| 05.06.2011 23:13 | Okruh: Chemie > Téma: Torumin - snížení pH Odpověď na příspěvek vložený 05. 06. 2011, 22:46:44 uživatelem Bubák |
vaclav ![]() Příspěvků: 1246 | Předmět: Proč neovlivňuje pH? Nevkládej mě do úst to co jsem neřekl. Už mě to nebaví to číst. Je to jen ztráta času.
![]() |
| 05.06.2011 22:46 | Okruh: Chemie > Téma: Torumin - snížení pH Odpověď na příspěvek vložený 05. 06. 2011, 22:25:06 uživatelem vaclav |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: Proč neovlivňuje pH? Akvaristiku taky chvilku dělám ,ale nikdy bych o sobě netvrdil ,že vím všechno. Posílám jeden zajímavej odkaz na řasy a nutnost bublinkování-dodávání CO2.Nepíšu to tobě Václave,ale možná ostatním kteří si můžou myslet naopak dle zase tvých pouček - že bez umělého přidávání CO2 rostliny nemůžou růst.pH jde snížit pouze dík CO2,Tilmanova tabulka neplatí,CO2 dodáváme do akvária nonstop.A dvojmocné železo v Coloor Fe do vody nedodáváme není - potřeba. K tomu výsledku- tvůj pohotový výpočet obsahu CO2 ve vodě pH 6,6 - 3,5KH =25 mg CO2/l co to je ??? http://planta.aquariana.cz/vyziva.htm http://planta.aquariana.cz/nerostou.htm#uhlik |
| 05.06.2011 22:29 | Okruh: Chemie > Téma: Torumin - snížení pH Odpověď na příspěvek vložený 05. 06. 2011, 22:07:52 uživatelem Bubák |
MarkétaGPříspěvků: 224 | Předmět: Proč neovlivňuje pH? 3,5 jsem napsala já. Co mám napsat, když ke změně barvy dojde po přidání 7 kapek a jedna představuje půl stupně? ![]() |
| 05.06.2011 22:25 | Okruh: Chemie > Téma: Torumin - snížení pH Odpověď na příspěvek vložený 05. 06. 2011, 22:07:52 uživatelem Bubák |
vaclav ![]() Příspěvků: 1246 | Předmět: Proč neovlivňuje pH? Kh 3,5 není můj výsledek. Vždy mě fascinují tvoje poučky, rostliny jsou můj koníček a tak to ho o nich a i toho okolo nich trochu něco vím. Ušetři si zbytečné psaní. ![]() |
| 05.06.2011 22:07 | Okruh: Chemie > Téma: Torumin - snížení pH Odpověď na příspěvek vložený 05. 06. 2011, 21:30:54 uživatelem vaclav |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: Proč neovlivňuje pH? Dík za doporučení ohledně kalibrace Václave, věř nepotřebuju pro akvaristiku až tak ph metr
který mně bude měřit s přesností na +- 2 desetiny nebo dokonce setiny.Nepotřebuju platit další blbost
jako je teplotní kompenzace i když ta je skoro u všech pH metru i těch nejlacinějších.Než,ale pH metr
kalibruješ musíš to dělat s okolní teplotou kalibračního roztoku. 15°C je pH neutrální 7,O4 u 25°C je to pouze o 4 setinky méně ´= pH 7 Je mně jedno jestli naměřím pH 6,85 nebo pH 6,79.Kapenkové testy měří +- 5 desetin. Co by mně zajímalo čím naměříš uhličitanovou tvrdost na desetiny??? Třeba tvůj výsledek 3,5° KH?? O sluničku v přírodě máš pravdu jen částečně.Intenzita světla se mnění podle toho jak slunce putuje po obloze.Ráno v poledne a navečer.Pokud rostlina žije v biotopu pralesním kde je šero,příklad kryprokoryny,hnědovky,javský mech je intenzita světla níšší než u nás v létě.V pralese je šero.Mohl by si tam používat baterku aby si něco vůbec viděl.Rostliny náročné na světlo jsou úplně v jiném "biotopu" a v šeru by nepřežily.O intenzitě světla byl napsaný krásný článek včetně grafu v Akvárium terárium taky to někdo dal na internet pokud to najdu tak ti to pošlu. |
|
| |
| 05.06.2011 22:03 | Okruh: Chemie > Téma: Torumin - snížení pH Odpověď na příspěvek vložený 05. 06. 2011, 21:30:54 uživatelem vaclav |
MarkétaGPříspěvků: 224 | Předmět: Proč neovlivňuje pH? Díky za odkazy i informace. Vím, že s řasami to není tak jednoduché a že nadměrné množství fosforu podporuje jejich rozvoj. Krmím hodně mraženým, tudíž dodávám velké množství fosforu. Odkaluji, hnojím Dennerle complete, tím to kompenzuji. pH metr funguje, je nakalibrovaný, pH nelítá, dvě desetinky neřeším. Kontrolní měření druhou sondou, kterou má manžel v práci, odpovídá. Rostliny, kromě valisnerií, rostou dobře. To jen abychom se nebavili o problémech, které neexistují. Světlo v poledne nezhasínám kvůli rostlinám, ale protože to vadí řasám. Nemusí to být pravda, ale pak prostě skoro nerostou. Třeba je to náhoda. Jen bych ráda méně bublala, protože pak kytky množství živin nezvládnou a na aplikátoru co2 a skle roste hnědá řasa. Méně bublat budu, když bude nižší pH - kontroler se vypne. Torumin je pro ryby dobrý, tak proč to nezkusit. To je celé. Žádnou chemii tam lít nebudu. A děkuji za všechny odkazy. Berte na mě ohled - než to prostuduji, chvilku potrvá. Nevím nic o UT3,8, mám 3,5, jestli tam je, je to překlep. ![]() |
| 05.06.2011 21:30 | Okruh: Chemie > Téma: Torumin - snížení pH Odpověď na příspěvek vložený 05. 06. 2011, 21:07:16 uživatelem Bubák |
vaclav ![]() Příspěvků: 1246 | Předmět: Proč neovlivňuje pH? http://www.zoohit.cz/shop/akvaristika/technika/co2_systemy/18895/121006 Přečti si co to umí. "U elektronických testu pH zaleží na teplotě vody a dle správné kalibraci.Stejně tam bude v desetinách co pět minut rozdíl." Představ si že existuje něco jako automatická teplotní kompenzace. Pokud máš u pH co pět minut rozdíl v desetinách. tak ti doporučuji tvůj pHmetr vyhodit, nebo si pořídit novou sondu. Pokud jde o přerušování světla tak v akváriu je ideální stav v přírodě ale něco takového není. Tam se mění doba i intenzita osvitu. Rostliny jsou zvyklé na to že jsou občas v šeru, nebo v kalné vodě. ![]() |
| 05.06.2011 21:07 | Okruh: Chemie > Téma: Torumin - snížení pH Odpověď na příspěvek vložený 05. 06. 2011, 18:03:16 uživatelem MarkétaG |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: Proč neovlivňuje pH? Tady je jestě tabulka kde je vysvětlené zda růst řas a sínic má na svědomí jen světlo.Zda má smysl přerušovat asimilaci rostlin Jsou důležitější faktory - kvalita vody. Poměr NO3 a fosforu. Několikrát jsem tady psal že ve sladkovodní akvaristice o proti mořské není množství NO3 přesně dané...vždy je potřeba rozlišovat- rostlinné akváriu,akvárium Malawi = bez rostlin jen filtrace,ryby choulostivé z prudkých potoků,nebo naopak z kaluží nebo ryby akvarijní domestikované. Jaký smysl má přerušovat rostlinám světlo?? Světlo potřebují rostliny stejně jako řasy.4ím více světla tím rychlejší růst a spotřeba jak u rostlin tak u řas. Tabulka http://pmdd.mrp-cz.com/index.php?stranky=pmdd |
| 05.06.2011 20:16 | Okruh: Chemie > Téma: Torumin - snížení pH Odpověď na příspěvek vložený 05. 06. 2011, 18:03:16 uživatelem MarkétaG |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: Proč neovlivňuje pH? Kalkurátor - http://pmdd.mrp-cz.com/index.php?stranky=obsah_co2 Neřeš prosím 2 desetiny u KH a ani u pH.Je to nesmysl který nejsi schopná ani přesně naměřit.U kapenkového testu KH. Jak může být naměřeno na desetiny 3,8 UT???? a u pH kde je u koniometrických testu + - 5 desetin pH 6,8? Ty testy jsou pouze orientační plus -mínus 5 desetin.U elektronických testu pH zaleží na teplotě vody a dle správné kalibraci.Stejně tam bude v desetinách co pět minut rozdíl. |
| 05.06.2011 19:56 | Okruh: Chemie > Téma: Torumin - snížení pH Odpověď na příspěvek vložený 05. 06. 2011, 18:03:16 uživatelem MarkétaG |
vaclav ![]() Příspěvků: 1246 | Předmět: Proč neovlivňuje pH? Stáhni si nějaký kalkulátor na CO2 Optimum je asi 35mg/l což ty zdaleka nedosahuješ. 6,8 pH - 3,5 KH = 15,7mg,/l CO2 pokud by jsi snížila pH pomocí CO2 na 6,6 - 3,5KH = 25mg/l To se ti tu snažím vysvětlit. Klidně si to ale dělej jak chceš. ![]() |
| 05.06.2011 18:03 | Okruh: Chemie > Téma: Torumin - snížení pH Odpověď na příspěvek vložený 05. 06. 2011, 00:00:14 uživatelem Bubák |
MarkétaGPříspěvků: 224 | Předmět: Proč neovlivňuje pH? Díky za odkaz, zajímavé, ještě to prostuduju. Václave, já právě nechci zvyšovat obsah co2, myslím, že je ho tam dost, já ho právě chci snížit a udržet pH. ![]() |
| 05.06.2011 17:54 | Okruh: Chemie > Téma: Torumin - snížení pH Odpověď na příspěvek vložený 05. 06. 2011, 17:34:37 uživatelem MarkétaG |
vaclav ![]() Příspěvků: 1246 | Předmět: Proč neovlivňuje pH? Vypadá to logicky, ale není to tak. Pokud změníš Ph rašelinou, nezvýšíš obsah CO2. Klidně kontroler nastav na pH 6,6 a měj ho stále zapnutý. Nějakou řasu budeš mít v akváriu stejně, jen nebude tak vidět a otravovat. ![]() |
| 05.06.2011 17:34 | Okruh: Chemie > Téma: Torumin - snížení pH Odpověď na příspěvek vložený 05. 06. 2011, 17:17:53 uživatelem vaclav |
MarkétaGPříspěvků: 224 | Předmět: Proč neovlivňuje pH? Ale pánové, tak se nehádejte. Já myslím, že dvě hodiny na kytky moc nepůsobí, ale řasy to prý špatně snášejí. Já to samozřejmě nemám nijak vědecky zdůvodněné, ale protože je efekt opravdu vidět, tak to prostě občas dělám, než mě naštve, že je v akvárku v poledne tma protože hnědářasa - ač údajně má růst hodně při nedostatku světla, což nemám - začíná vždy na dávkovači co2 a odtamtud putuje po skle dál, trochu se lepí na starší listy kytek, ale hlavně kolem co2, řekla jsem si , že jí co2 prostě chutná. Kontroler mi fungfuje bez problémů, pH je stabilní, ale tím, že tam jde co2 poměrně dost, aby pH udržel na 6,8, stimuluje i řasu. Napadlo mě - možná je to blbost - že když trochu sundám pH něčím jiným , bude to méně bublat a řasa méně růst. Toť vše. vrtá mitotiž hlavou souvislost mezi sycením co2 a pH. Jak to, že voda s nižším pH při stejné tvrdosti má větší sycení co2 než voda s vyšším? Co když je kyselost způsobena nějakým jiným aniontem? A nesmějte se mi, chemii jsem měla už dávno. |
| 05.06.2011 17:17 | Okruh: Chemie > Téma: Torumin - snížení pH Odpověď na příspěvek vložený 04. 06. 2011, 23:45:48 uživatelem Bubák |
vaclav ![]() Příspěvků: 1246 | Předmět: Proč neovlivňuje pH? Prosím tě nevysvětluj mě tu jak rostliny fungují, já to vím. Bohužel ale nemáš pravdu, doporučuje se ne dvou ale čtyř hodinová přestávka ve svícení většinou u dobře osvětlených nádrž s nedostatečným přísunem CO2. Přestávka je samozřejmě jen jedna, jestli to neznáš je ale tvoje chyba a ne moje, upozorňuji tě že já jsem to nevymyslel. Spousta akvaristů to tak praktikuje, aby podpořily rostliny a omezily řasy. Já to ale nikdy nedělal. ![]() |
| 05.06.2011 00:00 | Okruh: Chemie > Téma: Torumin - snížení pH Odpověď na příspěvek vložený 04. 06. 2011, 19:27:32 uživatelem MarkétaG |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: Proč neovlivňuje pH? Prostuduj si tady to. Než začneš vypínat osvětlení a měnit chudou vodovodní vodu za jinou chudou vodovodní a jiné babské povídačky ... http://pmdd.mrp-cz.com/index.php?stranky=clanky |
| 04.06.2011 23:45 | Okruh: Chemie > Téma: Torumin - snížení pH Odpověď na příspěvek vložený 04. 06. 2011, 22:33:23 uživatelem vaclav |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: Proč neovlivňuje pH? Pokud rostlina "usne" tak ji nemůžeš "budit" dik co2 které má i normálně v noci(rostlina v té době přijíma o2 a naopak produkuje co2) proto neasimuluje. Extrém - na dvě hodiny o půlnoci zapneš světlo ale ona nezačne hned asimilovat na dvě,tři hodiny = blbost.Můžeš svítit světlem po pauze jak chceš ale rostlinka začala desimilaci a nedělá to rozhodně na tvůj "povel", každé dvě, tři hodiny jak ty potřebuješ..Prostě má v sobě biologické hodiny 12 hodin tma 12 hodin světlo musíš zachovat nějakou bio rovnováhu.Denní rovnodenost.Rostliny mají buď dostatečně světla nebo ho "nevidí" a tím i neasimilují nerostou.Denní světlo a + zářivkové přes den je rozdíl.Hlavně v zimních a letních měsicích.Denní světlo po doporučovaném zhasnutí zařivek nemusí stačit k asimilaci rostlin a naopak.Hodně zářivek a hodně světla od oken může naopak podpořit silný růst řas. Proti řasám (zeleným) se snižuje tedy hlavně intenzita světla,která v době denní rovnodenosti jaro - léto může být intenzivnější dík postavení akvária např. od oken východ -západ,nebo jih.Stačí zatáhnout žaluzie u okna.Neusměrňovat tedy dostatečnou viditelnost světla pro rostliny (odpolední vypínání osvětlení)aby začala desimilace to naopak bude přihrávát řasám (hnědým). Pokud by to fungovalo jak píšete nebudu tolik doplácet za elektřinu a budu svítit rostlinám nepravidelně. Třeba jen každé dvě hodiny přes den. Tohle je podle mne
blbost. A naopak to pomůže řasám kterým to nevadí naopak se jim to bude pouze hodit.. |
| 04.06.2011 22:34 | Okruh: Chemie > Téma: Torumin - snížení pH Odpověď na příspěvek vložený 04. 06. 2011, 08:41:20 uživatelem vaclav |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: Proč neovlivňuje pH? Dle používaného hnojiva a jeho koncentraci. |
| 04.06.2011 22:33 | Okruh: Chemie > Téma: Torumin - snížení pH Odpověď na příspěvek vložený 04. 06. 2011, 22:30:23 uživatelem Bubák |
vaclav ![]() Příspěvků: 1246 | Předmět: Proč neovlivňuje pH? Ale nastartuješ, je to běžná praxe jak doplnit trochu CO2 a tím podpořit rostliny. Jen mě to u Ph kontroleru za 9000 kč připadá zbytečné. ![]() |
| 04.06.2011 22:30 | Okruh: Chemie > Téma: Torumin - snížení pH Odpověď na příspěvek vložený 04. 06. 2011, 19:27:32 uživatelem MarkétaG |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: Proč neovlivňuje pH? Pokud rostlinám přestaneš svítit už je znovu po pauze "nenastartuješ". ![]() |
| 04.06.2011 21:36 | Okruh: Chemie > Téma: Torumin - snížení pH Odpověď na příspěvek vložený 04. 06. 2011, 19:27:32 uživatelem MarkétaG |
vaclav ![]() Příspěvků: 1246 | Předmět: Proč neovlivňuje pH? Zřejmě ti to nevymluvím, Máš špatně nařízený a řízený kontroler. Tak drahá věc a je ti skoro na nic. Něco si o tom přečti, protože to zřejmě moc nechápeš. ![]() |
| 04.06.2011 19:27 | Okruh: Chemie > Téma: Torumin - snížení pH Odpověď na příspěvek vložený 04. 06. 2011, 17:12:43 uživatelem vaclav |
MarkétaGPříspěvků: 224 | Předmět: Proč neovlivňuje pH? Radši bych ji nedělala, ale na řasy to funguje skvěle. Pokud nebudou, nebude pauza. ![]() |
| 04.06.2011 17:12 | Okruh: Chemie > Téma: Torumin - snížení pH Odpověď na příspěvek vložený 04. 06. 2011, 13:26:03 uživatelem MarkétaG |
vaclav ![]() Příspěvků: 1246 | Předmět: Proč neovlivňuje pH? Rostliny je dobré zvyknout na stejný režim dne. Nedělej jim žádnou pauzu. ![]() |
| 04.06.2011 13:26 | Okruh: Chemie > Téma: Torumin - snížení pH Odpověď na příspěvek vložený 04. 06. 2011, 08:41:20 uživatelem vaclav |
MarkétaGPříspěvků: 224 | Předmět: Proč neovlivňuje pH? Díky, to bych mohla. Zatím postupuju podle návodu. Ale není problém tam místo osmi střiků dát jeden ob den. Teď se řasa docela drží - v poledně jsem na dvě hodiny zhasínala. Včera jsem to zase nechala celý den, jsem zvědavá, jak to bude reagovat. |
| 04.06.2011 08:41 | Okruh: Chemie > Téma: Torumin - snížení pH Odpověď na příspěvek vložený 04. 06. 2011, 02:18:45 uživatelem MarkétaG |
vaclav ![]() Příspěvků: 1246 | Předmět: Proč neovlivňuje pH? Používat hnojivo v nově založené nádrži se ze začátku nedoporučuje. Lepší je ale dodávat ho v menších dávkách a častěji než jednorázově jednou za 2 - 3 týdny. ![]() |
| 04.06.2011 02:18 | Okruh: Chemie > Téma: Torumin - snížení pH Odpověď na příspěvek vložený 03. 06. 2011, 23:55:19 uživatelem Bubák |
MarkétaGPříspěvků: 224 | Předmět: Proč neovlivňuje pH? Živiny dodávám hnojením, tak jednou za 2-3týdny, v tomto intervalu i odkaluji 80l. Tak já to zatím nechám. ![]() |
| 04.06.2011 00:10 | Okruh: Chemie > Téma: Torumin - snížení pH Odpověď na příspěvek vložený 03. 06. 2011, 23:06:18 uživatelem MarkétaG |
vaclav ![]() Příspěvků: 1246 | Předmět: Proč neovlivňuje pH? Akvárium máš od konce února. Chce to trochu trpělivosti. ![]() |
| 03.06.2011 23:55 | Okruh: Chemie > Téma: Torumin - snížení pH Odpověď na příspěvek vložený 03. 06. 2011, 23:20:17 uživatelem MarkétaG |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: Proč neovlivňuje pH? Podle mne ne.Mám názor ,že pokud rostlinkám dodáš světlo,CO2 jedno jakou formou,dostatek živin tak si z řasou poradí.Při výměně vody v akváriu většinou za vodovodní dodáváš vodovodní vodu chudou na živiny.Po nějaké době rostliny živiny při správných podmínkách = světlo,CO2 "vyžerou" z vody.Prostě živiny v akváriu začnou chybět(rostlinkám) ale naopak to stačí řasám a ty začnou vegetovat na úkor rostlin.Tohle je moje teorie a funguje mně to.Výměna vody = koloběh dusíku ve vodě.Rostliny daleko citlivěji reagují na změny ,ale tuhle změnu na svém "těle" dají znát daleko později než ryby.Rozhodně výměnou vody nedodáte ale živiny do akvária. Vodou - nejčastěji vodovodní nebo vodou z RO která je prostě v sobě nemá.Rašelina tohle neumí je chudá na živiny. |
| 03.06.2011 23:20 | Okruh: Chemie > Téma: Torumin - snížení pH Odpověď na příspěvek vložený 03. 06. 2011, 23:09:12 uživatelem Bubák |
MarkétaGPříspěvků: 224 | Předmět: Proč neovlivňuje pH? Díky. Nevím teď, když mě Václav napsal, že je to blbost, jestli to mám dělat. Ale každopádně díky. Mohlo by to omezit ty řasy? |
| 03.06.2011 23:09 | Okruh: Chemie > Téma: Torumin - snížení pH Odpověď na příspěvek vložený 03. 06. 2011, 22:06:25 uživatelem vaclav |
BubákPříspěvků: 2121 | Předmět: Proč neovlivňuje pH? Výluh taky tak funguje.Ale záleží na alkalitě vody - spotřebě kyseliny.No a pokud mám v měkké skoro destilované vodě dík rašelině nebo (louhování) pH kolem 4,tak při míchání s vodou která má pH kolem 7 bude zákonitě voda vždy kyselejší zase dle alkality.Jinak ještě jedna věc - zbarvení vody není vždy znaménkém nebo měřítkem kyselosti rašeliny ,to je častý omyl u akvaristů.Kyselina a pokud je rašelina nebo jen výluh skutečně dobrý (pH 4) tak rozhodně kyselinou je, to jsou 3 jednotky pH od neutrálu.Tedy vždy bude zákonitě stlačovat hodnoty pH pod pH7. A zase rozdílně dle alkality vody a objemu vody - dávkování..Po několika týdnech ,ale budeš muset přesto rašelinu vždy vyměnit.Jinak u tebe že používáš u tak kyselé a měkké vstupní vody ještě co2 tak to taky moc nechápu. Ten Torumin je slabší koncentrát (výluh) ostatně pH u Toruminu si můžeš taky otestovat a uvidíš sama jak je Torumin silná kyselina a jak ti může "asi" v objemu společenské nádrže ovlivnit vodu.V tom jsem plně s názorem Václava.Pokud používáš kapkové testy u příliš měkké vody tak činidla už neukazují přesně dík příjmu Co2 jen ze vzduchu potřebuješ pH metr.Velice měkká voda skoro demineralizovaná (neonková voda) má v rovnováze se vzdušným oxidem uhličitým už při teplotě 15°c pH 5,7.Teď si představ do takové vody dolít výluh rašeliny s pH 4,3??? Copak asi z toho bude. |
| 03.06.2011 23:06 | Okruh: Chemie > Téma: Torumin - snížení pH Odpověď na příspěvek vložený 03. 06. 2011, 22:06:25 uživatelem vaclav |
MarkétaGPříspěvků: 224 | Předmět: Proč neovlivňuje pH? Já prostě trochu experimentuju. Není to podle mých představ. Doma v těch rybích polívkách žádná řasa není a rostliny rostou pěkně a v téhle "vytuněné" a opečovávané 460 roste hnědá řasa, nejvíc na aplikátoru co2. Není to nic hrozného, ale zkouším mírně pozměnit podmínky. Pokud v poledne zhasínám, je to lepší, ale já od ní chci mít pokoj a nezhasínat. To na vysvětlenou,
proč zas něco zkouším. Ale neberte to moc vážně, jen mě to zajímalo. Torumin ryby potěšil a
neuškodí.![]() |