Aquatic forum
 Přihlásit 

Akvaristické fórum - Téma: Acidon

Příspěvků: 1-28 z celkem 28   Začátek | Předchozí | Následující | Konec 

17.11.2011 12:43 Okruh: Chemie > Téma: Acidon
Odpověď na příspěvek vložený 17. 11. 2011, 11:27:55 uživatelem EvaLBC
Fotka uživatele
muž Bubák
Předmět: Acidon
Ten Acidon při KH 7,5 nebude opravdu fungovat máte to už v návodu. Snažte se o co nejefektivnější rozpouštění co2. Platí to pokud máte hodně rostlin. Pokud
používáte kyselinu, nebo rašelinu CO2 testy pak neplatí.Jinak můžete snížit KH namícháním měkké
vody- dešťové, demi vody, nebo RO.
17.11.2011 11:27 Okruh: Chemie > Téma: Acidon
Odpověď na příspěvek vložený 16. 11. 2011, 22:11:01 uživatelem Bubák

EvaLBC
Tak jsem udělala všemožné testy vody a vypadá to asi takto. pH 8, KH 7,5. Podle tabulky to vychází přidat Acidon a zvíšit Co2. Ovšem železa ve vstupní vodě skoro 0 !!!cumim Přidávala jsem PlataMin od Tetry a trošku se to zvedlo, ale málo. Už mě hnojení došlo tak asi obědnám od Rataje Color Fe a Mangan. Ty Echynodory skoro uhnily tak jsem ten zbytek vyrvala a zasadila Vallisneriu. Všem díky za rady :smile:
16.11.2011 22:11 Okruh: Chemie > Téma: Acidon
Odpověď na příspěvek vložený 14. 11. 2011, 21:52:14 uživatelem EvaLBC
Fotka uživatele
muž Bubák
Zkuste přidávat ještě od Rataje Bioflor, nebo Colour Fe. Podobné a dražší jsou přípravky od Tetry -
Aqua planta, od JBL - Ferropol atd. Nejde o žádnou chemii, ale dodáváte rostlinám důležité prvky
mangan, železo a draslík, které vodárny z vody odstraňují. Rostliny je ale potřebují. JBL Ferropol
dodává společně ke svému CO2 systému jako důležité "startovné". K tomu co2, potřebujete "reaktor". Ještě si projděte pár stránek na efektivní rozpouštění. Vše záleží na denní spotřebě rostlin a alkalitě vody.Na tomto principu pracují i stálé co2 testy. Podle toho pak musíte nastavit dávkování co2, případně i vynechat noční bublinkování (uhličitanová rovnováha).Vyhněte se radám že záleží na velikosti akvária a podobně. Alkalita je důležitá, čím je nižší tím jde pH dík kyselině uhličité daleko rychleji dolů. Viz původní odpověď fungování Acidonu. Sodou zvedáte pouze pH (neutralizujete kyselinu). Stejně jako tu žaludeční neodstraníte ale příčinu.:-D
14.11.2011 21:52 Okruh: Chemie > Téma: Acidon
Odpověď na příspěvek vložený 12. 11. 2011, 21:45:00 uživatelem Bubák

EvaLBC
Tak jsem ten vývod Co2 dala jinam, aby to čerpadlo trošku rozehnalo po akvárku a nevyprchalo to hned.Test na uhličitanovou tvrdost dojde zítra, ten na pH od Rataje je furt zelenej jak brčál. Echynodorus roste rychle, ale listy má takový srulovaný a jak se dostanou k hladině tak strácejí zelenou barvu a rozpadávají se. Teď mě dokonce asi i bude kvést, teda jestli ta tyčka co se snaží zvednout kry je květ. Asi zústanu u kryptokorynu a anubysu.
12.11.2011 21:45 Okruh: Chemie > Téma: Acidon
Odpověď na příspěvek vložený 11. 11. 2011, 10:12:35 uživatelem EvaLBC
Fotka uživatele
muž Bubák
Alkalita není pH. Na to potřebujete jiný test. Pokud je alkalita vody vyšší než u vstupní vody
alkalitu vám bude dělat nějaká nevhodná dekorace.Srovnávejte alkalitu, uhličitanovou tvrdost ne jen pH.
Pokud je alkalita stejná nebo nepatrně menší než u vstupní vody je to v pořádku. pH by vám potom
zvedaly rostliny dík nedostatečnému bublinkování rozpouštění CO2. Potřebujete CO2 ve vodě trošku
"pozdržet" na tohle téma najdete spousty odkazů. Čím více se do akvária svítí, myslím
tím čím silnější je intenzita světla je i průběh asimilace větší u rostlin je pak i větší
scháňka po uhlíku. Echinodory tohle umí přímo dokonale a výrazně přibívájí. Pokud jim dostatečně
svítíte a nedodáváte jim uhlík tak při silné intenzitě světla se jim vytváří bíly povlak na
povrchu listu. Stačí snížit intenzitu osvětlení a povlak zmizí přesto i bez co2 budou mírně zvedat ph. Tohle
je způsobené dekarbonizací vody. Rostliny odebírají hydrogenuuhličitan vápenatý.
A i když
alkalita vody klesá, tak ph se naopak zvedá. Jde o to zajistit rovnováhu nepřerybňovat a nemáte potřebu potom měnit tak často a v takovém množství vodu. Rostliny fungují jako filtr čím je voda víc v rovnováze alkalita se dík rostlinám odebíraní hydrogenuhličanu a dusíku snižuje a ph má tendenci klesat. Vše je v akvaristice pouze o rovnováze nic víc v tom není.Žádnou vědu nehledejte, znáte to už ze škol. Stromeček a lidi, příjem - výdej. Hodně stromů hodně kyslíku, hodně lidí málo stromů nemoc.Pouze kšeft kolem CO2 se snaží z lidí udělat blbce. Ano při silnějším svícení a dodávání co2 rostliny velice dobře rostou a mají dvojnásobné přírůstky, nebo nám umožňuje pěstovat bahenní rostliny, mokřadní pod vodou a to je celé. I za komunistů byla snaha udělat rozvětvenou pšenici.

Rostliny, které dokáží zvedat pH, jde většinou o ty dobře rostoucí.

Hygrophila
Echinodorus
Valisneria
Sagitaria
Kapradiny Ceratopteridiaceae (rohatcovité) mimo téma, výborná plovoucí
rostlina na odstranění NO3 z vody.
Egeria využívá se pro úpravu dočištění vody alkality ve vytíráčkách později
se pH upravuje kyselinou.

12.11.2011 21:20 Okruh: Chemie > Téma: Acidon
Odpověď na příspěvek vložený 11. 11. 2011, 14:04:23 uživatelem Gregor administrátor
Fotka uživatele
muž Bubák
Gregor ve velkém akváriu není problém, v malém se daří pouze jednomu druhu. Nemám vysokou školu abych dokázal vysvětlit čím to je. Ale mám podobnou zkušenost a věřím raději odborníkům s titulem, než co se napíše na internet.
11.11.2011 17:50 Okruh: Chemie > Téma: Acidon
Odpověď na příspěvek vložený 11. 11. 2011, 14:04:23 uživatelem Gregor administrátor
Fotka uživatele
muž vaclav
http://rybicky.net/forum/5917--cryptocoryne-wendti-var-tropica-aleopatie
11.11.2011 14:07 Okruh: Chemie > Téma: Acidon

muž provokatér administrátor
Já problém s tebou souhlasit nemám, bo si myslím o některých, například, kryptokorynách totéž:smile:
11.11.2011 14:04 Okruh: Chemie > Téma: Acidon
Odpověď na příspěvek vložený 11. 11. 2011, 13:36:26 uživatelem provokatér administrátor
Fotka uživatele
muž Gregor administrátor
No já s tím mám celkem zkušenost a navíc jsem našel celkem zajímavé informace o tom, že vodní rostliny jsou v tomto směru možná agresivnější než suchozemské. Některé totiž používají nejen látky vypouštěné do substrátu jako suchozemské rostliny, ale jsou také schopny tyto "bojové látky" šířit vodou. V uzavřeném prostředí AQ to může mít nečekané následky, někdy stačí jen to že jeden druh má o trochu lepší podmínky, rozroste se a nakonec obsadí celou nádrž. Problém je že k tomuto tématu se těžko schánějí přesné informace.
11.11.2011 13:36 Okruh: Chemie > Téma: Acidon
Odpověď na příspěvek vložený 11. 11. 2011, 12:56:41 uživatelem Gregor administrátor

Ježíš Gregore opatrně na tohle téma...to už tu bylo a Václav měl málem infarkt, když se mu něco podobného pokoušel vnutit Bubák:-D
11.11.2011 12:56 Okruh: Chemie > Téma: Acidon
Fotka uživatele
muž Gregor administrátor
Napadá mě ještě jiná možnost proč některé rostliny prosperují a jiné ne.
Možná jde o Aleopatii (produkce látky znemožňující normální růst jiných organismů, např. potlačování konkurence produkcí toxinů u některých rostlin)
Velké rostliny v pozadí jsou dle fotek Echinodory a v popředí je celkem bujný porost kryptokorin.
Z vlastní zkušenosti vím že některé kryptokoriny dokážou zlikvidovat jiné rostliny a pak obsadit jejich místo.
11.11.2011 11:32 Okruh: Chemie > Téma: Acidon

Proto jsem se vás ptal, jakou máte vodu na vstupu...
11.11.2011 10:12 Okruh: Chemie > Téma: Acidon
Odpověď na příspěvek vložený 11. 11. 2011, 08:55:34 uživatelem provokatér administrátor

EvaLBC
Tak písek testem prošel. Po polití acidonem nešuměl. Ještě zkusím to KH. Ty nižší rostliny docela rostou ale těm větším docela rychle uhnijí listy. Ještě jsem ze srandy udělala test Akvinem na pH vody přímo z vodovodu a z Aq a kde myslíte že je to větší ? Ano správně, v AKVARKU !:smile:
11.11.2011 08:55 Okruh: Chemie > Téma: Acidon
Odpověď na příspěvek vložený 10. 11. 2011, 23:25:12 uživatelem EvaLBC

Si teda myslím, že vám ty kytky rostou v rámci možností dostatečně...neteče vám náhodou výrazně měkká voda? Pokud máte veřejný zdroj, tak možná bude problém v chemické úpravě vody pro spotřebitele. I když je měkká, tak vodu ženou chemicky s pH nahoru, aby jim nerezly trubky. Také jsem byl dost dlouho na horách a s těma kytkama to bylo dost podobné...teda i bez CO2:-D
11.11.2011 08:48 Okruh: Chemie > Téma: Acidon

EvaLBC
Citace: "Bubák napsal Tak tedˇ jste mě dostala tou fotkou.:-D Já čekal pravou drť a ono ne. Ten písek nevypadá špatně,
určitě to nevypadá jako mramorová drť.Není to přesto namíchané se starou drtí? Ale něco vám tam
přesto musí dělá vysokou alkalitu. Protože pokud máte měkkou vodu a dodáváte CO2, tak by se pH u tak
měkké vody mělo dostat dolů skoro samo i bez cO2. Ale neviděl jsem skor žádné ryby? A
jak dodáváte to CO2? Jak často? Možná bude problém i tady uhličitanová rovnováha. Hodně rostlinek
málo ryb, žádný dusík a špatně dodáváte uhlík co2.Můžou to pak dělat i rostlinky, zvedat pH.
Jinak rostlinky nevypadají tak zle. Určitě ne tak jak jsem čekal."

Ta fotka není zas až tak dobrá. Těch ryb je tam možná až moc. 12 neonek, 10 teter černých, 2 ancystrusi a 1 pancéřníček kropenatý.Ještě byh tam chtěla aspoň 4 rybky nějaký červený asi krvavou tetru. Aq má 100 l tak nevím. Za chvilku ještě zkusím polít trošku písku acidonem jestli to nebude šumět a pak ten test na KH. To Co2 mám z kvasničáku, trochu cukru kvasnice a buble to týden.
11.11.2011 00:12 Okruh: Chemie > Téma: Acidon
Fotka uživatele
muž Bubák
Tak tedˇ jste mě dostala tou fotkou.:-D Já čekal pravou drť a ono ne. Ten písek nevypadá špatně,
určitě to nevypadá jako mramorová drť.Není to přesto namíchané se starou drtí? Ale něco vám tam
přesto musí dělá vysokou alkalitu. Protože pokud máte měkkou vodu a dodáváte CO2, tak by se pH u tak
měkké vody mělo dostat dolů skoro samo i bez cO2. Ale neviděl jsem skor žádné ryby? A
jak dodáváte to CO2? Jak často? Možná bude problém i tady uhličitanová rovnováha. Hodně rostlinek
málo ryb, žádný dusík a špatně dodáváte uhlík co2.Můžou to pak dělat i rostlinky, zvedat pH.
Jinak rostlinky nevypadají tak zle. Určitě ne tak jak jsem čekal.
10.11.2011 23:50 Okruh: Chemie > Téma: Acidon
Fotka uživatele
muž Bubák
Ano přesně žádné laborování. Není to žádná věda. Naučte se nejdřív začátek. Stačí vám písek normální říční, křemičitý písek. Třeba tady http://www.spokojenypes.cz/pisky-drte/pisek-ricni-c.2-10kg?id=15191

Problém je, že vám pod názvem akvarijní písek nabídne produkt i firma která pouze potřebuje prodat drtˇ protože ji dělá.Do řetězců a zooprodejen typu Zvěrokruh apod. nadělá 20kg balení na cestičky k hrobům nebo zahradám a zbytek po 1 kG prodává jako akvarijní písek. Jinak o akvaristice nic netuší, nebo tuší a spoléhá se jen na blbost zákazníku. Černý granit nebo třeba i snad růžoví? Vykašlete se na to! Pak můžete bublinkovat a snižovat pH jak chcete a bude to marný boj.
10.11.2011 23:25 Okruh: Chemie > Téma: Acidon
Odpověď na příspěvek vložený 10. 11. 2011, 23:12:12 uživatelem Bubák

EvaLBC
FotoPředmět: Acidon
Tu vodu tam dávám odstátou. Sem se tak těšila že je to ten kyslíkplac Já jsem myslala že když to prodávají v Aq že je to nějakej speciální. Takže příště s kbelíkem do zahrady. Dřív jsem měla černo bílou drť a v té nerostlo vúbec nic. A co ty kuličky od Rataje ? Vypadají pěkně ale asi při luksování dna by to vypadalo jak dřív při losování Sportky:smile: Já ten acidon asi zruším, nechám jen co2. Žádný laborování, vodu 2 dny odstát a uvidíme.
10.11.2011 23:12 Okruh: Chemie > Téma: Acidon
Odpověď na příspěvek vložený 10. 11. 2011, 22:52:48 uživatelem EvaLBC
Fotka uživatele
muž Bubák
Neučím a chemii jsem nikdy neměl rád, ale ona je v akvaristice prostě nutná. Pak by jsi věděla, proč
že ti "řetízkuje" kytka pouze při výměně 1/4 vody.Nemá to nic společného s fotosyntezou. K fotosyntéze viditelné dojde pouze při silném svícení a dostatku spíš přebytku uhlíku CO2. To co popisuješ je pouze dík
silně natlakované vodovodní vodě v trubkách.Čerstvě napuštěná voda obsahuje mnoho kyslíku ten se pak usazuje
na stěnách a na listech rostlin, které pak z listů postupně stoupají k hladině mnoho začnajících
tohle považuje chybně za chlor. Může to být ale stejně nebezpečné. U ryb může dojít k embolii.Proto se doporučuje voda odstátá ne jen dík chloru.
Hornbach není rozhodně záruka vhodného písku. Proto jsem chtěl aby si to dno vyfotila. Jinak až budeš
nakupovat někde v řetězci podívej se na akvarijní písek a pak zajdi vedle do oddělení zahrada. Ten
stejný písek je prodávaný ve větším 20kg balení a za menší cenu jako mramorová nebo granitová
drť. pozdrav
10.11.2011 22:52 Okruh: Chemie > Téma: Acidon
Odpověď na příspěvek vložený 10. 11. 2011, 20:43:08 uživatelem Bubák

EvaLBC
Ježiš Bubáku, že ty učíč chemii na VŠcumim Štěrk mám z Hornbachu 2-4 mm od Tommi, žádné mušle. Rostlinky rostou pěkně jen ty dole, anubias,cryptokorine, jak to má větší listy až k hladině(echynodorus) tak za chvilku zhnijí rozpadnou se. Myslela jsem že je to tou vodou tak přidávám Co2, po víměně 1/4 s ph okolo 7 chvilku řetízkuji ale za dva dny je to přejde a pH je zas okolo 8-9. Test mám Akvin, tak nevím jestli není chyba už tady. Ještě zkusím ten test na KH. Jinak díky za rady.:smile:
10.11.2011 20:43 Okruh: Chemie > Téma: Acidon
Odpověď na příspěvek vložený 10. 11. 2011, 20:24:40 uživatelem EvaLBC
Fotka uživatele
muž Bubák
Alkalita je v akvaristice uhličitanová tvrdost test KH. Snižuje se dík CO2 rašelinou, nebo osmozou,
iontoměniči, mícháním vody s dešťovou atd. Vaše vstupní voda jak píšete má 3,5 čeho? Celková
tvrdost nebo uhličitanová? Pokud by byla uhličitanová tvrdost větší než tvrdost celková netvoří
alkalitu pak hydrogenuhličitan vápenatý ale sírany. Taková voda zůstává alkalická i po
převaření netvoří kotelní kámen. Tvrdost stálá nebo taky síranová tvrdost ale je to velice vzácně. Ještě mně napadlo co
mušle, vápenaté schránky od plžů sádrovce?
10.11.2011 20:30 Okruh: Chemie > Téma: Acidon
Odpověď na příspěvek vložený 10. 11. 2011, 20:21:49 uživatelem EvaLBC
Fotka uživatele
muž Bubák
Co dekorace? Kameny nejde o granit, mramor vápenec? Jak dlouho a v jaké koncentraci jste dělala test. Při
testu octem je lepší počkat do druhého dne pokud je dno z kamínků mramoru nebo granitu nebude to
reagovat jako vápenec. Pošlete fotku jaké máte dno. Vstupní voda je měkká, pokud je to tedy pravda.
Jaká je alkalita vody v akváriu a jaká ve vstupní vodovodní vodě? Pokud bude v akváriu větší je to
jasný.
10.11.2011 20:24 Okruh: Chemie > Téma: Acidon
Fotka uživatele
muž PIETRO administrátor
:smile: jaké jsou hodnoty vstupní vody??
10.11.2011 20:24 Okruh: Chemie > Téma: Acidon

EvaLBC
A čím snížím tu alkalitu ? Zase nějakou chemií ? vztek
10.11.2011 20:21 Okruh: Chemie > Téma: Acidon
Odpověď na příspěvek vložený 10. 11. 2011, 20:17:20 uživatelem Bubák

EvaLBC
Voda je tvrdá 3,5 podle vodáren. Štěrk nešuměl když jsem ho polila acidonem, v ag pozadí nemám, kořen jo
10.11.2011 20:17 Okruh: Chemie > Téma: Acidon
Odpověď na příspěvek vložený 10. 11. 2011, 19:52:19 uživatelem EvaLBC
Fotka uživatele
muž Bubák
Není to blbost. Pokud je alkalita příliš vysoká tak kyselina funguje třeba jen pár hodin pH se vrátí
na původní hodnoty. Nejdřív musíte snížit alkalitu aby vám Acidon nebo jiná kyselina fungovala. Je to
napsané v návodu používání Acidonu, že funguje pouze do určité alkality tuším že do 4- 5°KH.

Přesto že přes dodávání CO2 se alkalita nesnižuje bude zakopaný pes někde jinde. Vápenec v akváriu
vápenaté dno, nevhodná dekorace, pozadí, kameny - mramor, granit. V akváriu máte něco co zvedá
alkalitu. Můžete použít Acidon jako test.Odeberte malou hrstku dna z akvária dejte do sklenice a zalijete Acidonem pokud to začne reagovat pěnit je tam hodně vápence.
10.11.2011 20:05 Okruh: Chemie > Téma: Acidon
Odpověď na příspěvek vložený 10. 11. 2011, 19:52:19 uživatelem EvaLBC
Fotka uživatele
muž jiraper
a jakou máš tvrdost vody?
10.11.2011 19:52 Okruh: Chemie > Téma: Acidon

EvaLBC
Snižuji pH Acidonem z 9 na 7 a po několika dnech v Aq to mám na zpět. není to blbost ? Přidávám i CO2 z kvasničáku. Jsem se měla na to měření vyprdnout a fungovat dál s heslem "Čím hloupější sedlák, tím větší brambory " takhle jsem z toho na prášky. Rostlinky sice docela jdou, ale není to ono.:smile:

Příspěvků: 1-28 z celkem 28   Začátek | Předchozí | Následující | Konec 

Nápověda

© AQUAPAGE.cz - akvárium a my

Partnerské weby

Atlas zvířat
RSS RSS
Fórum Názory a připomínky
Chyby a vývoj Hlášení chyb
O webu O webu
Ochrana osobních údajů Zásady ochrany osobních údajů
Aquapage na facebooku Podpořte nás na facebooku TOPlist