| 20.06.2011 23:59 | Okruh: Osvětlení > Téma: osvětlení JUWEL set Odpověď na příspěvek vložený 20. 06. 2011, 18:55:07 uživatelem vikkol |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: začarovaný kruh Právě tu špínu v "houbičce" ti dík provzdušnění vody (kyslíku) přemění filtr (minerilizací) na část CO2 po kterém mají "hlad" právě rostlinky.Filtr nepropírej v čerstvé vodovodní vodě zničíš si tím užitečné bakterie.U klasického molitanu musíš prát kostku častěji do 14 dnů. U biokostky hrubší poreznější= lepší přístup kyslíku ,Biovakcit,Biomolitan atd??? jak píše Václáv až dokud se nesníží průtok.Stejné to je i u dna.Pokud necháš dno po čase zčernat, neodkaluješ pravidelně dno nebo zamezíš přístupu kyslíku do dna ,budou ti rostlinky po čase žloutnout a začne se dařit řasám.Mikroprvky ve vodovodní vodě nezjistíš testy z akvaristiky.Zajdi si na stránky vodárny ,která vám dodává vodu. http://www.akvarijni.cz/ruzne.htm .V přírodní tropické vodě je poměrně hodně železa. Tady je tabulka z vodárny v Kladně http://www.aquapage.cz/Kvalita_vody.php.Do začátku se tím ,ale nemusíš příliš trápit.Nedostatek železa se projevuje sice taky žloutnutím listu, ne ale u všech rostlin. |
| 20.06.2011 18:55 | Okruh: Osvětlení > Téma: osvětlení JUWEL set Odpověď na příspěvek vložený 20. 06. 2011, 18:46:32 uživatelem vaclav |
vikkolPříspěvků: 5 | Předmět: začarovaný kruh ahoj, no akvárko mám v běhu cca něco málo přes půl roku... takže filtr měnit opravdu málo, dobře... já měl za to, že když je houbička od špíny, že se tím může kazit voda od toho.. tak proto jsem ji čistil častěji.... |
| 20.06.2011 18:46 | Okruh: Osvětlení > Téma: osvětlení JUWEL set Odpověď na příspěvek vložený 20. 06. 2011, 12:50:30 uživatelem vikkol |
vaclav ![]() Příspěvků: 1246 | Předmět: začarovaný kruh Pokud máš novou nádrž nemusíš se těmi to nesmysly příliš zabývat. Podstatně důležitější je dobře se o akvárium starat. Nepřerybnit, nepřekrmovat, týdně měnit část vody a jednou za čas odkalit. O filtr se příliš nestarej, jeho čištění je spíše na škodu. Čistí se až když se opravdu hodně zpomalí průtok. K tomuto řádné testy nepotřebuješ. Já protože používám CO2 tak měřím pH, UT a občas NO3. ![]() |
| 20.06.2011 12:50 | Okruh: Osvětlení > Téma: osvětlení JUWEL set Odpověď na příspěvek vložený 19. 06. 2011, 19:46:18 uživatelem vaclav |
vikkolPříspěvků: 5 | Předmět: začarovaný kruh Jinak díky, prostě vidím to tak že opravdu pořídím více rostlinek, které dobře rostou jak psal Bubák a trochu to nechám zarůst. Ještě malej dotázek (vím, že je hodně důležité vědět jaké stopové prvky má voda v akváriu.. mohu se ještě zeptat jaké testovače používáte? Díky |
| 20.06.2011 12:47 | Okruh: Osvětlení > Téma: osvětlení JUWEL set Odpověď na příspěvek vložený 19. 06. 2011, 19:18:42 uživatelem ludva10 |
vikkolPříspěvků: 5 | Předmět: začarovaný kruh Můžu se zeptat co tahle vtrulka přesně dělá? našel jsem přímo do mého akvárka.... ona zmírní sílu proudu v akváriu? |
|
| |
| 19.06.2011 19:46 | Okruh: Osvětlení > Téma: osvětlení JUWEL set Odpověď na příspěvek vložený 19. 06. 2011, 14:52:41 uživatelem vikkol |
vaclav ![]() Příspěvků: 1246 | Předmět: začarovaný kruh http://www.akvarijni.cz/rostliny.htm#hnojeni Cituji: Obsah železa ve vodě zjistíme pomocí prodávaných testů, kdy je dostačující hodnota 0,1-0,2 mg/l. Pokud je železo na neměřitelné úrovni a přesto naše rostliny rostou dobře, není třeba se tímto nějak znepokojovat a začít ihned přihnojovat. Rostliny mohou totiž i v takovém případě přijímat dostatek všech prvků včetně železa v jim dostupné formě, k čemuž nejvíce přispívá přirozenou cestou vznikající a rozkládající se detrit v akvarijním dně. Sehnal bych si radši další rostliny než hnojivo. Nemusíš je všechny kupovat jsou k mání zadarmo nebo skoro zadarmo http://rybicky.net/inzeraty/prebytky/rostliny ![]() |
| 19.06.2011 19:18 | Okruh: Osvětlení > Téma: osvětlení JUWEL set Odpověď na příspěvek vložený 19. 06. 2011, 14:52:41 uživatelem vikkol |
ludva10Příspěvků: 24 | Předmět: začarovaný kruh Mám také Juwel set ( Rio 180 l ) s filtr Bioflow 3.0. Výkon byl 600 l/h a také strašnej vír. Tak jsem koupil vrtulku 400 a je to lepší. Ještě se prodává myslím 280. Tak snad ti to pomůže. |
| 19.06.2011 15:25 | Okruh: Osvětlení > Téma: osvětlení JUWEL set Odpověď na příspěvek vložený 19. 06. 2011, 14:52:41 uživatelem vikkol |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: začarovaný kruh Máš tam vlastně jedinou vhodnou rostlinu do začátku Limnophila sessiliflora.Echinodorům to trvá podstatně dýl než začnou fungovat. Ty bych do čestvě založeného akvária dokupoval až tak po měsíci postupně.Stačí pokud přikoupíš ještě tak 5 rostlinek co jsou trvale pod vodou.Svítil bych zatím 12h.PMDD má víc mikroprvků.U Colour fe je pouze Fe,Mg,K.Já to považují u naši vodovodní vody jako kondicionér ani né tak jako hnojivo.Dodávám to při káždé výměně vody v akva.Přesto to nepřeháněj drž se návodu.Filtr nečisti tak často a hlavně né ve vodovodní vodě zničíš si tím bakterie.Proud od filtru můžeš usměrnit rozstřikovací rampou. Stačí třeba i kousek novodurové trubky do které uděláš pár otvorů. |
| 19.06.2011 14:52 | Okruh: Osvětlení > Téma: osvětlení JUWEL set Odpověď na příspěvek vložený 19. 06. 2011, 08:04:21 uživatelem Bubák |
vikkolPříspěvků: 5 | Předmět: začarovaný kruh Ahoj Bubáku, předem děkuji za odpověď. Koupím tedy železo a budu doplňovat podle tvých rad. Chtěl jsem si akorát objednat PMDD, myslíš tedy, že zatím to tedy není potřeba.. nejdřív zvýšit světlo a podle toho se uvidí? Jinak v Aváriu mám tyto: Echinodorus argentinensis Cladophora aegagropila a nově koupeny: Echinodorus Subalatus Limnophila sessiliflora Děkuji za typy jaké rostlinky koupit. Opravdu mi to pomůže při výběru. Spíš jen se bojím, abych opět nekoupil za tisícovku rostliny a do měsíce mi zbyla třetina kytek. Jestli nepočkat jak kytičky zareagují na zvýšení světla a potom objednat kytky. Tím, ale se mi rozjede zase zelená řasa tipuji vid? Dnes jsem zvýšil světlo na 12hodin a zítra sjedu pro Colour Fe. Vodu jsem je pravda trochu zanedbával ohledně čištění, ale teď posledních 14 dní jedu jednou týdně odkalení + vyčištění filtru. Co mně spíš zlobí je, že nelze regulovat proud z filtru, který je opravdu silný. Malé rybky kolikrát mají co dělat, aby plavali vůbec proti proudu, úplně je to odnáší... což asi taky není ideální na řasy vid.... |
| 19.06.2011 08:04 | Okruh: Osvětlení > Téma: osvětlení JUWEL set Odpověď na příspěvek vložený 18. 06. 2011, 23:21:48 uživatelem vikkol |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: začarovaný kruh Já bych zářivky nemněnil.Mám zářivku jen jednu od Juwelu 15W v 50l akváriu.První problém si myslím je v době svícení.Sám si napsal.Když svítim 1Oh.-hnědá řasa = málo světla.Když si svítil 11,5h - zelená řasa.Rostlinky a zelené řasy potřebují stejné světlo.Takže světlo bude podle mne dostačující. Máš pouze 2 kytky a 3 mechy? Bylo by dobré napsat co je to za rostlinky. Do začátku by si mněl začít s rostlinkama výhradně rostoucíma pod vodou.Sagitaria,Hydrophila polysperma,Egeria densa,Valisneria asiatica,Myriophyllum,Microsorium,Limnophila,Ludwigia,Cabomba,Bacopa.U jiných rostlin např.Echinodory které jsou vypěstované emerzně(nad vodou) je přechod do submerzní formy (vodní) již delší než u rostlin ponořených.Cryptocoryny taky dobře rostou je potřeba je nechat ,min.měsíc dobře zakořenit.Pořád neměnit vzhled akvária a rostliny nepřesazovat. U některých druhů rostlin dochází ke žloutnutí listů pokud je ve vodě málo železa(chloroza).Ke žloutnutí rostlin a jejich záníku dojde i pokud není voda pravidelně měněná(stará voda).Řasy potřebují stejně jako rostlinky hlavě živiny,ale do začátku bych nedával do vody jiné hnojení kromně "železa"Colour Fe,Planta Fe apod..Může a většinou není ve vodovodní vodě(vodárny ho odstraňují)stejně tak u vody z RO.Nepřekrmuj ryby, je dobré třeba někdy i jeden týden krmení úplně vynechat.Pokud rostliny budou v dostatečném počtu a začnou růst, řasu potlačí do normálního únosného stavu.Pozor i na ryby. Můžeš chovat v akváriu ryby, které rostlinky můžou likvidovat pokud nemají v potravě dostatek roslinné složky. |
| 18.06.2011 23:21 | Okruh: Osvětlení > Téma: osvětlení JUWEL set |
vikkolPříspěvků: 5 | Předmět: začarovaný kruh Ahoj všichni akvaristi, chci se zeptat.... mám něco přes půl roku akvárkový set od Juwel. Mám 110L výška kolem 40cm a osvětlení v podobě 2x18W 56cm zářivek. To že mi v podstatě nerostou kytky (mám pouze 2 kytky a 3 mechy, ostatní mi vždy nějak pošli po delší době) a na pozadí se mi dělá hodně černé řasy je asi z důvodu slabého osvětlení že? I tak však svítím pouze 10hod, protože se mi nahoře u hladiny na kořenu a skle dělala zelená řasa, když jsem svítil 11,5 hodiny. Je to jak začarovaný kruh Mohu se zeptat kolika W byste doporučili a případně od jaké značky? Vím, že se dělají zářivky přímo do akvárek, že jedna svítí červeně a druhá spíše do zeleno-modra, ale nevím jestli to není jen další reklamní trik a prostě koupit pouze bílý zářivky. Předem moc děkuji za každou odpověď. Jirka |