| 12.02.2012 18:13 | Okruh: Péče o akvárium > Téma: Zákal vody,řasy a okousané rostliny Odpověď na příspěvek vložený 12. 02. 2012, 18:03:46 uživatelem dark48 |
BubákPříspěvků: 2117 | Předmět: Akvarium 178L Přesně tak stejně i u jiného zákalu "mléčného" který je naopak způsoben nálevníky.Tam zase platí že přidáním další čerstvé vody je pouze namnožíme. Nejčastější chyba při těchto nejčastějších typech zákalů vody. Výměnou vody se neodstraní příčina. |
| 12.02.2012 18:03 | Okruh: Péče o akvárium > Téma: Zákal vody,řasy a okousané rostliny Odpověď na příspěvek vložený 12. 02. 2012, 17:12:58 uživatelem blackwood |
dark48Příspěvků: 145 | Předmět: Akvarium 178L Samotná výměna části vody nepomůže prakticky řasu jenom naředíš ![]() |
| 12.02.2012 17:12 | Okruh: Péče o akvárium > Téma: Zákal vody,řasy a okousané rostliny Odpověď na příspěvek vložený 12. 02. 2012, 09:46:17 uživatelem blackwood |
blackwood | Předmět: Akvarium 178L Díky za rady je mi jenom divný že jsem vyměnil půlku vody včera večer a ráno to bylo stejně zakalený. |
| 12.02.2012 15:20 | Okruh: Péče o akvárium > Téma: Zákal vody,řasy a okousané rostliny Odpověď na příspěvek vložený 12. 02. 2012, 09:46:17 uživatelem blackwood |
BubákPříspěvků: 2117 | Předmět: Akvarium 178L Vše do puntíku už napsal dark48, akorát ty kančíky bych dal pryč (možná právě ty ti okusují rostliny). Plně souhlasím s názorem darka, máš hodně silné světlo. Plus přidám - akvárko je průhledné a navíc hned naproti oknu. Ten zelený zákal se ti bude, může pořád opakovat, pokud budeš svítit tak naplno. Ideální by bylo pokud by jsi měl možnost dát akvárko na místo někde, kde by denní světlo dopadalo na nádrž jen z boku. A akva mělo nějaké "pozadí". Vytvoří to dojem větší hloubky akvária a ryby mají mnohem lepší barvy pokud na ně dopadá světlo jen z vrchu. Vrchní svícení je pro živočichy přirozené už z přírody, takže je to nestresuje. Filtr nech řádně zajet nečisti ho pravidelně a hlavně ne všechny koše najednou. Zlikvidoval by jsi nitrifikační bakterie, které ti právě přemění nejdříve amonium na NO2 (dusitany) a dále z NO2 na méně škodlivé NO3 (dusičnany). |
| 12.02.2012 10:54 | Okruh: Péče o akvárium > Téma: Zákal vody,řasy a okousané rostliny Odpověď na příspěvek vložený 12. 02. 2012, 09:46:17 uživatelem blackwood |
dark48Příspěvků: 145 | Předmět: Akvarium 178L Ahoj,napíšu ti co je z mého pohledu špatně.Svítit 14hodin je zbytečně moc,bohatě stačí deset hodin.špatně jsi zvolil zářivky minimálně,jedna je do mořského akvária, pořiď si obyčejné třípásmové zářivky.Ta skladba ryb se mi taky moc nezdá ale k tomu se vyjadřovat nebudu pač do ryb moc nedělám Zeleného zákalu tě nejlépe zbaví UV lampa ale ta se ti nevyplatí,takže mažeš zkusit
velkou výměnu vody pak akvárium na několik dní zatemnit třeba dekou,tak aby tam vůbec nešlo světlo.A
zase vyměnit velkou část vody.Pak musíš dostat akvárium do rovnováhy jinak se to zase vrátí
Takže přiměřeně ryb,krmit z rozumem,hodně nenáročných a rychle rostoucích kytek udržovat
filtr a akvárium v čistotě.Hodně zdaru ![]() |
|
| |
| 12.02.2012 09:46 | Okruh: Péče o akvárium > Téma: Zákal vody,řasy a okousané rostliny |
blackwood | Předmět: Akvarium 178LAhoj prosím o pár rad pro začátečníka. V prosinci jsem založil akvárium vše jsem si nastudoval a postupoval dle instrukcí. Filtraci mám JBL CristalProfi e901,osvětlení T5 2x39w (coral blue a white plant) svítím 14 hodin. Přídavné vzduchování na dvouch místech, kořen nebarví a dno bez drceného vápence. Rostliny mám,Echinodorus bolivianus - šípatkovec bolivijský,Egeria najas - douška řečankovitá a Limnophila sessiliflora - bahnatka bezstopečná. 20neonek, 6skalárů, 6kančíku 2ancistrusy a nově jsem zakoupil 4rybyčky co požírají řasy. Od začátku chodím na radu do Akvaristiky v Bráníku jsou tam fakt moc milý,ale chtěl bych i jiný názory na mé problémy. Největší problém mám ze zakalováním vody a okusováním kytek od Skalárů,hnědou řasu mi zdárně pomáhají likvidovat ty nové rybičky. Do včerejška jsem odkaloval jednou za 14dní a při větším znečištění dna a vody jednou za týden. Naposled v úterý 8.2 když jsem zjistil že No2 je lehounce z normálu, následně jsem vyměnil polovinu vody a odjel do soboty na hory. Ryby jsem naschvál nechal o hladu abych se ujistil že zakalení není z přebytku potravy,osvětlení je na spínacích hodinách. V sobotu jsem se vrátil a zjistil že akvárium je asi nejvíc zakaleno od založení v Prosinci. Ryby v pořádku a i test No2 byl v pořádku. Ihned jsem odkalil půlku akvária, asi v devět večer, ale ráno když jsem přišel v osm k akváriu bylo znova zakalený. Voda je zakalená do zelena z plovoucíma malými pevnýma částečkami něčeho. Už začínám ztrácet trpělivost a proto prosím o každý nápad. Díky |