Aquatic forum
 Přihlásit 

Akvaristické fórum - Téma: Řasa a jak na ní?

Příspěvků: 1-30 z celkem 101   Začátek | Předchozí | Následující | Konec

03.11.2011 06:31 Okruh: Řasy > Téma: Řasa a jak na ní?
Odpověď na příspěvek vložený 01. 11. 2011, 07:44:13 uživatelem Pafka administrátor

muž provokatér administrátor
Předmět: Řasa a jak na ní?
Příspěvek byl vymazán administrátorem!
01.11.2011 07:44 Okruh: Řasy > Téma: Řasa a jak na ní?
Odpověď na příspěvek vložený 01. 11. 2011, 00:34:29 uživatelem Bubák
Fotka uživatele
muž Pafka administrátor
Pánové... Pochopte, že téma má dva majitele. Prvním je aquapage a druhým je autor tématu. Jestliže si ani jeden nepřejí, abyste do tématu nadále přispívali, nepřispívejte. Zatím nemáme k dispozici zamykání tématu a proto se spoléháme na to, že jsou uživetelé gramotní.
01.11.2011 00:34 Okruh: Řasy > Téma: Řasa a jak na ní?
Odpověď na příspěvek vložený 31. 10. 2011, 22:39:43 uživatelem PIETRO administrátor
Fotka uživatele
muž Bubák
31.10.2011 22:39 Okruh: Řasy > Téma: Řasa a jak na ní?
Odpověď na příspěvek vložený 31. 10. 2011, 22:32:45 uživatelem Bubák
Fotka uživatele
muž PIETRO administrátor
31.10.2011 22:32 Okruh: Řasy > Téma: Řasa a jak na ní?
Odpověď na příspěvek vložený 31. 10. 2011, 20:44:21 uživatelem provokatér administrátor
Fotka uživatele
muž Bubák

31.10.2011 21:31 Okruh: Řasy > Téma: Řasa a jak na ní?
Odpověď na příspěvek vložený 31. 10. 2011, 21:04:39 uživatelem vaclav
Fotka uživatele
muž PIETRO administrátor
Pánové nechtějí už nechat této tragikomedie??
Hlasuji pro okamžitě smazání tématu.:smile:
31.10.2011 21:04 Okruh: Řasy > Téma: Řasa a jak na ní?
Odpověď na příspěvek vložený 31. 10. 2011, 20:44:21 uživatelem provokatér administrátor
Fotka uživatele
muž vaclav
31.10.2011 20:44 Okruh: Řasy > Téma: Řasa a jak na ní?
Odpověď na příspěvek vložený 30. 10. 2011, 21:40:35 uživatelem vaclav

31.10.2011 10:56 Okruh: Řasy > Téma: Řasa a jak na ní?
Odpověď na příspěvek vložený 31. 10. 2011, 10:49:01 uživatelem Pafka administrátor
Fotka uživatele
muž bmxak
si necitaplac
31.10.2011 10:49 Okruh: Řasy > Téma: Řasa a jak na ní?
Odpověď na příspěvek vložený 31. 10. 2011, 09:05:41 uživatelem bmxak
Fotka uživatele
muž Pafka administrátor
Ha! abys věděl, že nekecám. :smile: :smile: polibek
31.10.2011 09:05 Okruh: Řasy > Téma: Řasa a jak na ní?
Odpověď na příspěvek vložený 31. 10. 2011, 08:09:23 uživatelem Pafka administrátor
Fotka uživatele
muž bmxak
31.10.2011 08:09 Okruh: Řasy > Téma: Řasa a jak na ní?
Odpověď na příspěvek vložený 30. 10. 2011, 21:40:35 uživatelem vaclav
Fotka uživatele
muž Pafka administrátor
Jakékoliv další komentáře v tomto vlákně budou smazány. Díky za pochopení.
30.10.2011 21:40 Okruh: Řasy > Téma: Řasa a jak na ní?
Odpověď na příspěvek vložený 30. 10. 2011, 21:11:02 uživatelem Bubák
Fotka uživatele
muž vaclav
Víš proč některé rostliny rostou rychleji než ty ostatní. Proč ty rychle rostoucí rostliny v některých akváriích rostou špatně a ty co rostou pomaleji tam prosperují.
Pokud jde o ty akvária, tak když tvoje a jeho porovnám je mě poměrně jasné komu budu věřit a komu ne. Zvláště když si přečtu co píše on (nejen o čpavku) a co tu opisuješ ty.
Asi toho opět nechám, protože to opět nemá cenu.
30.10.2011 21:11 Okruh: Řasy > Téma: Řasa a jak na ní?
Odpověď na příspěvek vložený 30. 10. 2011, 20:54:02 uživatelem vaclav
Fotka uživatele
muž Bubák
Václave ty uvažuješ podle fotek? :smile: A pokud usoudíš že je to hezké akvárium tak poslechneš cokoliv tam napíšou. To si snad děláš legraci ne? Napsal jsi - Pokud jde o to NH4+ tak není vše tak jednoduché jak to vypadá.Předtím jsi napsal jen že to neumí všechny rostliny. Mě bude stačit Václave ta jedna jediná rostlina, která to nedokáže. Napiš o který druh jde ať se ji straním a nedej bože, pokud to bude snad jediná monokultura v mém akváriu.Máš možnost mě to vysvětlit a ty mě napíšeš že to není jednoduché.

Pokud někdo vypne CO2, jediné co se na tu krátkou dobu stane je, že se zvedne alkalita vody.Pokud se do akvária nesvítí není potřeba dodávat takové množství CO2.Ostatně pokud někdo bublinkuje nonstop není spotřeba CO2 tak velká, protože rozdíl alkality by mezi denním a nočním provozem byl jinak velice velký a prostředí nestabilní.S CO2 mám staré zkušenosti u vody 25°N.Dnes už ho nepoužívám, protože mám vodu s nízkou alkalitou.
30.10.2011 20:54 Okruh: Řasy > Téma: Řasa a jak na ní?
Odpověď na příspěvek vložený 30. 10. 2011, 20:29:32 uživatelem Bubák
Fotka uživatele
muž vaclav
Bohužel tobě něco vysvětlovat nejde. To už zkouším poměrně dlouho. Podívej se na akvárium co má dotyčný cizinec a když ho nazveš blbcem, není celkem o čem mluvit. Pokud jde o to NH4+ tak není vše tak jednoduché jak to vypadá. Rostliny ho baští všechny jen některé ne rovnou z voleje. To by v dobře osvětlených nádržích z CO2 nesmělo NO3 mizet a nemuselo se uměle dodávat. Jinak tě můžu upozornit, až někomu kdo používá CO2 a poměrně dost svítí zase začneš radit, aby zhasl a vypnul CO2, odsoudíš ho většinou k ještě horším řasám než doteď měl. :-D
30.10.2011 20:29 Okruh: Řasy > Téma: Řasa a jak na ní?
Odpověď na příspěvek vložený 30. 10. 2011, 20:13:35 uživatelem vaclav
Fotka uživatele
muž Bubák
Václave dotyčná by mě dokázala "obvinit" i z toho že jsem doporučil nějakou dobu nekrmit a
na následek toho ji zemřela ještě ta bojovnice.Ono mít zelenou řasu v akváriu a krmit přitom ryby
okurkou je tady už docela běžné a i doporučované. Ze zahraničí si taky informace získávám , ale
vybírám si.Tohle byla reakce na tvůj doporučený odkaz kde autor čerpal ze zahraničí.Jinak bych spíš
čekal že se vyjádří odborník na rostlinky, který mě vysvětlí, která že to rostlinka například
neumí přijímat NH4+ .Nediskutuj o mě diskutuj k tomu na co sem se tě ptal.:-D Je to stručné? :-D
pozdrav P.S. Debata není o CO2 ale o příjmu živin ne uhlíku. Dál o aerobním prostředí a tím množství nitrifikačních bakterii v závislosti na pH. Tím pádem i třeba nedostatečné biologické filtraci, která může podporovat tvorbu řas a sinic včetně dalších faktorů,vyprání filtru, neaerobní dno atd.V důsledku se to týká i nemocí ryb. Známý japonec říká zdravé rostliny - zdravé ryby. A o tom že existují akvária bez filtrace kde jsou pouze rostliny, pár ryb a tento úkol zvládnou stejně dobře jako filtr nemá cenu psát prostě to taky funguje.
30.10.2011 20:13 Okruh: Řasy > Téma: Řasa a jak na ní?
Odpověď na příspěvek vložený 30. 10. 2011, 18:01:04 uživatelem Bubák
Fotka uživatele
muž vaclav
Jak se ti občas stává tvoje rada nedopadla dobře. A o tom to je. Není to poprvé. Tvoje slohové cvičení je o ničem.
Teorie je trochu něco jiného než praxe a je vidět že jsi všechno co se týká CO2 jen vyčetl. Já ho mám ne 3 roky ale skoro 10 let a akvaristiku mám jako hobby 25 let. Vím jak to bylo před CO2 a i po něm. Všechny ty tvoje odkazy znám a knížky většinou vlastním a mám několikrát přečtené.
Člověk se ale pořád učí, i ve světě jsou vynikající akvaristé, koukat se jenom co je doma nestačí. Pokud z nich děláš blbce je tvoje věc. Může se ti stát že, tak jak jsi je nazval můžeš vypadat jednou spíše ty.
Takže problém z řasou jsme nevyřešily a dotyčná nás slušně poslala kamsi. Tak snad příště. Nauč se psát trochu stručněji.
Zatím ahoj Vašek
:-D
30.10.2011 18:01 Okruh: Řasy > Téma: Řasa a jak na ní?
Odpověď na příspěvek vložený 22. 10. 2011, 21:54:45 uživatelem vaclav
Fotka uživatele
muž Bubák
Václave ty ale dokážeš člověka rozesmát :-D Napsal jsi "Nebo že by rostliny baštily rovnou čpavek NH3 spíše tedy NH4 to ale všechny
neumí."Za prvé nikde jsem nejmenoval že rostliny baští čpavek NH3 ale amonný iont což je do nebezpečnosti pro ryby dost podstatný rozdíl.
Můžeš jmenovat nějakou submerzně rostoucí rostlinku,která nedokáže přijímat NH4+? Co tak vím, tak rostlinky jsou skoro filtrem akvária a soupeří s bakterie o každý amonný iont, který je pro ně daleko stravitelnější než NO3.
Citace Rataj - "Zmineralizovaný dusík ve formě NO2- i NH4+ přijímají rostliny jako jednu z hlavních živin."

Frank v časopise AT (1988) uvádí denní nadprodukci dusičnanů v hustě osázených a málo zarybněných nádržích hodnotou 2 mg.l-1. V případě většího množství ryb a malého množství špatně rostoucích rostlin se tyto hodnoty mohou mnohonásobně zvyšovat. Negativní účinek nahromaděných dusičnanů však není přesně znám. Předpokládá se, že inhibují (zpomalují) růst rostlin, způsobují zákaly vody a přebujení řas.
V průběhu nitrifikace však může docházet k inhibici posledního stupně oxidace dusíku a tím se ve vyšší míře hromadí jedovaté dusitany. Činnost aerobních nitrifikačních bakterií je narušena poklesem koncentrace kyslíku, nevhodným pH a řadou dalších faktorů.

Pozorně čti - Činnost aerobních nitrifikačních bakterií je narušena poklesem koncentrace kyslíku, nevhodným pH a řadou dalších faktorů.Nevhodné pH bakterii je méně v kyslé vodě.Jak je možné že v hustě zarostlém akváriu se hromadí NO3 nedávají tedy náhodou, rostliny přednost něčemu jinému?

Raniolka - to samé v článku akvarista č. 4 Dusík.
Další - zatemnění nádrže Akvarista č. 1. Sínice
Něco k tvému doporučenému odkazu na rostlinné akvárium o přidávání dalšího dusíku KNO3 co by skvělé řešení na řasy.Odkaz který rozesíláš na všechny směry.
Rataj - Pokud máme rostlin málo nebo špatně rostou, nestačí nám vzniklé živiny odebírat a ty se mohou v akváriu hromadit. Jejich nadbytečné množství (více než asi 60 - 100 mg NO3/l vody) způsobuje rostlinám "zažívací" potíže. Projevují se žlutými a zahnívajícími skvrnami na listech nebo opadáváním spodních listových patrech (podobné příznaky jako při nedostatku světla). I v těchto případech nám pomůže výměna vody s výjimkou oblastí, kde již samotná vodovodní voda obsahuje nadbytek dusičnanů (NO3).Jen moje připomínka pokud se podíváš na obal kojenecké vody tak dusičnanů je O,5mg/l co teče každému z vodovodu netuším ale kojenecká voda to většinou není.Tolik asi o smyslnosti dodávání KNO3.
Jinak problém řas a sinic je v nedokonalé filtraci - nefunkční, zanedbaná nádrž, a překrmování.Vždy je potřeba odstranit příčinu. Zadej si http://cs.wikipedia.org/wiki/Eutrofizace
pozdrav
26.10.2011 21:39 Okruh: Řasy > Téma: Řasa a jak na ní?
Odpověď na příspěvek vložený 22. 10. 2011, 21:54:45 uživatelem vaclav
Fotka uživatele
muž Jíňa
Řasa je prevít jakmile je AQ na špátném místě tak je to těžký bojvztek pozdrav
22.10.2011 21:54 Okruh: Řasy > Téma: Řasa a jak na ní?
Odpověď na příspěvek vložený 21. 10. 2011, 14:44:30 uživatelem Lucias
Fotka uživatele
muž vaclav
Při léčbě sinicí se zakrývá akvárium úplně, např. dekou až po dobu 14 dni bez vážných následku
pro rostlinky.
No vidíš mohla jsi vydržet ještě týden a pořídit si potom nové akvárium, A to
jsi to neměla zakryté ani dekou. Tak asi byla ta úžasná rada myšlena.

V tom elaborátu jsou
další úžasné myšlenky
U akvárii s kyselou vodou pH pod 7 je nitrifikačních bakterii velice
málo. Funkci čištění pak přeberou rostlinky které odebírají dusičnany.
Jen tak pro zajímavost
kdo ty dusičnany vyrobí.
Nebo že by rostliny baštily rovnou čpavek NH3 spíše tedy NH4 to ale všechny
neumí.

Nehledě k tomu že i v USA, Japonsku a jinde se vyskytuje stejné procento
blbců na internetu od kterých
mohou opisovat jim podobní v Čechách. Pozor na to!!
Myslím že
nemusíme chodit tak daleko, stačí si číst i tady.
:-D
21.10.2011 14:44 Okruh: Řasy > Téma: Řasa a jak na ní?

žena Lucias
Tak myslím, že další debata je zbytečná, akorát si tu hájíte každý své metody a k ničemu to nevede. Zkusila jsem týden nesvítit, jak mi bylo doporučeno a akorát mi opadaly listy a chcípl sameček betty, takže si nějak poradím sama. Díky všem za rady pozdrav
18.10.2011 12:09 Okruh: Řasy > Téma: Řasa a jak na ní?
Odpověď na příspěvek vložený 28. 09. 2011, 10:24:28 uživatelem Lucias
Fotka uživatele
muž Bubák
Asi se Vám odpovědi nedostalo dík "čpavku"
Přesto se pokusím ještě jednou a naposled.Doufám jen že nepříjdou ještě jiné teorie než čpavek.
Pro odstranění řasy se doporučuje snížení intenzity světla na určitou dobu nebo zkrácení svícení.Svítit kratší dobu).Při léčbě sinicí se zakrývá akvárium úplně, např. dekou až po dobu 14 dni bez vážných následku pro rostlinky.Takže obava že při utlumeném nebo zkrácené době osvitu rostlinky zahubíte není pravdivá.
Nekrmení po dobu např. 14dnů má za následek že v nedostatku se začnou řasožravé ryby které máte zajímat o řasu což i někdy u vás dělají dle fotky kde jsou krásně patrné vyžrané cestičky od parmiček.
Vaše měření ukazuje obsah dusičnanu na 5mg/l což jsem minule přehlédl takže bych už žádné KNO3 zatím nepřidával.Ale přidal bych jak jsem Vám psal někde na kraji diskuze Bioflor, nebo Colour Fe, oboje Rataj.Obsahují tyto nezbytné prvky draslík, mangan, železo které ve vodovodní vodě nejsou..Bez draslíku není možné aby rostliny dokázaly zpracovávat NO3 tedy aby se snižovalo NO3.Naopak by vám NO3 vzrůstalo hlavně pokud by jste dolévala pořád do akvária ještě další a další dusík.Je možné udržet dík rostlinám trvale NO3 na nule.U mého akv.tomu tak je dík rostlinám
Je důležité pravidlo dodržení těchto zásad N,P,K Dusík.fosfor,draslík.
Hladina fosforu nesmí přesáhnout hladinu dusíku.Fosfor se dostává do vody hlavně dík překrmení.
Odpad od ryb (detrit) dík aerobním bakteriim zbytek mají jako živinu rostlinky, které si dusičnany přemění zpátky na amonný kationt a stejně jako bakterie okamžitě spotřebují.V akváriu jsou dva hlavní zpracovatelé odpadu, bakterie a rostliny.Pokud vše funguje atˇuž bakterie nebo rostlinky nemá a nemůže mít řasa převahu.
U akvárii s kyselou vodou pH pod 7 je nitrifikačních bakterii velice málo.Funkci čištění pak přeberou rostlinky které odebírají dusičnany.
O tom že např. pouze dostatek bakterii skutečně dokáže udržet akvárium bez dusičnanů a tím i bez řas svědčí neosázené nádrže např.Africká jezera, mořská akvária.Nejvíce bakterii je ve vodě s pH kolem neutrálu nebo slabě alkalické.
V kyselé vodě je bakterii daleko méně a tuto úlohu přeberou rostlinky.Jen pro zajímavost, bakterie ve vodě s pH neutrálním jsou po celém akváriu a jsou stejně jako ryby producentem uhlíku CO2, podmínkou je dodržení aerobních podmínek pravidelná výměna vody odkalování dna. Jak možná sama poznáte žádného čpavku se tedy obávat nemusíte. Určitě není příčinou vzniku řas ve vašem akváriu.
17.10.2011 14:37 Okruh: Řasy > Téma: Řasa a jak na ní?
Odpověď na příspěvek vložený 16. 10. 2011, 18:12:43 uživatelem Bubák

Aha, překladatel...:smile:
16.10.2011 18:12 Okruh: Řasy > Téma: Řasa a jak na ní?
Odpověď na příspěvek vložený 16. 10. 2011, 17:44:38 uživatelem Gargamel
Fotka uživatele
muž Bubák
Nehledě k tomu že i v USA, Japonsku a jinde se vyskytuje stejné procento blbců na internetu od kterých
mohou opisovat jim podobní v čechách.Pozor na to!!Doporučil bych vám jiné zdroje současnosti
např.Markéta Rejlková, ale i ostatní..Hynek Dařbuján atd..
16.10.2011 18:03 Okruh: Řasy > Téma: Řasa a jak na ní?
Odpověď na příspěvek vložený 16. 10. 2011, 17:44:38 uživatelem Gargamel
Fotka uživatele
muž Bubák
Prosím tě Gargamel než špatný překlad raději žádný překlad viz. tvůj problém s řasou už známe i to jak si to dokážeš vysvětlit dík modernímu přístupu k akvaristice.
proud totiž donese rostlinám živiny(např.NO3 z trusu ryb) Ach jo...Co na to napsat..
Další -
výsledkem je, že nebudete muset měnit tak často vodu.
Vysvětlení - Největší chyba je právě
NEMĚNIT VODU (trošku si protiřečíte), to je právě ta "stará" škola, kde se tvrdilo že je
lepší si šetřit starou vodu bohužel.Ve staré neudržované vodě vzniká mnoho problémů.
Další
- Toto je např. nový objev, o kterém v 80. letech nikdo nevěděl.
Vysvětlení - Právě že se v
těchto dobách začalo s pravidelnou propagací pravidelné výměny vody už z důvodu možné redukce
dusičnanů na dusitany.
Další - když totiž podpoříte růst rostlin, zajistíte i lepší
samočistící schopnost nádrže.
Ano pokud se naučím jak fungují vzájemné vazby - produkce a
příjmu rozhodně ano vytvoří se biologická rovnováha.Tento stav nastává tak u roční nádrže akvárium je stabilizované je "zajeté"tento stav, ale netrvá navždy stejně musíte hlídat poměr příjemců a producentů.
Další - Příklad: Měl jsem přerybněno a
každý týden bylo ve štěrku neuvěřitelné množství deritu - rostliny mi totiž nerostly - nezajistil
jsem jim dobré podmínky. Jakmile jsem jim ale dodal CO2 a vylepšil proud, rázem rostly nádherně a začal
jsem měnit vodu jen jednou za 14 dní a i tak tam žádný binec nebyl.
vysvětlení- Pokud jste měl
jak píšete přerybněno tak jste evidentně měl problém s vysokou koncentrací NO3 měl jste hodně
dusíku nemyslíte? Prostě hodně odpadu, výkalu, moči atd.V takovém prostředí právě rostliny
nerostou, hodně dusíku žloutnou opadávají jim listy atd.To je tak trošku ve sporu s tím co jste
doporučoval pro podporu růstu rostlin ne? Určitě máte pravdu v tomto případě jak jste začal dodávat
co2 rostliny začnou hladovět po živinách rostliny jsou dík uhlíku vybičované k max. růstu tím vám i
stoupá poptávka po živinách.Je potřeba zajistit i silnější světlo a pravidelně hlídat NO3 aby
rostliny měly dostatek příjmu.No3 může být v deficitu pokud je hodně rostlin a málo producentů.
16.10.2011 17:44 Okruh: Řasy > Téma: Řasa a jak na ní?
Odpověď na příspěvek vložený 16. 10. 2011, 17:31:46 uživatelem provokatér administrátor
Fotka uživatele
muž Gargamel
No nevím co dalšího mám k tomu napsat, všechno je to napsáno v tom článku o proudu v akváriu: http://www.rostlinna-akvaria.cz/dulezitost-proudu-v-akvariu-80 , který jsem napsal já po diskuzi s moderátorem fóra http://ukaps.org/forum/ cegem(američan a opravdu mistr v oboru) na ty věci jsem nepřišel sám a nemám ambice ani vybavení na to, dělat nějaké vědecké pokusy. Já tady jen popisuji metody, které používají akvaristé v USA a Japonsku a jejich kvalita akvárií je oproti např. Česku trochu někde jinde. Je to protože ví jak na to a já jsem se to od nich snažil naučit a teď se mi to vyplácí. A neříkejte mi, že nechcete mít akvárium s krásnýma rybama, prosperujícíma rostlinama a bez řas. To, co popisuji je přesný návod jak na něj. Samozřejmě někomu se líbí klasická obyčejná nádrž s řasami, takových je ale minimum a mnou zmiňované metody pro takové lidi nejsou.
16.10.2011 17:31 Okruh: Řasy > Téma: Řasa a jak na ní?
Odpověď na příspěvek vložený 16. 10. 2011, 17:23:37 uživatelem Gargamel

No dobrá, akvárko máte pěkné ale měl jsem na mysli tu anonymitu vás, ne nádrže. Protože toho talentu je fakt škoda...ještě zkuste odpovědět na tu otázku, jak je to s tím prouděním zleva doprava a živinami proudem dopravovanými k rostlinám.cumim
16.10.2011 17:23 Okruh: Řasy > Téma: Řasa a jak na ní?
Odpověď na příspěvek vložený 16. 10. 2011, 17:19:15 uživatelem provokatér administrátor
Fotka uživatele
muž Gargamel
Nechápu. Tady je má nádrž: http://www.akvarko.cz/akvarium.php?nadrz=4388
16.10.2011 17:19 Okruh: Řasy > Téma: Řasa a jak na ní?
Odpověď na příspěvek vložený 16. 10. 2011, 17:18:12 uživatelem Gargamel

No jako, že ten váš talent nemá jméno...:-)
16.10.2011 17:18 Okruh: Řasy > Téma: Řasa a jak na ní?
Odpověď na příspěvek vložený 16. 10. 2011, 15:36:55 uživatelem provokatér administrátor
Fotka uživatele
muž Gargamel
Dokážete člověk aspoň dobře pobavit:-D :-D :-D
Jinak kde jsem utajen? Možná jsem něco nechtěne zmáčknul..

Příspěvků: 1-30 z celkem 101   Začátek | Předchozí | Následující | Konec

Vyhledávání ve fóru:

Tématické okruhy:

Poslední související příspěvky v diskusním fóru

Nápověda

© AQUAPAGE.cz - akvárium a my

Partnerské weby

Atlas zvířat
RSS RSS
Fórum Názory a připomínky
Chyby a vývoj Hlášení chyb
O webu O webu