určitě kup, v současnosti je jich k dostání celkem dost. http://www.spokojenypes.cz/knizky-o-akvaristice/ |
| 08.03.2012 10:24 | Okruh: Založení akvária > Téma: Pomoc začátečníkovi Odpověď na příspěvek vložený 06. 03. 2012, 21:47:35 uživatelem Jíňa |
l.balda ![]() Příspěvků: 2829 | Předmět: Nový začátečník - pomozte s vybavením akvária a plno jiných začátečničkých knížek je jich plno ve větších knihkupectvích |
| 07.03.2012 05:57 | Okruh: Založení akvária > Téma: Pomoc začátečníkovi Odpověď na příspěvek vložený 06. 03. 2012, 21:47:35 uživatelem Jíňa |
VlamarPříspěvků: 40 | Předmět: Nový začátečník - pomozte s vybavením akvária S těma umělýme kytkama si to fakt rozmysli. Do prvního akvárka jsem si je pořídil a vydržely tam tak dva týdny, pak jsem je vyhodil - vypadá to v akvárku divně. Škoda peněz. Živý kytky jsou holt živý kytky. Měl jsem nejdřív strach aby se kytkám dařilo, nehnili mi a nekazily vodu. Nic z toho se nestalo, koupil jsem nenáročné kytky a daří se jim i bez co2 a hnojiva. Krom toho že se živý kytky líbí mně, líbí se hlavně rybkám. Umělým se vyhýbaly jako každé jiné dokaraci, v živých kytkách si lebedí ![]() |
| 06.03.2012 21:47 | Okruh: Založení akvária > Téma: Pomoc začátečníkovi Odpověď na příspěvek vložený 06. 03. 2012, 21:45:44 uživatelem pafka martin pietro ![]() |
JíňaPříspěvků: 451 | Předmět: Nový začátečník - pomozte s vybavením akvária http://www.aquapage.cz/clanky/1-zakladame-akvarium.html V žádném případě nekupuj umělé rostliny. |
| 06.03.2012 21:45 | Okruh: Založení akvária > Téma: Pomoc začátečníkovi Odpověď na příspěvek vložený 06. 03. 2012, 21:29:24 uživatelem Michalll |
pafka martin pietro ![]() Příspěvků: 86 | Předmět: Nový začátečník - pomozte s vybavením akvária určitě bys sis měl o tom něco přečíst na portálu je toho spousta napsaného od dna ryby rostliny hlavně si nekup ryby a naliješ vodu a hned tam nasypeš ty ryby. když tak si přečti toto http://planta.aquariana.cz/zakl_akvaria.htm drahoš |
| 06.03.2012 21:29 | Okruh: Založení akvária > Téma: Pomoc začátečníkovi |
Michalll | Předmět: Nový začátečník - pomozte s vybavením akvária Zdravím vás, pořídil jsem si jako začátečník akvárium set viz: http://www.seznamzbozi.cz/akvaria/4379146/, koupil jsem hodně výhodně a bylo mi řečeno, že je to vhodné pro začátečníky? Nyní bych chtěl poradit, než si koupím rybky jak pokračovat? V balení je filt s čerpadlem, topné těleso a v krytu osvětlení... 1.Co dále pořídit, kromě toho, že si chci koupit na pozadí fólii, na dno písek a nějakou tu dekoraci včetně umělých rostlin... 2.Jaké rybky si pořídit pokud chci hodně nenáročné (zkraje) a barevnějšího typu? 3.Čím a jak krmit, nějaké základní krmivo tam je, ale chci poradit to nejvhodnější? Děkuji všem za každou i maličkou radu, vím z jiných odvětví, že radit takovému začátečníkovi, chce někdy hodně pevné nervy ) |