| 25.08.2011 08:28 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: dicrossus filamentosus - pravidelná úmrtí Odpověď na příspěvek vložený 24. 08. 2011, 23:41:55 uživatelem Bubák |
Pafka ![]() Příspěvků: 2069 | Předmět: nějaké názory? Bubáku, upřímně, už mě trochu sereš. Ani nemam chuť odpovídat jakkoliv odborně. Mohl bych se přít, ale k čemu? Napsal bys další monologickej román a pořádně si nepřečetl mou reakci. Všem se omlouvám, že se nechávám unést a taham tohle do fóra. |
| 24.08.2011 23:41 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: dicrossus filamentosus - pravidelná úmrtí Odpověď na příspěvek vložený 23. 08. 2011, 07:45:10 uživatelem kamcaKr |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: nějaké názory? Žádný importér nebo velkochovatel ryb neriskuje.Bez karantény a prozkoumání ryb, že je pustí do průtočných akvárii.Třeba do 5O OOOl než bude jistota že jsou v pohodě.Z toho důvodu vám nevezmou ani ryby jen tak od někoho z ulice. Pokud přijdete do takové importní stanice tak u každého stojanu je mikroskop a opravdu ve vlastním zájmu sledují stav ryb.Potrhané ploutve jsou normální věc u ryb, které jsou v jednom prodejním akváriu po desítkách nebo stovkách. Ona už cena u "opravdu" importů je dost závratná.A tahle cichlidka se množí i u nás.Nemyslím si že jde o přímej odchyt. To CO2 mně napadlo se stoupající dnešní teplotou, kdy kyslíku je ve vodě dost málo a podstatně klesá a pokud přidáváme ještě CO2. Podivné je, že to je i jinde myslím, že Brova CO2 nepoužívá, ale problém s teplotou vody v létě řešil taky.Tedy co si tak pamatuji. Já se přikláním k názoru Provokatera. Tohle nejsou ryby na experimenty.Podle mne nepatří do akvária s hlínou ve dně a bublinkováním nonstop apod.Jsou to velice háklivé ryby na čistotu vody.Tedy důkladné "brutální" odkalování až na sklo-dno a hlína není asi to pravé ořechové.Nemusí ani vodu příliš kyselou důležité je aby byla hlavně dík odkalování čistá, ale obsahovala huminové látky , ale ne ty co vodu upravují negativně.Proto mnoho chovatelů je chová podobně jako terčovce v hygienických nádržích.Já bych šel zatím tedy tou nejednoduší cestou. Ryby dát do akvárka bez ničeho dobře prokysličeného s černou vodou se stabilní teplotou do 23°C. Proč hned strašit nákazou a dělat hororové scény o virech atd. ![]() 95% "nemocí" je ve skutečnosti jen chyba chovatele. Ještě dodám jsou to jen teorie.Ale pokud nám "nechytne" auto taky hned neměníme motor.Nebo pokud jdu k doktorům, že mně bolí palec u nohy tak mě taky neřežou hned celou nohu. Začínám vždy od toho nejmenšího. |
| 23.08.2011 07:45 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: dicrossus filamentosus - pravidelná úmrtí Odpověď na příspěvek vložený 23. 08. 2011, 05:30:25 uživatelem provokatér ![]() |
kamcaKrPříspěvků: 488 | Předmět: nějaké názory? Asi jste to nečetl moc pozorně..píšu, že se jedná o nemoc pouze u cichlidek, ne v jiných akváriích ve viváriu. Taky tam kupuju ryby, protože je to záruka zdraví. Je snad jasný, že si nemyslím, že p. Kučera prodává vědomě nemocný ryby...to bych si stejně tak mohla myslet, že mi vědomě prodal pancéřníčka pandu se zakrslými potrhanými ploutvemi (což ale udělal nevědomě a je moje chyba, že jsem to ještě tam nezkontrolovala)... ![]() |
| 23.08.2011 05:30 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: dicrossus filamentosus - pravidelná úmrtí Odpověď na příspěvek vložený 22. 08. 2011, 21:35:58 uživatelem PIETRO ![]() |
provokatér ![]() Příspěvků: 1795 | Předmět: nějaké názory? Ale to je to téma...latentní choroby Peťo, kdybys ještě jednou přečetl mou výtku Kamče, pak bysvěděl, že neprudím, ale konstatuji - Není zdravých organizmů, jsou jen špatně diagnostikovaní ![]() Při té spoustě mikroorganizmů, které se vyskytují na a v "zdravých rybách", je velmi nebezpečné z hlediska lidského, ale i obchodního formulovat myšlenky tak, jak byly formulovány. Tomáš skutečně importy prodává, jako každá lepší akvaristika, ale rozhodně vědomě nikdo v tom obchodě neprodává "již nemocné ryby". Takže teď pro vás princezno - nepruďte se, patří vám i ty horní řádky , vyjadřujte se v diskuzi klidně dál. Ale vaše vyjádření nebylo - spíšnež o nemoci jsem se vyjadřovala kvůli tomu co2 - pro mne přijatelné z hlediska toho, jak znám provoz Vivária. Pafko, importované ryby mívají nemoci...ale přeléčéní u importéra je dnes již pravidlem. To, co si Tomáš importuje sám, léčí, co nakupuje, léčí importér a stejně je to karanténované ve Viváriu a v případě nutnosti ještě přeléčené. Takže pořád zůstává to, co jsem psal v úvodu svých myšlenek, jež jsem prezentoval. Všichni živí jsme latentně nemocní a je jen otázka spouštěcích faktorů, kdy zasáhnou. ![]() |
| 22.08.2011 23:06 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: dicrossus filamentosus - pravidelná úmrtí Odpověď na příspěvek vložený 22. 08. 2011, 18:59:01 uživatelem provokatér ![]() |
kamcaKrPříspěvků: 488 | Předmět: nějaké názory? Pane provokatére (ten nick je opravdu výmluvný) - z důvodu neznalosti nemocí ryb píšu, že nejsem expert..ale vyjádřit v diskusi se určitě smí každý že jo spíš než o nemoci jsem se
vyjadřovala kvůli tomu co2. |
|
| |
| 22.08.2011 22:00 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: dicrossus filamentosus - pravidelná úmrtí Odpověď na příspěvek vložený 22. 08. 2011, 21:35:58 uživatelem PIETRO ![]() |
Pafka ![]() Příspěvků: 2069 | Předmět: nějaké názory? Ryby, a zvláště ty importované, mívají nemoci. Prodejci to vědí, zákazníci to zas tak často netuší. P. Kučera je sice jaksi morálně zodpovědný za kvalitu svých zdrojů a také importované ryby ještě jednou na vlastní pěst udržuje dost dlouho v karanténě (již po jedné karanténě importéra). Chápu Kamčin názor a chápu Libora, který asi už párkrát zažil reklamaci ryb z důvodu kožovce a podobných latentních chorob vyvolaných chybou zákazníka. No a jinak díky, Peťas. Rybka už to má za sebou, šetrně. Myslím, že to bylo nejlepší rozhodnutí. |
| 22.08.2011 21:35 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: dicrossus filamentosus - pravidelná úmrtí Odpověď na příspěvek vložený 22. 08. 2011, 19:16:28 uživatelem provokatér ![]() |
PIETRO ![]() Příspěvků: 1331 | Předmět: nějaké názory? Proč prudíš ty starý kozle .Slečna Kamilka neřekla nic co by nebylo možné. Ryby mohl Pafka i ostatní zakoupit již latentně nemocné!! To nemůžeš potvrdit ani vyvrátit. Snad ti nemám zde popisovat seznam chorob, které mají inkubační dobu řádově několik měsíců!! Zajisté máš pravdu, že mohou býti přenašeči různých patogenů a viru. Bohužel zde říci svůj názor je ošemetná záležitost. Jelikož jak známo jdou zde také jiné faktory, které mohou ovlivnit kondici a zdravotní stav ryb. S Pafkounem jsme to již prokonzultovali po telefonu a sdílíme společný názor. Rybu jednoduše utratit. Zde není bohužel jiné řešení. Proto bych toto téma uzavřel a neřešil neřešitelné. Tak starouši až potkáš Kamilku, raději ji kup zmrzlinu a obdař ji užitečnými radami. Ps: Ohledně Vivária se nevyjadřuji, zdali mají v nabídce importované ryby. Jelikož neznám jejich obchodní nabídku, nemůžu tímto vinit prodejce této společnosti. |
| 22.08.2011 19:16 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: dicrossus filamentosus - pravidelná úmrtí Odpověď na příspěvek vložený 22. 08. 2011, 19:13:11 uživatelem Pafka ![]() |
provokatér ![]() Příspěvků: 1795 | Předmět: nějaké názory? No to jsou ty vnější vlivy... proto jsem psal o druhových hygienických nádržích...jinak ta prudší
reakce samozřejmě nebyla na tebe, ale na Kamilu... |
| 22.08.2011 19:13 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: dicrossus filamentosus - pravidelná úmrtí Odpověď na příspěvek vložený 22. 08. 2011, 18:59:01 uživatelem provokatér ![]() |
Pafka ![]() Příspěvků: 2069 | Předmět: nějaké názory? Moje aq znáš a víš, že chovám malé hejnovky a trpasličí cichlidky. Nenastávaly zde žádné boje ani nic podobného. Co do hodnot vody a stresu, jsem velice sebejistě přesvědčen, že ryby měli prostředí skoro až vzorné. S největší pravděpodobností se jedná asi vážně o nějakou ichtyofonózu nebo ichtyosporidium, neb mám spoustu SA odchytů a tam je to časté. Takže dobře mi tak... |
| 22.08.2011 18:59 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: dicrossus filamentosus - pravidelná úmrtí Odpověď na příspěvek vložený 22. 08. 2011, 08:39:21 uživatelem kamcaKr |
provokatér ![]() Příspěvků: 1795 | Předmět: nějaké názory? Obecně vzato...tyhle malé potvůrky jsou chytlavé na cokoli a o ničem jejich problém tedy dámo nevypovídá. Největší úspěchy s nimi chovatelé slaví v hygienických nádržích, kde se tlumí možné propuknutí chorob. Vaše formulace - pokud má ryby už nakažené - mne velmi pobavila, protože svědčí o hluboké neznalosti podstaty rybích chorob. Není totiž zdravých ryb, ale ani lidí a dalších zvířat, ale vše živé je nositelem patogenů, které se zmnoží v případě "nějakých" okolností a holt někdy se to vyřeší a někdy ne. Jinak nechci polemizovat s céóčky a podobnými neřády, páč tomu moc nerozumím, ale tyhle malé cichlidky z poměrně dost extrémních vod jsou velmi vhodné především do druhových nádrží a zacházet se s nimi musí opravdu s maximální opatrností a nevymýšlet žádné velké bejkárny. |
| 22.08.2011 09:05 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: dicrossus filamentosus - pravidelná úmrtí Odpověď na příspěvek vložený 22. 08. 2011, 08:36:48 uživatelem Pafka ![]() |
Pafka ![]() Příspěvků: 2069 | Předmět: nějaké názory? plácam z hladu. Rybu odlovim a utratim. |
| 22.08.2011 08:39 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: dicrossus filamentosus - pravidelná úmrtí Odpověď na příspěvek vložený 21. 08. 2011, 22:40:01 uživatelem Bubák |
kamcaKrPříspěvků: 488 | Předmět: nějaké názory? Bubáku proč by to nemohlo být p. Kučerou? pokud má ryby už nakažené (neříkám celý vivárko, jen tyhle cichlidky), tak se to projeví až u zákazníků a že byli už tři zákazníci (nejmíň?) s podobnými příznaky, to taky o něčem vypovídá... pokud vím, Pafka má i jiné cichlidky a projevuje se to jen u těchto..tak to co2 asi nebude? zvlášť když ho nepoužíval, když uhynula první samice...nejsem expert, ale přikláněla bych se k Pietrovu názoru.. |
| 22.08.2011 08:36 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: dicrossus filamentosus - pravidelná úmrtí Odpověď na příspěvek vložený 21. 08. 2011, 22:32:24 uživatelem PIETRO ![]() |
Pafka ![]() Příspěvků: 2069 | Předmět: nějaké názory? Díky Péťo, máš pocit, že na takhle zákeřnou mykobakterii může něco zabrat??? Ostrá koupel v hypermanganu je asi na prd, že? Asi to dnes vyřeśím sodovkou. Rybky mám už poměrně dlouho. Asi to v nich jen bujelo a vyčkávalo. ![]() |
| 21.08.2011 23:04 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: dicrossus filamentosus - pravidelná úmrtí Odpověď na příspěvek vložený 21. 08. 2011, 22:24:51 uživatelem Pafka ![]() |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: nějaké názory? Ještě poslední věc co bych ti doporučil.Zjisti si jak ti klesá obsah kyslíku ve vodě dík teplotě Tabulky Norbert Dokoupil ŽIVORODKY.Budeš hodně překvapen. A představ si k tomu aplikaci nonstop CO2? A diskuze kdy nám tady bylo řečeno jak je prospěšné co2 nonstop a dokonce doplňuje dluh. Tady už byla. Právě výpadek něčeho jak teploty vody, výpadek pohybu vody ti pří COčkování vody nonstop může udělat podobný problém.Kdy se ti okamžitě ryby dusí a první to odnáší ty nejvíc choulostivé. Pokud by šlo o nějakou hromadnou otravu nebo nemoc tak půjdou všechny postupně najednou. Sám za sebe. Bych šel tou zatím nejednoduší cestou pokud už není tedy pozdě.Prostě bych ryby přelovil a zapnul hodně vzduchování, pokud není tedy už pozdě.Co tím zkazíš? S vodou z původního akvária? |
| 21.08.2011 22:46 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: dicrossus filamentosus - pravidelná úmrtí Odpověď na příspěvek vložený 21. 08. 2011, 22:32:24 uživatelem PIETRO ![]() |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: nějaké názory? Importy od p.Kučery. Tak to je hodně podivné ![]() |
| 21.08.2011 22:40 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: dicrossus filamentosus - pravidelná úmrtí Odpověď na příspěvek vložený 21. 08. 2011, 22:21:04 uživatelem Pafka ![]() |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: nějaké názory? Jen aby si pochopil moji snahu.A možnou moji úvahu. Ryby a živočichové mají svůj přirozený instinkt a odlišnou snášenlivost obsahu kyslíku ve vodě.Neznamená tedy, že pokud ryba žije ve vodě kyselé a v tropech, bohaté na huminové kyseliny snese menší obsah kyslíku.Naopak ten potok protéká. Taky je tam sice hodně huminových kyselin,pH je nízké ale voda se mění velice pravidelně ale je tam HLAVNĚ dostatek kyslíku.Cichlidky nejsou zrovna nenáročné rybky.Nemůžeš to srovnávat s neonkama nebo jinou rybkou Každý živočich má zakodovaný svůj instinkt.Pud sebezáchovy.Nečekej, tedy že ti krunýřovec začne otravu CO2 projevovat tím, že vypluje k hladině a začne lapat po vzduchu, jen proto aby si rozhodnul sám svůj rozsudek smrti ulovením dík predátora dřív než se podmínky ve vodě zlepší. Proto děláme terária přístupné z boku, protože není přirozené,abych roztaženou rukou z vrchu chtěl daného tvora uchytit.Bude mu to připomínat pařát predátora ze vzduchu.Stejně tak při otravě reaguje cihlidka,(ryba) která žije u dna potoku pod porostem listí kde je voda sice velice kyselá,ale průtočná.To znamená mění se pravidelně.To není to samé co aplikace co2 nonstop. P.S. P.Kučerou to rozhodně není. ![]() |
| 21.08.2011 22:32 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: dicrossus filamentosus - pravidelná úmrtí Odpověď na příspěvek vložený 21. 08. 2011, 22:24:51 uživatelem Pafka ![]() |
PIETRO ![]() Příspěvků: 1331 | Předmět: nějaké názory? Čus Pafko. Zrovna čtu tvůj hororový scénář. To jsi mi mohl hned zavolat nebo napsat. Nechci tě strašit, ale popis klinických příznaků nevěští nic dobrého. Já se přikláním pouze k jednomu stanovisku a to je nedefinované mykobakteriální onemocnění. Jaké to ti bohužel nedokáži říci. Pouze bych hádal. Jednoho kandidáta bych ale mohl definovat ichthyophoniasis piscium (Ichtyofonóza).Vetšinou to mají importy! |
| 21.08.2011 22:24 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: dicrossus filamentosus - pravidelná úmrtí Odpověď na příspěvek vložený 21. 08. 2011, 22:21:04 uživatelem Pafka ![]() |
Pafka ![]() Příspěvků: 2069 | Předmět: nějaké názory? teď jsem si kontoloval data. První samice lekla v době, kdy jsem CO2 vůbec nesytil. |
| 21.08.2011 22:21 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: dicrossus filamentosus - pravidelná úmrtí Odpověď na příspěvek vložený 21. 08. 2011, 21:55:31 uživatelem Bubák |
Pafka ![]() Příspěvků: 2069 | Předmět: nějaké názory? bubáku CO2 z láhve jako příčinu mohu vyloučit. Teplota v podzim - začátek jara 23°C. Teď v létě 29 ve vedrech, 25 poslední týdny, kdy pršelo. Je tam spousta ryb ze stejného prostředí a takto se neprojevují. CO2 je koncipované na 300L nonstop, tady je ho ještě málo. CO2 není příčinou. Ale díky za pomoc. |
| 21.08.2011 21:55 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: dicrossus filamentosus - pravidelná úmrtí Odpověď na příspěvek vložený 21. 08. 2011, 21:45:28 uživatelem Pafka ![]() |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: nějaké názory? Pafko co mně zaujalo CO2 z láhve a ty asi nonstop co? Teplota 23 až 29. Nebude tohle příčinou? Čím teplejší voda tím méně kyslíku ve vodě a pokud dodáváš ještě CO2? Zkus je dát vedle a prokysličuj vodu a snaž se držet tu spodní hranici teploty pokud není už pozdě.Nebo vypnout CO2, a hodit tam oxidační tablety. Tenhle problém je pouze přes tyhle nastávající teploty? V létě i u kolegů? Jinak známky otravy dík CO2 se neprojevují jen lapáním po dechu u hladiny zvlášť u ryb, pro které není pohyb u hladiny přirozený a je pro ně stresující.Projevuje se pak zrychleným dýcháním změnou zbarvení apatii,vyčerpáním.Jdou lehce odlovit.Máš test na obsah kyslíku ve vodě? |
| 21.08.2011 21:45 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: dicrossus filamentosus - pravidelná úmrtí |
Pafka ![]() Příspěvků: 2069 | Předmět: nějaké názory?Zdravíčko, vlastnil jsem dvě samice dicrossus filamentosus. Jedna po několika měsících bez zjevné příčiny začala jevit známky jakéhosi onemocnění. Začalo to zrychleným dýcháním a poměrně rychle se jí tipické šachovnicové zabarvení změnilo. Místy vybledla a celá polovina hlavy zčernala. Druhá samice vůči ní začala být poměrně agresivní. Ryba přestala přijímat potravu a zdála se být vysílená. Většinu času polehávala a zrychleně dýchala. Kvalita vody je stálá. Limitně nízké hodnoty dusičnanů a dusitanů, bez hnojiv, CO2 z lahve. Tvrdost 5-8, pH 6,5-7,2, jen teplota kolísá s vlivem počasí 23-29°C. Samice nakonec uhynula. Nyní, po několika měsících, to samé s druhou samicí. Doslechl jsem se, že nejsem jediný, komu se to děje. Brovovi taky samice uhynula a jiné zákaznici pana Kučery (můj zdroj samic) se stalo to samé (změna barev - úhyn). Samici hodlám utratit, pokud nedostanu nějaký spásný nápad, co by se pro ní mohlo udělat. Díky za Vaše názory. Přikládám foto - zadní část rybky, od řitních ploutvý dozadu, jeví právě tyto známky zatmavení. |