Aquatic forum
 Přihlásit 

Akvaristické fórum - Téma: CO2 i v noci

Příspěvků: 1-30 z celkem 80   Začátek | Předchozí | Následující | Konec

12.07.2011 14:08 Okruh: CO2 > Téma: CO2 i v noci
Odpověď na příspěvek vložený 12. 07. 2011, 11:37:15 uživatelem Pafka administrátor
Fotka uživatele
muž Bubák
Předmět: CO2
Pavle možná by stačila učebnice přírodopisu.Co je tam psáno? Ve dne rostliny přijímají oxid uhličitý a vydechují kyslík.Večer rostliny naopak přijímají kyslík a vydechují oxid uhličitý.Na tom jsme s Václavem snad za jedno.Takže máme akvárium kde se drží koncentrace CO2 přes den 12h včetně už spotřeby na 2. Večer nám ,ale po zhasnutí stoupne tahle koncentrace dík produkci rostlin na plácnu 2,5.Druhý den bude ale přes den opět na dvojce.Je tam někde denní deficit?Jsme zase na dvojce protože rostliny už zase naopak co2 spotřebují a vydechují kyslík a takhle pořád dokola.,kolečko.Jak by tam pak mohlo být ráno naměřeno např pouze 1,5 co2 když rostliny nám večer naopak ještě uhlík dělají?
Je to prostě nesmysl tahle věta - V noci není zbytečné
u větších akvárií pouštět CO2, právě naopak. Rozpouští se lépe než ve dne a stačí se doplnit
deficit, který vznikl přes den.
Já tu větu zkusím přeložit tak jak by měla být podle mne správně.
U akvárii kde je vyrovnaný uhličitanový systém a příliš se nesvítí je nonstop céočkování výhodnější, protože noční produkce co2 u rostlinek je velice nízká.Nebezpečné to může být pokud nám vypadne večer vzduchování.Koncentrace co2 se tím ve vodě prudce zvedá a může být nebezpečná pro ryby.
12.07.2011 11:37 Okruh: CO2 > Téma: CO2 i v noci
Odpověď na příspěvek vložený 12. 07. 2011, 10:02:30 uživatelem Bubák
Fotka uživatele
muž Pafka administrátor
Když je to tak hloupá otázka, tak proč Tě o ní vidim psát pořád dokola romány tlustší než starý zákon a ještě jsem nikoho neviděl napsat "aha, tak takhle to je. Díky." Nic neni hloupá otázka a neba mě tady pozorovat dva laiky, co neumí věc odborně popsat, ba pozorovat v laboratorních podmínkách, podložit čísly či chem. vzorci a nemá to konce. To je hloupé. Dotaz na zástupce některé fakulty se zájmem o vědecký názor mi tedy hloupý nepřipadá.
12.07.2011 10:02 Okruh: CO2 > Téma: CO2 i v noci
Odpověď na příspěvek vložený 12. 07. 2011, 07:59:42 uživatelem Pafka administrátor
Fotka uživatele
muž Bubák
To by byla trošku hloupá otázka pro faultu.Proč mám deficit co2 ve dne i když co2 do vody rozpouštím nemyslíš?Tohle bych chtěl od Václava vysvětlit ten jeho denní deficit i když do akvária rozpouští co2.Tady to asi bude nějaký nějaký nesmysl. Co2 dodávám do vody hlavně pro denní spotřebu rostlin kdy ho ve dne přijímají.A to v dostatečné koncentraci pokud by bylo co2 málo byl by tam (dluh) tak je to zbytečné asi dělat ne?
12.07.2011 07:59 Okruh: CO2 > Téma: CO2 i v noci
Odpověď na příspěvek vložený 11. 07. 2011, 23:04:09 uživatelem Bubák
Fotka uživatele
muž Pafka administrátor
bubáku, existují různé fakulty, které se specializují na fyziologii rostlin, chemizmus vody atp. Než tady laicky spekulovat, tak by možná stálo za to zeptat se vzdělanců. Alespoň by to ukončilo nezáživnou debatu.
11.07.2011 23:04 Okruh: CO2 > Téma: CO2 i v noci
Odpověď na příspěvek vložený 11. 07. 2011, 21:48:28 uživatelem georg
Fotka uživatele
muž Bubák
Je to diskuze ne hádání otázky - odpovědi rád bych se na právě tyhle konkrétní dočkal odpovědí.Tady to začalo.Jak vzniká denní deficit i když právě kvůli denní spotřebě rostlin sytím akva? Abych pak poté večer nahrazoval "deficit" nočním sycením? atd.. To přeci není nic špatného od koho se to mám jinak dovědět?Já to viděl prý jen z rychlíku a navíc já deset let nesytím akvárko pH mám stabilní a rostliny mně rostou uměrně světlu jak je to možné bez sycení?.Chci to přesně vyvětlit.Jak chápe zkušený akvarista odborník na rostlinky uhličitanovou rovnováhu chci jeho výklad.Ne jen že to nechápu,já to dělám deset let apod.

11.07.2011 22:50 Okruh: CO2 > Téma: CO2 i v noci
Odpověď na příspěvek vložený 11. 07. 2011, 21:35:45 uživatelem vaclav
Fotka uživatele
muž Bubák
To je škoda tak bych o to stál.Jde o konkrétní odpovědi na které jsi tady ještě neodpověděl,tak proč ne?
I tvoje pojetí uhličitanové rovnováhy by mně zajímalo a to pěkně po svém ne žádný odkaz.:smile:
11.07.2011 21:48 Okruh: CO2 > Téma: CO2 i v noci
Odpověď na příspěvek vložený 11. 07. 2011, 21:35:45 uživatelem vaclav
Fotka uživatele
muž georg
Chlapi,(václav,Bubák),co kdyby jste se sešli oba na pivku,rozumí se čepovaném s "ceočkem"dali pět,šest,kousků,a uvidíte,že si dáte zapravdu a problém se vyřeší jako nic :-D :-D.Ale jinak dobrý....pivko pivko
11.07.2011 21:35 Okruh: CO2 > Téma: CO2 i v noci
Odpověď na příspěvek vložený 11. 07. 2011, 18:28:33 uživatelem vaclav
Fotka uživatele
muž vaclav
Nezlob se ale pouštět se do toho znova nebudu. pozdrav
11.07.2011 21:01 Okruh: CO2 > Téma: CO2 i v noci
Odpověď na příspěvek vložený 11. 07. 2011, 18:28:33 uživatelem vaclav
Fotka uživatele
muž Bubák
Tohle je první na co jsem ragoval a šlo to dál..
Citace: "vaclav napsal V noci není zbytečné
u větších akvárií pouštět CO2, právě naopak. Rozpouští se lépe než ve dne a stačí se doplnit
deficit, který vznikl přes den. U velkých nádrží tak je pH stabilnější a nelítá tolik jako když je
puštěné pouze po dobu svícení. Jedu takhle už 10 let a na mých rostlinách je to znát.
Václave
máš zde spostu prostoru neomezuj se. Proto bych chtěl pár odpovědí na moje otázky k původní větě.Je
to užitečnější než když se omezuješ pouze na odpovědi - viděl si CO2 z rychlíku,co já se už
nacéočkoval,magnetický ventil je zbytečnost vyhozené peníze atd.

Takže první otázka.

Napsal si - Rozpouští se lépe než ve dne a stačí se doplnit deficit, který vznikl přes den.Jak ti mohl
vzniknou deficit (dluh) když dodáváš za stáleho tlaku z lahve potřebné množsví co2 do určité
STÁLÉ DENNÍ koncentrace nasycenosti které rostliny,uhličitany spotřebují a zbytek vyprchá?Pokud by si
to nedělal a mněl "deficit" za denního svícení rostliny začnou získávat CO2 jinou formou
odvápněním tak kde je ten denní deficit?Plyn se nehromadí a ani podle mne nemůže a to ani ve dne ani
večer.Pouze se posunuje koncentrace plynu v závislosti na denní spotřebě rostlin,teplotě vody,nebo dík
případnému kyslíkového dluhu.pH se mění přes den a noc i bez sycení - rozpouštění CO2 dle alkality
vody.

Druhá otázka
Jak mám rozumnět tomu to - Rozpouští se lépe než ve dne? Nejde
spíš o to že se večer zvedne koncentrace plynu dík nepříjmu co2 u rostlin? Takže nejde
"náhodou" pouze o nadbytek nejde o pouze o vyšší koncentrace co2 dík tomu že rostliny večer
co2 naopak produkují?Z toho jde podle mne odvodit právě naši denní spotřebu jakou mají rostliny.Já si myslím že to dík denní a noční rozpustnosti plynu ve vodě jak píšeš
rozhodně nebude,ale naopak že koncentrace co2 stoupne právě dík rostlinám a ne dík lepšímu rozpouštění
plynu ve vodě jak radíš.

Třetí otázka

U velkých nádrží tak je pH stabilnější a nelítá tolik jako když je puštěné pouze po dobu
svícení.
:smile: Pokud je pH stabilnější podle tebe ve velkých nádržích dík sycením vody
CO2 nonstop,proč ne tedy u menších akvárii kde si můžem určit "strop".
Není zakopaný
pes právě v tom že hlavní a rozhodující je spotřeba rostlin přes den a počet ryb? Tedy podle mne
pokud do akvária hodně svítím je známe že je fotosyntezá rostlin na vrcholu na maximu a tím je i
větší spotřeba CO2.Pokud je ho nedostatek, tak rostliny si ho získávají jinak odvápněním.Což tedy
nebude náš případ protože sytíme,nebo chceš - li rozpouštíme CO2 do vody.Pokud mám v akváriu hodně
rostlin a málo ryb a hodně svítím bude rozdíl i daleko větší v koncentraci plynu mezi dnem a nocí a
uhličitanový systém už nemůže být tak stabilní.Pokud je rozdíl mezi dnem a nocí nepatrný je denní
spotřeba rostlin co2 malá. Uhličitanový systém je v rovnováze.

Poslední otázká
Mohl
by si nám hlupákům co vidí CO2 z rychlíku,1O let necéočkují, vysvětlit jak funguje uhličitanový
systém v akváriu?
Dík za odpověď.
11.07.2011 18:28 Okruh: CO2 > Téma: CO2 i v noci
Odpověď na příspěvek vložený 10. 07. 2011, 17:28:02 uživatelem jiraper
Fotka uživatele
muž vaclav
Jak je vidět jeden to nepochopil.:-)
10.07.2011 22:49 Okruh: CO2 > Téma: CO2 i v noci
Odpověď na příspěvek vložený 10. 07. 2011, 13:25:07 uživatelem vaclav
Fotka uživatele
muž Bubák
Václave jsem "originál" :-D O tom jak může a dochází za určitých podmínek k otravě ryb dík co2 jsem psal už dole jenom si dej kafe a popřemýšlej o uhličitanovém systému o objemu kyslíku ve vodě za jakých fyzikálních podmínek v akváriu je a není a jak to naruší rovnováhu pokud dojde dík vypadku "něčeho" k nerovnováze uhlíku ve vodě za pokračujícího sycení.To že v noci ph klesá je logické protože je jiná koncentrace plynu o nespotřebu ,ale koncentrace je vyšší pouze dík noční nespotřebě rostlin.Mezi denní a noční spotřebou rostlin.Jelikož je akvárium otevřený systém tak se nám sice zvedne pouze koncentrace ale plyn vyprchá nehromadí se.Je to teda stejné jako by si na noc přidal o bublinku navíc nic víc se neděje.Tenhle rozdíl je vlastně denní spotřeba u rostlin , ne výsledek nahromadění se CO2 za 12h v noci.Jelikož CO2 je částečně spotřebováné uhličitany klesá pH proto dík nonstop Céočkování dolévaš do vody po čase sodu.Záleží tedy na rostlinkách a jejich denní spotřebě.Nikdy se ,ale v otevřeném systému nemůže nic nahromadit pokud tam nedám překážku.Vysvětlím ti ještě jednou na mašinkách se stejnou rychlostí. Jako nás to učil učitel na základce pošlu první mašinku po koleji a za pět minut druhou atd. ztratí se vyprchají za nějaký čas v tomto dávkování to bude do hodiny přesně 12 mašinek..Pokud dám ale přes koleje nějakou překážku (zeď) tak mně každých pět minut přibude mašinka u té překážky "zdi".Za hodinu se tam nahromadí 12 mašinek za dvě hodiny už 24 atd. násobí se mně to.Jak vidíš sám a jistě umíš počítat tak by asi nešlo o moc stabilní system za 24hodin při dodávání plynu do vody nonstop pokud by se mněl večer podle tebe hromadit násobit.Pokud by to takhle mnělo fungovat v akváriu tak nevím:-D Ale to by jsi mněl za 12 hodin v noci v akva pěknou sodovku pokud by to tak mnělo fungovat hromadit se s pozdějším využitím deficitu.Prostě koncentrace - objem plynu ve vodě se zvedá pouze dík spotřebě nebo nespotřebě,dík teplotě vody,tlaku,nebo výpadku něčeho (vzduchování).Rostliny i živočichové dýchají pravidelně ve stejném rytmu výdech - nádech jak vidíš nic se nehromadí.Jde pouze o rozdíl v koncentraci a to- jestli dýchá jedna ryba ve 100l akváriu nebo 5O ryb pokud dýchá jedna ryba je koncentrace co2 nízká pokud 5O ryb je koncentrace co2 ve vodě větší.To samé u dodávání sycení CO2 počet bublinek abych se dostal na strop žádaného objemu CO2 ve vodě na cm3.To samé platí i u jiného plynu kyslíku ve vodě o teplotě 2O°C je koncentrace rozpuštěného kyslíku 6,50cm3/l. U vody 30°C je to ale už jen 5,48cm3/l.Už chápeš co je koncentrace a co hromadění plynu???Muže se ti za 12 hodin nahromadit plyn dík nepříjmu u rostlinek nebo se ti zvedne pouze jeho koncentrace o noční nespotřebu nebo výpadek něčeho?Už věříš že můžeš přesytit velice snadno akvárko i bez toho že by si přidal na bublinkování?
10.07.2011 17:28 Okruh: CO2 > Téma: CO2 i v noci
Odpověď na příspěvek vložený 10. 07. 2011, 13:25:07 uživatelem vaclav
Fotka uživatele
muž jiraper
Tak to už snad budou chápat všichni:smile: :smile: :smile:
10.07.2011 13:25 Okruh: CO2 > Téma: CO2 i v noci
Odpověď na příspěvek vložený 10. 07. 2011, 09:47:01 uživatelem Bubák
Fotka uživatele
muž vaclav
Kdyby jsi neměl tu korunku tak bych si myslel že jsi jen jeden z převleků Libora Šprysla a děláš si ze mě srandu. Schválně se na to zeptám Martina. Všechno je ale možné. Já si myslel že budu mít tento nekonečný příběh za sebou, bohužel jsem se ale opět zmýlil.
Takže jme došli k tomu že si CO2 nemohu nastřádat na potom. Abych byl přesný tak cituji:
Ale nikdy ho nenahromadím abych ho mohl nastřádat využívat na potom.
Úžasný pokrok v našem nikdy nekončícím seriálu o tom jestli CO2 používat non-stop a nebo ne.
I ten co to viděl i z rychlíku musí poznat že to snad nemůžeš myslet vážně.
CO2 se totiž nikde nehromadí ale rozpouští se a posunuje pH směrem dolů viz Tillmanova tabulka a tvoje tolikrát zmiňovaná uhličitanová rovnováha. Takže v noci klesá jeho jeho spotřeba a proto se PH pohne trochu níže a nepatrně stoupne obsah CO2. Při zapnutí světel rostliny začnou opět fungovat pomalu začnou posunovat pH směrem nahoru a obsah rozpuštěného CO2 začne mírně klesat. Večer je tedy prakticky jeho obsah nejnižší za celý den. U mě je tento rozdíl přibližně jedna desetina pH což je přibližně při KH 5 a 6,7 = 28,3 CO2 mg/l před vypnutím světel a KH 5 a pH 6,6 = 35,3 co2 mg/l v dopoledních hodinách před zapnutím světel. Není to samozřejmě vždy tak protože záleží na teplotě vody a ta je přes léto trochu vyšší, než mých průměrných 25 stupňů po většino roku.
:-)
10.07.2011 09:47 Okruh: CO2 > Téma: CO2 i v noci
Odpověď na příspěvek vložený 10. 07. 2011, 09:26:57 uživatelem vaclav
Fotka uživatele
muž Bubák
Neeeeevztek Pane bože co sem pleteš krycí sklo!!!! Václave pokud by se ti mněl plyn hromadit násobit tak musíš při stálem dávkování nádobu uzavřít dokonale utěsnit dát tam překážku.A to je nesmysl u akvária.Jestli dodáváš plyn vzduchovacím kamínkem nebo tím že ho rozpouštíš v reaktoru to je úplně jedno pořád docílíš jedné hodnoty objemu CO2/l vody.Stejně jako u vzduchování buď to zajistím rozpuštěním kyslíku ve vodě čeřením nebo bublinkováním z kamínku.Ale nikdy ho nenahromadím abych ho mohl nastřádat využívat na potom.Vyjímka je plastikový uzavřený sáček na převoz ryb ten je uzavřený.:-D
10.07.2011 09:40 Okruh: CO2 > Téma: CO2 i v noci
Odpověď na příspěvek vložený 10. 07. 2011, 09:26:57 uživatelem vaclav
Fotka uživatele
muž Bubák
Neeeeevztek Pane bože co sem pleteš krycí sklo!!!! Václave pokud by se ti mněl plyn hromadit násobit tak musíš při stálem dávkování nádobu uzavřít dokonale utěsnit dát tam překážku.A to je nesmysl u akvária.Jestli dodáváš plyn vzduchovacím kamínkem nebo tím že ho rozpouštíš v reaktoru to je úplně jedno pořád docílíš jedné hodnoty objemu CO2/l vody.Stejně jako u vzduchování buď to zajistím rozpuštěním kyslíku ve vodě čeřením nebo bublinkováním z kamínku.Ale nikdy ho nenahromadím abych ho mohl nastřádat využívat na potom.Vyjímka je plastikový uzavřený sáček na převoz ryb ten je uzavřený.:-D
10.07.2011 09:26 Okruh: CO2 > Téma: CO2 i v noci
Odpověď na příspěvek vložený 10. 07. 2011, 09:12:55 uživatelem Bubák
Fotka uživatele
muž vaclav
Tak ty sis myslel, že se mně hromadí plyn pod krycím sklem. To si snad děláš srandu. Za prvé žádné krycí sklo nemám a vždy jsem mluvil o rozpouštění a že ty myslíš hromadění mně ani ve snu nenapadlo.
:-D :-D :-D
10.07.2011 09:12 Okruh: CO2 > Téma: CO2 i v noci
Odpověď na příspěvek vložený 09. 07. 2011, 22:38:55 uživatelem vaclav
Fotka uživatele
muž Bubák
Václave to je právě ten problém který si doposud nepochopil.Píšeme si tady o plynu v otevřeném
akváriu.Bude se ti zvedat pouze obsah cm3 co2 na litr vody.Při denní spotřebě to je plácnu třeba 6
cm3CO2/l vody večer 7cm3CO2/l vody.Zvedá se ti večer tedy jen objem koncentrace plynu o ne-spotřebu
rostlin.Ale nenahromadí se,nenásobí, nenastřáda. To prostě v otevřeném akváriu nejde je to otevřená
nádoba a rostliny se "nadechují a vydechují" V pravidelném rytmu..Pouze naměříš ve dne
nízkou koncentraci večer vyšší.Limitujícím faktorem "stropem" je v tomhle koloběhu i
kyslík který právě drží nastavené dávkování co2.Pokud se tedy večer stane že ti vypnou proud
nebude se akvárium okysličovat nebude tam pohyb vody.Tak se ti zvedne koncentrace nebo objem CO2 na třeba
8- 9 cm3 na litr vody.A to může být už stav koncentrace plynu která může být rybám už
nebezpečná.Nejde jen tedy o to že by si něco přidával buď ty na tlaku nebo dík rostlinám.Ale naopak
stane se to tím že něco vypadne,čerpadlo,příliš teplá voda atd...To jsou faktory které ti
"udělají"přesycení vody CO2.Já vážně už nevím jak ti to vysvětlit.Stejně jako sodovka
otevřeš ji a CO2 vyprchává ty ale chceš aby tam co2 zůstalo na stejném objemu třeba 6cm3/l tak budeš
bublinkovat do láhve CO2 v dávkách které ti těch 6cm3CO2/l zajistí.Musíš to dělat nonstop protože
pokud by si přestal okamžitě ti začne tahle koncentrace CO2 klesat.Proč pak bude asi klesat nebude se podle tebe hromadit?Pokud by si v takové vodě měl
rostlinky tak bude rozdíl mezi dnem a nocí dík spotřebě -nespotřebě.Ten nebude nijak nebezpečný.Pokud by si ale chtěl potvrdit
tvoji teorii aby se CO2 hromadilo musel by si tu flašku zazátkovat.Potom by se ti postupně i při tak
malém dávkování plyn skutečně nahromadil (uzavřel by si systém).
09.07.2011 22:38 Okruh: CO2 > Téma: CO2 i v noci
Odpověď na příspěvek vložený 09. 07. 2011, 21:44:43 uživatelem Bubák
Fotka uživatele
muž vaclav
Pokud jde o toho hulváta tak jsem tě ale jak jistě víš nenazval. Jen jsem tě lehce upozornil že z tebou
diskutuji slušně a nenechán se přirovnávat k sedlákovi co mu rostou dobře brambory, protože všem je
jasné že je blbej. To si jak jistě uznáš nenechám líbit.
Pokud jde o ten hromadící se plyn na
noc. Doufám že dokážeš připustit že určitý stálý přísun CO2 do vody se v ní bude částečně
rozpouštět a je jedno jestli je noc nebo den. Určitě ti je jasné, že když přidám tak se ho bude
rozpouštět ještě více. Takhle mohu pokračovat až do té doby než dosáhnu určitého stropu a z
akvária bude skoro sodovka.
Takže když se vrátím tam kde jsem začal a při stálém dávkování
přijdu v noci o hlavního spotřebitele co se stane z tím ušetřeným nepotřebovaným plynem, který mě
podle tvé jedné verze otráví ryby a podle druhé vyprchá bez užitku protože se přeci nemůže přes
noc nahromadit. Takže se laskavě rozhodni co je pravda, zvětší se jeho koncentrace, nebo zmenší?
09.07.2011 21:44 Okruh: CO2 > Téma: CO2 i v noci
Odpověď na příspěvek vložený 08. 07. 2011, 08:52:58 uživatelem sevca
Fotka uživatele
muž Bubák
Už se nebudu zapojovat do podobných debat.Vysvětlovat že jedna plus jedna jsou dvě mně to už
unavuje.Protože i odpovědi tomu odpovídají.Ten kdo úspěšně absoloval základních pět tříd už
tohle chápe. Jen připomenu základní téma - kdy a jak a za jakých podmínek se nám zvedá koncentrace
plynu za stálého 24 h tlaku z láhve (nonstop)? A je možné plyn v otevřené systému systému nahromadit
na noc?Za jakých podmínek?.U zbytku co to nechápe mně je pouze líto.pozdrav Tím se loučím s
věškerou diskusí zde.Ať už jsem za největšího "hulváta" nebo ne jak mne nazval
Václav.Přidal bych pár komentářu z jiných stránek ,ale s myšlením některých lidi co nechápou
fyziku,přírodní proces tak to je prostě marný a škoda písmenek:-D pozdravJen poslední dodatek
přesycení akvária CO2 není novinkou stalo se to u ne jednoho akvária.Problém je že někteří doposud
nechápou proč to tak bylo i když co2 dodávají stejně jako ostatní. pozdrav
08.07.2011 21:31 Okruh: CO2 > Téma: CO2 i v noci
Odpověď na příspěvek vložený 08. 07. 2011, 08:52:58 uživatelem sevca
Fotka uživatele
muž vaclav
Z vyváženým uhličitanovým systémem Bubákem to vyřešit nejde. Už jednou se tu hrubě netrefil z předpovědí jak dopadne akvárium z CO2, ale pořád mele svou. Nemá cenu přesvědčovat někoho, že něco jde, když on tvrdí že to jít nemůže.
Takže já si nechám svoje rostliny a on své ryby a bude klid.
08.07.2011 08:52 Okruh: CO2 > Téma: CO2 i v noci
Odpověď na příspěvek vložený 07. 07. 2011, 21:44:36 uživatelem vaclav
Fotka uživatele
muž sevca
Tyyyyy jo vy jste to jeste nevyresili?????:smile: :smile: :smile: U z druhej tydencumim cumim cumim :smile: :smile: asi to chce zchladit procesorypivko pivko pivko pivko :-D pozdrav
07.07.2011 21:44 Okruh: CO2 > Téma: CO2 i v noci
Odpověď na příspěvek vložený 07. 07. 2011, 21:23:36 uživatelem Bubák
Fotka uživatele
muž vaclav
:-D :-D :-D potlesk pozdrav
07.07.2011 21:42 Okruh: CO2 > Téma: CO2 i v noci
Odpověď na příspěvek vložený 07. 07. 2011, 17:13:16 uživatelem vaclav
Fotka uživatele
muž Bubák
O systému bublinkování nonstop si můžeme ještě "pokecat" dík letním měsícům.Časté téma COčkářu nonstop -help teplá voda (nedostatek kyslíku) přehřívá se akvárium ryby jsou u hladiny co dělat????:-D
07.07.2011 21:23 Okruh: CO2 > Téma: CO2 i v noci
Odpověď na příspěvek vložený 07. 07. 2011, 17:13:16 uživatelem vaclav
Fotka uživatele
muž Bubák
K jeho rozpouštění se používá filtr nebo další čerpadlo. Takže při výpadku přestane fungovat i
sycení.
Václave opravdu si nastuduj biochemické a biofyzikální faktory než začneš diskutovat.

V akváriu je vzájemná závislost kyslík a co2.To nám určuje právě ten strop.Jinak jak sem psal
už předtím.
Pokud ti přestane fungovat čerpadlo ve filtru dík výpadku proudu kde sytiš CO2 tak
zároveň dojde k NEPOHYBU VODY to je doufám bez debat (čerpadlo nefunguje),voda se NEPOHYBUJE tedy neokysličuje
nedělá teda "strop"otevřený systém (kyslík = provzdušnění) naopak pořád dodáváš do vody CO2 jedno jakou formou.Výhoda
ten kdo má el.mag,ventil vypne přívod CO2 a nemá problém o proti "tvému systému nonstop".
Koncentrace CO2 není větší jen dík rostlinám ,ale hlavně dík nedostatku kyslíku - CO2 je v převaze
není rovnováha (uhličitanová)ryby se dusí!!!!!.Noční a denní nárust CO2 za normálního fungujícího
stavu -(stav kdy vše funguje)je = spotřeba co2 u rostlin!!!!Nikdy ,ale rostliny nenahromadí co2 do užitku
denní spotřeby.Protože ve dne rostliny CO2 přijímají a vydechují. Kyslík večer naopak přijímají a
CO2 produkují "nehromadí",ale pravidelně dychájí jako ve dne tak večer pravidelný režim.
Stejně jako ryby určitý čas výdech - nádech.Jak sám poznáš děláš to i ty nádech -výdech nebo
hromadíš kyslík??? .To není jen u CO2 stejný je problém i s jiným plynem kyslík nasycenost kyslíku ve
vodě je závislá taky na mnoha biofyzykálních faktorech např. teplota vody.Teplá voda málo kyslíku
studená voda větší nasycenost atd.To jsou všechno faktory ktré ovlivňují plyny ve vodě.Nastuduj si to
ať víš proč ti to vlastně funguje a jakou máš spotřebu u rostlin.:-D
07.07.2011 17:13 Okruh: CO2 > Téma: CO2 i v noci
Odpověď na příspěvek vložený 06. 07. 2011, 21:54:46 uživatelem Bubák
Fotka uživatele
muž vaclav
Je vidět že jsi větší nádrž dobře sycenou CO2 neviděl, protože by jsi něco takového nemohl napsat. K jeho rozpouštění se používá filtr nebo další čerpadlo. Takže při výpadku přestane fungovat i sycení. Další důvod je ale ten, že rostliny svojí nadvýrobou kyslíku akvárium tak přesytí, že už se ve vodě nerozpouští a utíká z nich v podobě miniaturních bublin. Něco podobného jako při výměně vody přímo z kohoutku. Takže těch pár ryby přežije i bez filtru. Ryby si potom rozhodně neotrávím tím co nadýchají rostliny, protože to nebude tolik abych se výrazně dostal nad svoje optimum, protože strop je někde v nedohlednu.
06.07.2011 21:54 Okruh: CO2 > Téma: CO2 i v noci
Odpověď na příspěvek vložený 06. 07. 2011, 21:28:24 uživatelem vaclav
Fotka uživatele
muž Bubák
Strop má každý někde jinde a optimum tím pádem taky.To nic nemění na tom že otrava ryb není dík tomu že předávkujem co2 sycením,ale naopak výpadkem,ztrátou "něčeho" limitujícím faktorem co nám drží právě ten strop-optimum.Například porucha - nedostatek okysličení večer při výpadku čepadla naroste koncentrace CO2 nad běžný strop.Ne tím že rostliny večer jen nadýchají.;-)
06.07.2011 21:54 Okruh: CO2 > Téma: CO2 i v noci
Fotka uživatele
muž Bubák
Strop má každý někde jinde a optimum tím pádem taky.To nic nemění na tom že otrava ryb není dík tomu že předávkujem co2 sycením,ale naopak výpadkem,ztrátou "něčeho" limitujícím faktorem co nám drží právě ten strop-optimum.Například porucha - nedostatek okysličení večer při výpadku čepadla naroste koncentrace CO2 nad běžný strop.Ne tím že rostliny večer njen nadýchají.;-)
06.07.2011 21:39 Okruh: CO2 > Téma: CO2 i v noci
Fotka uživatele
muž Bubák
Bez komentáře....:-D :smile: :smile: :smile: Nastuduj si jak ovlivňují biochemické a biofyzikální faktory život v akváriu.Co je rovnováhá a co je hlavně uhličitanová rovnováha.pozdrav
06.07.2011 21:28 Okruh: CO2 > Téma: CO2 i v noci
Odpověď na příspěvek vložený 01. 07. 2011, 20:50:24 uživatelem Bubák
Fotka uživatele
muž vaclav
Opět jsi stvořil několik perel.
U rostlinných akvárii je velice málo ryb a hodně rostlin je tam tedy nerovnováha.
CO2 a jeho aplikace vlastně supluje ryby.
Jak známo ryby a rostliny večer přijímají kyslík a vydechují uhlík.
Rostliny dýchají v noci kyslík a vydechují oxid uhličitý.
Co dělají ráno a v poledne?
Tvoje dýchání rostlin radši komentovat nebudu.:-D
Pleteš si strop z optimem mezi tím je trochu rozdíl.
01.07.2011 20:50 Okruh: CO2 > Téma: CO2 i v noci
Odpověď na příspěvek vložený 30. 06. 2011, 11:49:13 uživatelem M&M
Fotka uživatele
muž Bubák
Chtěl bych ještě jenom dodat.CO2 je "produktem" akvaristů rostlinkářů. A tak by asi mněl k tomu i každý přistupovat.U rostlinných akvárii je velice málo ryb a hodně rostlin je tam tedy nerovnováha.Jak tuhle nerovnováhu tedy doplnit?Přišlo se nato že lze do vody CO2 dodávat uměle sycením.
CO2 a jeho aplikace vlastně supluje ryby.Potřebujeme dosáhnout hodnot které bez ryb nelze dosáhnout a ryby nejsou příliš žádoucí v rostlinném akváriu,zvlášť ne cichlidy,nebo jiné "obtěžující" ryby.Zároveň potřebujem ale dosáhnout pouze určitého "stropu" rostlinkáři jdou,ale ještě dál dík světlu-svícení nad světelný kompenzační bod je max.spotřeba CO2 = dodávání co2 např. 35mgco2/l.Pokud by se něco hromadílo-násobílo tak první den je to 2Omg druhý den už 30mg atd...a to je nežádoucí i u rostlinných akvárii.
Jak známo ryby a rostliny večer přijímají kyslík a vydechují uhlík.Nádech -výdech,nádech -výdech.Asi podobně se aplikuje CO2 do vody bublinka-pauza-bublinka dokud není dosaženo žádaného "stropu" dle spotřeby rostlin přes den.Co2 je v rostliném akváriu vlastně "velká ryba" která neobtěžuje rostliny,je čistotná,nemá žádný odpad.Pokud dodýchá je konec co2 je spotřebované musí být pokud by nebylo je voda velice nestabilní není rovnováha.Rostliny dýchají v noci kyslík a vydechují oxid uhličitý.Aby se nám nahromadilo CO2 dík tomu přes noc musela by se snad rostlina nadechnout před zhasnutím a 12h to "držet" do rozsvícení aby nám pak mohutným "pšoukem" nadělila tolik CO2 aby se tím doplnil deficit.:-D To uznáte snad že je blbost rostlina prostě dýchá v pravidelném rytmu příjem-výdej,příjem,výdej,příjem-výdej.Zapojuje se do nočního céočkování kdy nám zvedá náš strop nad 35mgco2/l.Pokud se připojí možný výpadek ještě dalšího faktoru-pohyb vody je zaděláno na průser.

Příspěvků: 1-30 z celkem 80   Začátek | Předchozí | Následující | Konec

Vyhledávání ve fóru:

Tématické okruhy:

Poslední související příspěvky v diskusním fóru

Nápověda

© AQUAPAGE.cz - akvárium a my

Partnerské weby

Atlas zvířat
RSS RSS
Fórum Názory a připomínky
Chyby a vývoj Hlášení chyb
O webu O webu