| 02.12.2012 08:37 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Co s nimi je? Odpověď na příspěvek vložený 01. 12. 2012, 13:09:55 uživatelem Oskárek |
axolotlik ![]() Příspěvků: 531 | Předmět: Co s nimi je zřejmě nevhodné parametry vody, roztahovaní ploutví může souviset i s tím, že nemá před kým se předvádět, pomohlo by zrcátku, samice nebo jiný samec, který by byl od něj oddělen sklem |
| 01.12.2012 13:09 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Co s nimi je? |
Oskárek | Předmět: Co s nimi je Lidi chci se zeptat, mám doma Bettu bojovnici samečka. Koupila sem ho asi před 3 měsíci a měl krásnou modrou barvu a roztahování ploutví bylo tak úžasný. Ale poslední dobou se zbarvuje do takové škaredé zelené Dávám mu i vitamíny na zlepšení barvy ale nic nepomáhá. Už ani neroztahuje tolik ty
ploutve Nevíte, co s ním může být? Nerada bych o něj přišla ![]() |
| 21.11.2012 16:34 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Co s nimi je? |
lišaj smrtihlavPříspěvků: 6 | Předmět: PROČ se ROZPADÁVAJÍ PLOUTVE ??? Co se to děje ? Mám chovnou formu pavího očka (živorodky duhové) s vínovo-modrým tělem,modrými ploutvemi a vínovým ocasem (všechny barvy jsou tlumené a lesklé).Je v akvárku s tetrami ohnivými.PROČ se mému Alexovi rozpadávají ploutve ? Nepřenesla to nějaká tetra ? Pokud vím,nic takového žádná tetra neměla,ani nemá.Prosím o radu........Protože bych chtěl zase mezi stříbřito-červenými tělíčky teter opět vidět ten vínový ocas..... |
| 25.01.2012 16:37 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Co s nimi je? |
katrrinaPříspěvků: 13 | Předmět: Prosím poraďte...ancíci tak koukám do akvárka co s nimi ten lék dělá, a mám dva ancíky sp. a dva zlatý tyhle http://www.aquapage.cz/akvarijni-ryby/333-hypostomus-plecostomus-gold.html a ty tmavý v pohodě, a ty zlatí jsou uplně našponovaní, ploutve roztažený a perou se jak blázni, do teď si jeden druhýho ani nevšiml, takoví flegmouši to byli a teď, půl hodiny po těch lécách se perou jako blázni. Nerada
bych aby mi umřeli, byli vždy klidnější i než ti tmaví, nebo to nic není? ![]() |
| 25.01.2012 16:27 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Co s nimi je? |
katrrinaPříspěvků: 13 | Předmět: ... Tak včera jsem zvýšila teplotu z 27 na 29 a dneska ráno jsem šla zvýšit na 30 a mollyna měla snad jen dvě viditelné tečky. U nás jsem sehnala jen costapur, tak jsem právě aplikovala, doporučili tedy na celé akvárium, ne do karantény. Tak snad to bude v cajku. No a další překvápko... malé krevetky které jsem dostala před měsícem a asi sežrány parmičkama nebo mollynama, tak se díky zvýšené teplotě jedna oběvila, tak jsem ji vylovila, aby nepošla po těch lécích. Celý měsíc se ani jedna neukázala, tak jsem myslela že je po nich, asi tahle jedna divoška se zachránila. Páč pokud tam zůstaly někde schované i jiné tak zřejmě nepřežijí po aplikaci léku že? Ale nedá se jinak, buď už tam
žádná není nebo jsou šikovně schované. Tak díky za rady Bubákovi. ![]() |
|
| |
| 24.01.2012 22:09 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Co s nimi je? Odpověď na příspěvek vložený 24. 01. 2012, 22:01:17 uživatelem Bubák |
katrrinaPříspěvků: 13 | Předmět: co s nimi je Chemickou filtraci nemam, tak děkuju za radu. Leták určitě pročtu. Snad se podaří krupičku vyléčit. Ještě jenou díky. |
| 24.01.2012 22:01 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Co s nimi je? Odpověď na příspěvek vložený 24. 01. 2012, 21:52:29 uživatelem katrrina |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: co s nimi je Není to nutné. Pokud ale máte ve filtru aktivní uhlí, zeolit, nebo jinou chemickou filtraci musíte to vysadit. Dočtete se v příbalovém letáku až koupíte lék. Akorát v případě f. Escha bych prodloužil dobu léčení než "obecně" doporučují v letáku. U ostatních výrobců léčiv Sera, JBL netuším co je tam napsané. |
| 24.01.2012 21:52 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Co s nimi je? Odpověď na příspěvek vložený 24. 01. 2012, 21:03:32 uživatelem Bubák |
katrrinaPříspěvků: 13 | Předmět: co s nimi je Díky, hned zítra se poptám v obchodě, zatím jsem zvýšila teplotu jak tu bylo doporučováno a zítra začnu s léčbou... ještě jen otázka, mám vypnout osvětlení během léčby? Je to nutné? Kvůli kytkám se mi moc neche bez světla... |
| 24.01.2012 21:03 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Co s nimi je? Odpověď na příspěvek vložený 24. 01. 2012, 20:26:45 uživatelem katrrina |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: co s nimi je Budete muset léčit celé akvárium. V obchodě se poptejte na lék na krupičku.Od firem Esha, Sera, JBL jsou asi nejlepší na trhu. Léčbu musíte opakovat, parazit odpadne a musíte zničit i cysty které jsou ve dně. Problém nastal nejpravděpodobněji dík přerybnění akvária je to podle mne 9o% spouštěč problémů plus nevhodná skladba ryb (stresory). U začátečníků je to jak dětská nemoc. Nejčastější dotaz na akvarijních webech. Po vyléčení zkuste rybičky nějak zredukovat na rozumnou mez. Neřiďte se jen velice všeobecnou a často propagovanou radou v obchodech, typu 1cm ryby na nějaký počet litrů vody. |
| 24.01.2012 20:26 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Co s nimi je? Odpověď na příspěvek vložený 19. 01. 2012, 20:36:06 uživatelem akvarko126 |
katrrinaPříspěvků: 13 | Předmět: co s nimi je Aohoj, prosím tě, mohl bys mi napsat, jestli měly tvoje ryby bílý tečky? dnes jsem totiž přišla na to že jedna samička black molly ma na sobe bily tecky (vcera to nemela, asi tak 1mm velky a schovava se a je takova ustrasena, a tak nevim cim bych mela lecit, a jestli teda muzu nechat kytky a vse tak jak je, a taky aby to teda neskodilo ancikum. kolik teda te soli se dava prosim, nerada bych aby mi umrela nebo aby to chytly ostatni rybky. Zatim to ma jen tahle jedna. bojím se že se to rozšíří na všechny. Mám tamještě jednu samičku a samce Molly, ty vypadaji v poradku, pak ancíky, tetry krvavé a hejno parmiček čtyřpruhých. Prosím o radu čím a jak léčit abych nemusela dávat nemocnou do extra akvárka, protože to budu mít až koncem týdne a to už může být pozdě Dík moc všem za rady. |
| 19.01.2012 20:36 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Co s nimi je? Odpověď na příspěvek vložený 18. 01. 2012, 11:43:37 uživatelem toldo |
akvarko126Příspěvků: 4 | Předmět: co s nimi je Dík za radu, zdá se, že vše je nakonec na dobré cestě a že teplo, sůl a prventin nakonec zabraly. Ryby jsou čilé a tečky pomalu mizí. ![]() |
| 18.01.2012 11:43 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Co s nimi je? Odpověď na příspěvek vložený 17. 01. 2012, 22:45:06 uživatelem akvarko126 |
toldoPříspěvků: 33 | Předmět: co s nimi je produkt čo som spomenul od SERY alebo FMC ....ancistrus znesie--mám takú skúsenosť že bez problémov , treba dávať pozor na Malachit. zelenú ... a predpokladám že nieje veľmi oslabený ochorením alebo predch. liečbou , mal by to ustáť.. |
| 17.01.2012 23:08 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Co s nimi je? Odpověď na příspěvek vložený 17. 01. 2012, 22:45:06 uživatelem akvarko126 |
gogiPříspěvků: 215 | Předmět: co s nimi je Ja kral jeliman zdeluji:ancik pude jako prvni, Mno a teraz vazne,ja osobne som liecil ryby len
parkrat(uspesne)ale myslim si ze najlepsie je v pripade lacnych a beznych ryb sa s nimi rozlucit,citlivo ich
utratit a necitlivo vyhadzat dekor.+rastl.atd,a este necitlivejsie akva vydenzifikovat.Samozrejme ak je
diagnoza velmi zlozita.Inac dufam ze to preliecite.PS:ancik je vazne citlivka |
| 17.01.2012 22:45 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Co s nimi je? Odpověď na příspěvek vložený 17. 01. 2012, 16:01:09 uživatelem toldo |
akvarko126Příspěvků: 4 | Předmět: co s nimi je Někde na tomto foru jsem četl, že při léčbě je nutno vyndat veškerou dekoraci včetně rostlin. Proč se to dělá a je to nutné? Jsem rád, že se mi rostliny celkem uchytily a když je vyndám, tak je vždy problém je znova hezky usadit. Ještě k těm lékům. Nerad bych přišel o největší rybu Ancíka. Jak ty léky bude snášet? Zatím jsem vždy léčil metylenovou modří, protože ji prý snáší a vždy přežil.Dík za rady. |
| 17.01.2012 16:01 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Co s nimi je? Odpověď na příspěvek vložený 16. 01. 2012, 22:17:07 uživatelem akvarko126 |
toldoPříspěvků: 33 | Předmět: co s nimi je Ja by som začal takto : teplotu nechaj na 28-30°C silne vzduchovať, filter vyčistiť ...môže byt zapnutý ...po liečbe znovu vyčistiť, nekrmiť počas liečby, a vypni aj svetlo. kúpil by som "SERA med Professional PROTAZOL" účinný na krupičku aj ichtiobodo...atď..a aj Saproglenia-pleseň .... nadávkovanie podľa návodu a dodržať postup ... je veľa možností výborná vec je aj FMC - Dajana , ak chceš môžeme to prebrať podrobnejšie ... cez mail martintolnai@gmail.com , neviem aký liek sa ti podarí najrýchlejšie zohnať podľa toho by sme mohli upraviť liečenie ... |
| 16.01.2012 22:17 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Co s nimi je? Odpověď na příspěvek vložený 16. 01. 2012, 19:57:28 uživatelem toldo |
akvarko126Příspěvků: 4 | Předmět: co s nimi jeLéčím od minulé neděle. Nejdříve jen teplo a sůl, ale teček přibylo tak ta metylenová modř (preventin.Těžko říct, zda je ocas vykousaný nebo vypadlý. Před 14 dny byla ryba v pořádku a ještě porodila. Pak začala vypadat takto. Jeden sameček minulou neděli odešel. Samice ale jinak normilně přijímá potravu. Všechny ryby to nemají viditelné, ale i další rybky se třeli o dekorace.Ryb je v akva asi 14 dospělců 3-4cm, 1x ancík 10cm a živorodý potěr. Nevím jak udělat lepší foto.Ryba se hýbe a na 1/4 se to maže. |
| 16.01.2012 19:57 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Co s nimi je? Odpověď na příspěvek vložený 16. 01. 2012, 17:16:34 uživatelem akvarko126 |
toldoPříspěvků: 33 | Předmět: co s nimi je Ahoj môže toho byť viac... začal by som tým že Preventin ako taký nieje liek - to je môj názor pomohlo by aspoň detailnejšie foto , majú to všetky ryby??? ako dlho liečiš?? koľko rýb je v akva?? tie drobné bodky sú len na plutvách ??? plutvy sa rozpadávajú?alebo sú obhryzené?? snaž sa to zistiť presnejšie... |
| 16.01.2012 17:16 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Co s nimi je? |
akvarko126Příspěvků: 4 | Předmět: co s nimi jeJak se sem dá vložit foto? Již týden se snažím léčit ryby na krupičku, ale pomalu ztrácím jistotu jestli to vůbec krupička je. Teplota 28-30; sůl0,3g/l výměna vody a nic. Jedná se o drobné bílé tečky hlavně na ocasu paví očko a kousky ocásku jsou vypadlé. Protože nebyla vidět žádná změna, tak jsem přidal preventin(2 kapky na litr) ale stále není vidět žádné zlepšení. Poradí někdo co s tím? |
| 09.12.2011 16:27 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Co s nimi je? Odpověď na příspěvek vložený 09. 12. 2011, 15:55:24 uživatelem PIETRO ![]() |
toldoPříspěvků: 33 | Předmět: Co s nimi je? .....je to TVOJ odkaz z fora a sú tam aj žiabre .... na žiabrach ho najdeš veľmi často pod mikroskopom...(niekedy stačí aj lupa) , ale nejde o to hádať sa, to sú moje skúsenosti s Kožovcom - je to sviňa! a niekedy nie je vidieť voľným okom (počiatočné štádium infekcie, zlé doliečenie) .. príjemný víkend ![]() |
| 09.12.2011 16:21 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Co s nimi je? Odpověď na příspěvek vložený 09. 12. 2011, 15:55:24 uživatelem PIETRO ![]() |
toldoPříspěvků: 33 | Předmět: Co s nimi je? 01.03.2011 10:14 Okruh: Nemoci ryb > Téma: Krupička-Kožovec Odpověď na příspěvek vložený 01. 03. 2011, 09:52:28 uživatelem puckal PIETRO Příspěvků: 1079 Předmět: Léčba Původce onemocnění: Nálevník (Ichthyopthirius multifiliis) kožovec rybí. Na rybách cizopasí vegetativní fáze vývojového cyklu tak zvaný trofont ,který dorůstá do velikosti až 1 mm. Kožovec cizopasí mezi pokožkou a šárou v žaberním epitelu. Živí se rozrušenou buněčnou drtí. Jeho růst a pomalý rotační pohyb mají za následek rozsáhle poškození tkání, až nekrotické změny. Po dosažení určité velikosti se nálevník aktivně uvolní z tkání hostitele, usadí se na různých předmětech ve vodě a opouzdří se hlenovitou schránkou. V této rozmnožovací cystě (tomontu) se postupným rozdělením až na 2000 malých tomitů. Po uvolnění z cysty se toto stadium nazývá teront. Teront plave a vyhledává si znovu hostitele a cyklus se opakuje. Nenajedli Toront hostitele do 2-3 dnů, hyne. Délka cyklů závisí na teplotě vody. Při teplotě vody 10°C trvá tento cyklus asi 35 dnů, při teplotě 25-26°C trvá několik hodin. Tato teplota je pro rozmnožování kožovce optimální. Při teplotě vody 3°C a nad 28°C je rozmnožování přerušeno. K zamoření chovného prostředí theronty dochází s přitékající vodou nebo napadenými rybami. Příznaky onemocnění: Dostavují se při silnějších infekcích. Ryby se otírají o dno a předměty v akváriu, jsou neklidné, později přestávají přijímat potravu. Ztrácejí reflexy, jsou malátné a ve velkém počtu hynou za příznaků dušení. Na kůži, ploutvích a žábrách jsou drobné bílé krupičkovité útvary dosahující velikosti až 1 mm. Terapie: Je velmi obtížná. Kožovci se zanořují do tkání povrchu těla a tak jsou do značné míry chráněni před antiparazitárními koupelemi.Při léčení lze použít metodu přechodného zvýšení teploty vody a antiparazitní koupele. Metoda přechodného zvýšení teploty vody na 31-32°C po dobu 3 dnů se v praxi využívá především v chovu akvarijních ryb. Antiparazitární koupele se používají ve stádiu, kdy vzrostlí trofonti opouštějí povrch hostitele, aby vytvořili cystu. Pouze na tato volná stádia kožovce jsou koupele účinné. V chovu akvarijních a okrasných ryb lze využít dlouhodobou v případně krátkodobou koupel v malachitové zeleni. Při tlumení této nemoci lze aplikovat také přípravek Entizol, který rozpustíme a aplikujem do nádrže. Tato metoda se využívá pokud jiná léčiva selžou. Také lze použít Akryflavín(Trypaflavín). Prevence: spočívá v zabránění zamoření chovného prostředí, a to jednak nákupem a vysazováním zdravých ryb a kvalitní vodou. |
| 09.12.2011 15:55 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Co s nimi je? Odpověď na příspěvek vložený 09. 12. 2011, 14:52:58 uživatelem toldo |
PIETRO ![]() Příspěvků: 1339 | Předmět: Co s nimi je? Abych byl přesný.Kožovec rybí (Ichthyophthirius multifiliis).nenapadá žaberní aparát ryb!! Musíš přesněji vše psát a definovat, nebo to nemá smysl. Pouze o to mi šlo. Není informace jako informace. Omlouvám se, pokud jsem tě kompromitoval. Věci se musí psát jasně a srozumitelně.
![]() |
| 09.12.2011 14:52 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Co s nimi je? Odpověď na příspěvek vložený 08. 12. 2011, 21:18:16 uživatelem PIETRO ![]() |
toldoPříspěvků: 33 | Předmět: Co s nimi je? Prečo by to mal byť nezmysel?? alebo čo konkrétne z toho čo som napísal? pri všetkom čo som písal predpokladám že parametre vody sú v poriadku pH, NO2, NO3 a tiež že nieje zaklalená, inak treba začať práve pri vode... a inak keď sa nevieme pozrieť konkrétnejšie na rybu (mikroskop) všetko čo sem dáme sú len odhady alebo "blábol" ....dúfam že tá soľ bude stačiť.. ![]() |
| 08.12.2011 21:18 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Co s nimi je? Odpověď na příspěvek vložený 08. 12. 2011, 16:51:09 uživatelem toldo |
PIETRO ![]() Příspěvků: 1339 | Předmět: Co s nimi je? kde jsi studoval takové nesmysli?? To co píšeš, jsou totální bláboly. Raději se věnuj věcem, kterým rozumíš. Je šlechetné, že se snažíš pomoci, ale tvé odpovědi jsou úplně mimo skutečnosti. Děkuji za pochopení. Pro Elvíru: Pokud se ti ryby otírají o dno nebo jiné předměty. Jak tomu zamezit je přidat do vody trochu soli a minerálů. Je to tím, že v nádrži začali dominovat různé protoóázní organismy. Tedy prvoci nálevníci atd. Zde jsem již o tom několikrát psal. ![]() |
| 08.12.2011 17:56 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Co s nimi je? Odpověď na příspěvek vložený 08. 12. 2011, 16:51:09 uživatelem toldo |
ElvinerhaPříspěvků: 91 | Předmět: Co s nimi je? Krupička byla doléčená, zmizela naprosto všechna. Je to asi tři měsíce zpátky. Problémy začaly zase až teď. Je ale divné, že to dělají jen parmičky. Ostatní ryby jsou naprosto v pořádku. |
| 08.12.2011 16:51 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Co s nimi je? Odpověď na příspěvek vložený 08. 12. 2011, 11:40:23 uživatelem Elvinerha |
toldoPříspěvků: 33 | Předmět: Co s nimi je? ....práve o to ide, kedy si liečila tú krupičku? ...krupička môže byť u rýb v štádiu že ju nevidno na tele , alebo plutvách, ale môže byť na žiabrach. Často sa to deje po nedoliečení rýb , alebo pri slabej nákaze - nemusia prekonávať bariéru na koži (sliz) ryby sa dusia, sú nepokojné... ale môžu to byť aj parazity "žiabrové červy" . ale liečiť celé akva bude asi nepraktické.. |
| 08.12.2011 11:40 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Co s nimi je? Odpověď na příspěvek vložený 08. 12. 2011, 11:38:45 uživatelem Elvinerha |
ElvinerhaPříspěvků: 91 | Předmět: Co s nimi je? Jinak otírají se akorát parmičky. Občas samice živorodky, ale ta jen velmi zřídka. Parmičky se otírají velmi často. Ostatní ryby se neotírají vůbec. |
| 08.12.2011 11:38 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Co s nimi je? Odpověď na příspěvek vložený 07. 12. 2011, 21:54:28 uživatelem Bubák |
ElvinerhaPříspěvků: 91 | Předmět: Co s nimi je? Krupičku jsem u těchto ryb v akváriu měla, ale úspěšně jsem ji doléčila, od té doby, žádné známky krupičky, otírat se začaly asi před měsícem. Vodu měním jednou týdně nebo jednou za dva týdny v objemu zhruba 1/3 akvária. mám 52l akvárium, osádka je: 4x bojovnice, 4x parmička čtyřpruhá, 1x samice pavího očka, 3x ancistrus sp, 2x pancéřníček, 2x rájovec. Plánuji větší akvárium mezi 150-200 litry hlavně kvůli parmičkám, aby měly více prostoru. Kromě toho, že se otírají, nejeví žádné jiné známky nějaké nemoci, jsou aktivní a žerou jak zjednaný. Akorát mi během posledních dvou měsíců uhynuly dva kusy živorodky endlerovy a jedna bojovnice. Před smrtí byly u hladiny a zdálo se mi, že lapou po dechu. Bojovnice před smrtí přestala žrát a schovávala se. |
| 07.12.2011 21:54 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Co s nimi je? |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: Co s nimi je? Citace: "PIETRO napsal To co napsal Patrik je s určitostí správně. Osobně bych ti to napsal také. Patrik napsal - Nejspíš málo měníš vodu, máš prerybněno, Taky jedna z velice pravděpodobnýchJinak léčit Kožovec e rybího (Ichthyophthirius multifiliis)nemá smysl, pokud není definován nález nálevníka na kůži ryb." možností, ale vzpomínám si na svého kolegu, který se mně nedávno ptal proč mu najednou odcházejí ryby i když měnil komplet vodu před 14 dny a to všechnu, včetně důkladného proprání filtru pod kohoutkem, odrbání kamenů atd.. Takže i tady může být návod (chyba).Snaha o generální úklidakvária, nebo jiný podobný zásah do akvária který rozhodí pak celou rovnováhu. Vlastně opačně příliš čerstvá voda (nová) a hodně ryb. I když snaha o čištění byla. Třeba to není tenhle případ. Jinak souhlas pánové. Je to detektivka pokud není víc podrobnosti P.S. Ta poznámka nakonec co napsal tolda je důležitá test NO2, NO3. Špatný výsledek by potvrdil buď nedostatečnou údržbu ale podobně i problém při velkém úklidu akvárka a jeho znovu zaběhnutí. S tím že osádka je sice v "nové" vodě ale bakterie se znovu zajíždí a odpad od ryb a krmení, bakterie, filtr, rostliny nezvládají. |
| 07.12.2011 20:36 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Co s nimi je? Odpověď na příspěvek vložený 03. 12. 2011, 20:05:53 uživatelem Elvinerha |
PIETRO ![]() Příspěvků: 1339 | Předmět: Co s nimi je? To co napsal Patrik je s určitostí správně. Osobně bych ti to napsal také. Jinak léčit Kožovec e rybího (Ichthyophthirius multifiliis)nemá smysl, pokud není definován nález nálevníka na kůži ryb. |
| 07.12.2011 19:50 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Co s nimi je? Odpověď na příspěvek vložený 03. 12. 2011, 20:05:53 uživatelem Elvinerha |
toldoPříspěvků: 33 | Předmět: Co s nimi je? ...a samozrejme to môže byť aj "krupička" robia to všetky ryby?? event. každý druh..? krupička u rýb napadá aj žiabre - ryby majú snahu sa toho zbaviť tak sa otierajú o dno a listy atď... zvýš teplotu vody aspoň na 27-28°C a preliečil by som ich napr (eSHa 2000 + eSHa EXIT) alebo SERA med Prpfessional PROTAZOL podľa návodu... predpokladám že parametre vody sú v pohode.....NO2, NO3..??? veľa zdaru ![]() |