Aquatic forum
 Přihlásit 

Akvaristické fórum - Téma: žloutnotí listů a následný odpadnutí

Příspěvků: 1-30 z celkem 31   Začátek | Předchozí | Následující | Konec

01.06.2011 23:07 Okruh: Proč rostliny nerostou? > Téma: žloutnotí listů a následný odpadnutí
Odpověď na příspěvek vložený 01. 06. 2011, 22:27:40 uživatelem Bubák
Fotka uživatele
muž Bubák
Předmět: Prozba o radu
Hnojivo PMDD - Mg, N, K, Fe, Zn, Cu, Fe, Mo, B, Mn copak to je za prvky?

A potřebujem naopak
vždy do akvária tohle? Ca, C, Co, H, O, Cl, Na, Si, Al, V, Ti, Se, Cr

http://www.aldebaran.cz/tabulky/tb_mendel.php
01.06.2011 22:27 Okruh: Proč rostliny nerostou? > Téma: žloutnotí listů a následný odpadnutí
Odpověď na příspěvek vložený 01. 06. 2011, 22:06:17 uživatelem vaclav
Fotka uživatele
muž Bubák
Ty stopové prvky co dodávaš jsou kromně Fe jaké? Nejsou to náhodou taky kovové prvky ???
Nedělám
ze sebe "experta" jen někdo věří na příjem "železa" u rostlin pouze v Fe2+.= forma DTPA a
někdo v pevnou Fe3+.To je celé.Bohužel nemůžu za to jak sis to Ty sám přeložil.A rok 2002 není minulé
století je to 21 století.Sám používáš Coloor Fe+ takže dodáváš železité mikroprvky ve formě
Fe2+.Mendělejova tabulka prvků 7 třída.
Co se je chloroza a čím je způsobená je stará věc.I to
že u některých rostlin je, u některých není..Jak u vodních rostlin tak i u suchozemských.Václave
můžeš si myslet ,že leješ coloor Fe+ do vody dvojmocné železo a ve skutečnosti ho tam dle tebe neleješ.Nebo
jinak kup si test vem si 10ml tvé akvarijní vody přidej coloor Fe do zkoumané vody a porovnej testem je
tam železo??? Když ho tam dodám asi ano?Byl by si asi jediný kdo by ho tam nenašel a Rataj by byl velký podvodník.:-D Další tvoje oblíbené hnojivo PMDD podívej se kolik mg/ Fe obsahuje a to je jen Fe.Máš pořád ve formně mikroprvků ale co je další součástí mikroprvků jaké jsou další?Odpovím ti hořčík a draslík kovovové prvky.Ještě jedno, i jíl obsahuje kovové mikroprvky jde taky o často využívané hnojivo pro rostlinky.
01.06.2011 22:06 Okruh: Proč rostliny nerostou? > Téma: žloutnotí listů a následný odpadnutí
Odpověď na příspěvek vložený 01. 06. 2011, 20:32:42 uživatelem Bubák
Fotka uživatele
muž vaclav
Opět skončila debata u rezavých hřebíků a dokonce jsem zjistil, že mám podle Bubáka rezavou nádrž a jsem odpůrcem dodávání Fe do akvária.

To je debata z minulého století.
Rezavou nádrž nemám a odpůrcem jsem, protože do akvária dodávám opatrně stopové prvky jejich součástí je i Fe.
Jako vždy vyšlo najevo že jsi ten největší expert přes (všechno) teď v současnosti přes železo a rostliny.
Takže se přestanu do toho raději plést.
:-)
01.06.2011 20:32 Okruh: Proč rostliny nerostou? > Téma: žloutnotí listů a následný odpadnutí
Odpověď na příspěvek vložený 01. 06. 2011, 05:52:03 uživatelem provokatér administrátor
Fotka uživatele
muž Bubák
Tohle je asi nekonečná akvarijní debata.Jak dokážou přijímat rostliny "železo" z vody.:-D
No moje osobní zkušenost je jen u mokřanek a ludwig z kryptokoryn jen u sumatránek pokud bylo železa
málo tak došlo ke žloutnutí.Nejsem jinak moc kamarád s ostatním hnojivem ,které se snaží vyhovět
vším a složením je jak přehlídka prvků.Na tomhle hnojivu je mně právě sympatické že do své
vodovodní vody dodám pouze to, co mně podle testu evidentně chybý.Je to rozdíl oproti jiným hnojivům
které mají i to co zrovna nechci nebo nemůžu otestovat.
Echinodory,valisnerie, u nich jsem nikdy
neměl problém s chlorozou.
Václave nejvíc se mně líbil odkaz právě od Franka je tam celkem
logicky popsané jak dokáží rostliny trojmocné železo zpracovat.Nemyslím si že by to bylo za 9 let
jinak ,že by to rostliny přestalo bavit.:smile:Ještě jsem nenašel jiné srozumitelnější vysvětlení
od jiného autora který by tohle nějak vyvrátil.Ať vám to jinak roste pánové se železem nebo bez něj.A dík za debatu

pozdrav
01.06.2011 05:52 Okruh: Proč rostliny nerostou? > Téma: žloutnotí listů a následný odpadnutí
Odpověď na příspěvek vložený 31. 05. 2011, 18:56:26 uživatelem vaclav

muž provokatér administrátor
Docela mne ta vaše besídka zaujala, protože vím, že ty zasadíš do akvárka hrábě a oni se ti zazelenají. Ovšem i názory tvých dvou besedníků mne zaujaly zvláště poté, co jsem začal některé své přerybněné nádrže zakytkovávat.
Jsi napsal - Právě že mám mnohaletou zkušenost z rezavou nádrží a zarostlými trubkami, tak vím že to nijak zvlášť nefunguje. Jaký je to rozměr -to nijak zvlášť nefunguje? Já tedy v takových nádržích díky zdrojové vodě a počtu ryb naměřím kde co a to v dost slušných koncentracích rozhodně Fe více než ve vaší devatě doporučovaná dávka :smile: O nějakém žloutnutí nemůže být ani řeči, kytky rostou jako šílené a hnojí tedy toliko ryby a zdrojová voda. Pravda jsou v těch nádrží především kryptokoryny a anubiasy.

31.05.2011 18:56 Okruh: Proč rostliny nerostou? > Téma: žloutnotí listů a následný odpadnutí
Odpověď na příspěvek vložený 31. 05. 2011, 08:10:03 uživatelem Bubák
Fotka uživatele
muž vaclav
Právě že mám mnohaletou zkušenost z rezavou nádrží a zarostlými trubkami, tak vím že to nijak zvlášť nefunguje. Ač si pana Franka a jemu podobných vážím, to ale neznamená že mají i dnes pravdu, zvláště když jsem se o tom sám mohl přesvědčit.
Více nemám co bych řekl. :-)
31.05.2011 08:10 Okruh: Proč rostliny nerostou? > Téma: žloutnotí listů a následný odpadnutí
Odpověď na příspěvek vložený 31. 05. 2011, 07:54:38 uživatelem nikia
Fotka uživatele
muž Bubák
Ale napadlo.Václav mně psal ať na něj "nechodím se hřebíky" tak jsem nechtěl kobru dráždit bosou nohou.:-D Rámové nádrže co si pamatuju ještě tu svou "padesátku" tak tá byla taky samej rez.A železitá voda je někde pořád ,proto se prodávají filtry na odstranění železa a manganu.Taky bych to bral jako vysvětlení proč tehdy rostlinám železo nechybělo.viz ten odkaz od S.Franka který rez do akvária seškrabuje.:-D
31.05.2011 07:54 Okruh: Proč rostliny nerostou? > Téma: žloutnotí listů a následný odpadnutí
Odpověď na příspěvek vložený 30. 05. 2011, 21:21:59 uživatelem Bubák
Fotka uživatele
žena nikia
Já bych měla jen drobnou připomínku k tomu, jak se mohlo železo do akvárií dostat dřív :-) Co třeba pozinkové rozvody vody? To vás nenapadlo? Jste nikdy neviděli zarostlou trubku, ani vám nikdy netekla rze z kohoutku a nevyklepávali jste ji ze sítka u baterie? Navíc celá řada vodovodních řadů je stále z oceli a Litina se krom PE používá stále i na nové rozvody.pozdrav
30.05.2011 21:21 Okruh: Proč rostliny nerostou? > Téma: žloutnotí listů a následný odpadnutí
Odpověď na příspěvek vložený 30. 05. 2011, 20:05:53 uživatelem vaclav
Fotka uživatele
muž Bubák
Citace-Další věc je že test měří nějaké množství nějakého Fe, ale to má být součástí
mikroprvků.

To bude ono napsal si nějakého Fe. Ne, Fe je prostě železo jako je mangan manganem atd.
ne nějaké něco. Pokud si přečteš složení Color fe zjistíš že je tam více kovových prvků ne jen
železo a to celé - Color fe - dolévám v do akvária do O,5 mg/l.Katastrofa naopak bude pokud tě poslechne
někdo kdo pěstuje ludwigu nebo mokřanku. Moje chyba že jsem psal jen o "železe" nenapadlo mně že by to někdo mohl pochopit tak že tam leju jen Fe-železo.To snad ani nejde koupit nebo sehnat.
30.05.2011 20:59 Okruh: Proč rostliny nerostou? > Téma: žloutnotí listů a následný odpadnutí
Odpověď na příspěvek vložený 30. 05. 2011, 20:05:53 uživatelem vaclav
Fotka uživatele
muž Bubák
Václave četl si ty odkazy? Doporučená dávka dvojmocného železa 0,5 mg Fe/l není tak závratná jak si
myslíš.Pro představu v dobře fungujícím zarostlém akváriu naměříš například i O,5mg/l
fosforečnanu.Pokud by to bylo víc byla by to daleko větší tragedie:-D
Každý test umí něco
jiného- test Ferrin ti zjistí pouze Fe2.
A co je největší paradox ty teď v současnosti největší
odpůrce dodávání železa do akvária ho dodáváš hned dvojím způsobem Colorem Fe ,ale i trojmocně
dík své rámové nádrži.Nevěřím že u hladiny nerezne.;-) A o tom jak rostlinky dokáží tohle železo
využít ti pošlu poslední odkaz.Stanislav Frank je autorem a není to z 8O let ale z roku 2002.;-)
http://www.akvarijni.cz/ruzne.htm

Takže ty vlastně hnojíš železem a ani o tom nevíš.:smile:Možná je nedorozumnění i v tom že píšu v souvislosti s colorem Fe jen jako o železe. :smile:
30.05.2011 20:05 Okruh: Proč rostliny nerostou? > Téma: žloutnotí listů a následný odpadnutí
Odpověď na příspěvek vložený 30. 05. 2011, 11:56:18 uživatelem Bubák
Fotka uživatele
muž vaclav
Takže ač se snažíš o obsah Fe 0,5 mg/l tak v průměru za týden klesneš určitě hodně pod průměr 0,3 mg/l .
Přehnojit železem je velice lehké a tvoje doporučená koncentrace 0,5-0,75 mg/l je pro začátečníka přímo katastrofa. Další věc je že test měří nějaké množství nějakého Fe, ale to má být součástí mikroprvků. Může vzniknout dojem že jen na železe záleží a stačí ho trochu do akvária nacpat a vše bude podle testu v pořádku. Opak je ale většinou pravda.
30.05.2011 11:56 Okruh: Proč rostliny nerostou? > Téma: žloutnotí listů a následný odpadnutí
Odpověď na příspěvek vložený 29. 05. 2011, 22:34:44 uživatelem vaclav
Fotka uživatele
muž Bubák
Tady je ještě jeden odkaz na téma železo - chloroza rostlin.A jak je to s hřebíky ve vodě.

http://osobni.pavlat-znalec.cz/akva/ziviny.html
30.05.2011 11:04 Okruh: Proč rostliny nerostou? > Téma: žloutnotí listů a následný odpadnutí
Odpověď na příspěvek vložený 29. 05. 2011, 22:34:44 uživatelem vaclav
Fotka uživatele
muž Bubák
Psal sem ti že železo je na nule test se nezbarvuje.Měním vodu jednou týdně a dolévám colour fe neměřím železo denně na konci týdne už většinou nic nenaměřím.Snažím se aby tam bylo tak do o,5mg/l.
Tohle bez testu nezjistíš jestli je železa dost nebo málo.
No a jak se to dělalo dříve? Asi stejně jako když nebylo CO2 a cokoliv jiného. Výběr druhů rostlin které železo nepotřebovaly.Ono nabídka- taky byla jen z pár druhů kryptokoryn,echinodorů,valisnerii,sagitarii.
Navíc ne všechna voda je bez železa.A jak to dřív bylo ve vodárnách s odstraňováním železa netuším.Ale o potřebě železa pro rostlinky se už tenkrát vědělo proto ty zoufalé pokusy - kramle ve vodě atd..:-D :-D Ale myslím že i ty sám používaš Colour fe i bioflor.Akorát že já to neumím bez testu a ty ho nepotřebuješ.

Podobně to dělají i tady,rozhodně nejsem sám kdo železo dodává do vody.

http://www.akvarko.cz/kniha.php?styl=2&tema=2312
29.05.2011 22:34 Okruh: Proč rostliny nerostou? > Téma: žloutnotí listů a následný odpadnutí
Odpověď na příspěvek vložený 29. 05. 2011, 20:59:54 uživatelem Bubák
Fotka uživatele
muž vaclav
Neodpověděl jsi mě na otázku. Máš změřeno kolik je obsah Fe po přidání a třeba před výměnou vody. Jak se to dělalo dříve, kdy ještě nikdo neměl šajn že je to tak potřeba a rostliny rostly jako divé. (Nechoď na mě z hřebíky ve dně)
29.05.2011 20:59 Okruh: Proč rostliny nerostou? > Téma: žloutnotí listů a následný odpadnutí
Odpověď na příspěvek vložený 29. 05. 2011, 20:27:11 uživatelem Bubák
Fotka uživatele
muž Bubák
Ještě jinak - rostlinky by dík CO2 rostly ať už dík rybám ,bakteriim,nebo umělým dodáváním CO2 ale hlavně nemají pak z čeho.Proto žloutnou.
29.05.2011 20:27 Okruh: Proč rostliny nerostou? > Téma: žloutnotí listů a následný odpadnutí
Odpověď na příspěvek vložený 29. 05. 2011, 17:12:13 uživatelem jiraper
Fotka uživatele
muž Bubák
Nechci dělat reklamu,ale Colour fe+ dodává do vody pouze draslík,K, Fe a Mg.Je to něco jiného než jiná
"hnojení". Tropická voda není jako středoevropská,pokud chci vodu přibližně stejnou co je
v "biotopu" nestačí jen měkká voda s nízkým pH. Případně rašelinu. Vodu musím
kondiciovat- vytvořit. A pokud má "biotopní" voda z tropů hodně železa ,málo vápníku a zárověň i málo
hořčíku tak mně asi taková voda neteče zrovna z kohoutku.Vlastně to slouží jako "kondicionér
vody" ne ani tak jako hnojivo i když?:smile: ;-) Můžeš pak "hnojit" Co2 ale rostliny nebudou tvořit správnou syntézu - chlorofyl.Nemají z čeho se "barvit" a z čeho "stavět" .
29.05.2011 17:12 Okruh: Proč rostliny nerostou? > Téma: žloutnotí listů a následný odpadnutí
Odpověď na příspěvek vložený 29. 05. 2011, 13:57:28 uživatelem Bubák
Fotka uživatele
muž jiraper
U nás podle vodáren je méně než 0,3 mg/l,takže musím přidávat.Myslím,že téměř ve všech kohoutcích to bude stejnépozdrav
29.05.2011 13:57 Okruh: Proč rostliny nerostou? > Téma: žloutnotí listů a následný odpadnutí
Odpověď na příspěvek vložený 29. 05. 2011, 13:40:29 uživatelem Bubák
Fotka uživatele
muž Bubák
http://www.aquapage.cz/Kvalita_vody.php
29.05.2011 13:40 Okruh: Proč rostliny nerostou? > Téma: žloutnotí listů a následný odpadnutí
Odpověď na příspěvek vložený 29. 05. 2011, 12:48:16 uživatelem Bubák
Fotka uživatele
muž Bubák
V tomto článku je tabulka,test vody z vodárny od Martina, podívejte se na železo
http://www.aquapage.cz/Kvalita_vody.ph

Pokud je koncentrace menší než O,3 mg/l trpí rostlinky jeho nedostatkem(chloroza) a žloutnou.
Kdo nechce kupovat test za cca.75,kč je informace z vodárny lacinou a rychlou možností jak si tohle ověřit
29.05.2011 12:48 Okruh: Proč rostliny nerostou? > Téma: žloutnotí listů a následný odpadnutí
Odpověď na příspěvek vložený 29. 05. 2011, 12:43:04 uživatelem vaclav
Fotka uživatele
muž Bubák
Při každý výměnně vody dolévám colour fe +,pokud nemám tak dávám Bioflor.Václave já měl stejně
žluté rostlinky ,takže se opravdu snažím železo dodávat a do týdne to bylo na rostlinkách znát.Ten test není tak cenově nedostupný,určitě se nechají v akvaristice takové peníze utratit za daleko větší blbosti.
Pokud vím že chloroza způsobuje žloutnutí listů a v akváriu se mně to děje tak co je nejspolehlivější jak si to ověřit? Diskuze na internetu? Nebo zkumavka která mně to potvrdí nebo vyvrátí ne?:smile: Ty doporučované hodnoty nejsou můj výmysl - Hans J.Mayland ,nebo Rataj.Já na to rozhodně nepřišel:-D :-D :-D
29.05.2011 12:43 Okruh: Proč rostliny nerostou? > Téma: žloutnotí listů a následný odpadnutí
Odpověď na příspěvek vložený 29. 05. 2011, 12:28:58 uživatelem Bubák
Fotka uživatele
muž vaclav
Já mu doporučuji aby si test nekupoval. Zajímalo by mě jestli ty máš v akváriu tebou doporučované hodnoty Fe 0,5 - 0,75 mg/l
29.05.2011 12:28 Okruh: Proč rostliny nerostou? > Téma: žloutnotí listů a následný odpadnutí
Odpověď na příspěvek vložený 29. 05. 2011, 12:03:20 uživatelem vaclav
Fotka uživatele
muž Bubák
Třeba nám Eldisek zdělí výsledek svého testu.U nás má vodovodní voda málo železa pod O,3mg na litr.

Pokud například má 4°voda -kationty v množství CA2+ 18,1 mg/l a MG2+ 4,36 mg/l Na+ 6,88 mg/l tak
doporučované železo v optimálním množství 0,5 až O,75 mg Fe/l není až tak zanedbatelné
množství.Ostatně test ti vždy ukáže tohle přesně, pokud ti to nestačí od rostlin že žloutnou.
Nedalo mně to a udělal jsem si teď test naši vodovodní vody je tam O,Omg Fe/l měl jsem ten samý problém proto používám po každé výměně vody Colour Fe+,nebo Bioflor.
29.05.2011 12:03 Okruh: Proč rostliny nerostou? > Téma: žloutnotí listů a následný odpadnutí
Odpověď na příspěvek vložený 29. 05. 2011, 10:16:34 uživatelem Bubák
Fotka uživatele
muž vaclav
Železo je stopový prvek to znamená že stačí i to co zbude po úpravě vody. Kupovat na něj test a poslouchat reklamu o zázračných vodičkách na vše je blbost. Snaha o zvýšení jeho koncentrace většinou skončí špatně, hlavně u těch co začínají. Ryby jsou také důležité, ale jde to i bez nich. Hlavně jich nesmí být moc, to je potom s nimi a rostlinami většinou konec.
29.05.2011 10:29 Okruh: Proč rostliny nerostou? > Téma: žloutnotí listů a následný odpadnutí
Odpověď na příspěvek vložený 29. 05. 2011, 10:25:33 uživatelem Eldisek
Fotka uživatele
muž Bubák
Nemáš zač. Pokud máš možnost si něco otestovat vždy je to lepší než si myslet že asi,možná...:smile: pozdrav
29.05.2011 10:25 Okruh: Proč rostliny nerostou? > Téma: žloutnotí listů a následný odpadnutí
Odpověď na příspěvek vložený 29. 05. 2011, 10:16:34 uživatelem Bubák

Eldisek
Moc díky za odpovědi a za rady, zkusím udělat ten test, který mi řekne víc :-)Díky
29.05.2011 10:16 Okruh: Proč rostliny nerostou? > Téma: žloutnotí listů a následný odpadnutí
Odpověď na příspěvek vložený 29. 05. 2011, 10:00:44 uživatelem vaclav
Fotka uživatele
muž Bubák
S tímhle bych moc nesouhlasil,že stačí vyměnit jen třetinu vody.Vzhledem k tomu že se ve vodárnách
železo z vody odstraňuje tak asi ho moc v akváriu tedy nebude.V tropech je ve vodě naopak železa hodně a v hodně
vysoké koncentraci.Ostatně test vody je přesnější než dohady na internetu.Ryby jsou pro rostlinky taky důležité,nitráty,co2.
29.05.2011 10:00 Okruh: Proč rostliny nerostou? > Téma: žloutnotí listů a následný odpadnutí
Odpověď na příspěvek vložený 28. 05. 2011, 23:16:59 uživatelem Eldisek
Fotka uživatele
muž vaclav
Speciálky jsou to jen podle ceny. Pokud jde o rostliny nenapsal jsi o akváriu to podstatné. Takhle můžeme jen hádat. Většinou stačí po týdnu vyměnit třetinu vody, svítit okolo 12 hodin a nevlastnit místo akvária rybí polévku, pak není potřeba se starat o nějaké hnojivo. :-)
29.05.2011 09:26 Okruh: Proč rostliny nerostou? > Téma: žloutnotí listů a následný odpadnutí
Odpověď na příspěvek vložený 28. 05. 2011, 23:16:59 uživatelem Eldisek
Fotka uživatele
muž Bubák
Žloutnutí listů - chloroza.Nedostatek železa ve vodě.Tohle si můžež zjistit testem ferrin od
Rataje.Chloroza nemusí být ale způsobená jen nedostatkem železa,můžou chybět i jiné mikroprvky jak
píšeš hořčík,mangan.Otestuj vodu ferrinem a budeš mít jistotu.Já dodávám do vody colour fe.Podobný je i Bioflor taky obsahuje železo vše je od Rataje.
Rostliny žloutnou pokud se to i naopak přežene s hojením.Test je jistota.

U hladinovek by ti při nedostatku světla nejdříve odpadávaly spodní listy.Vrch bude u hydrophylie naopak v pořádku.Světlem to podle mne není.

http://www.priroda.cz/slovnik.php?detail=920
28.05.2011 23:16 Okruh: Proč rostliny nerostou? > Téma: žloutnotí listů a následný odpadnutí
Odpověď na příspěvek vložený 28. 05. 2011, 20:47:01 uživatelem vaclav

Eldisek
Čekal bych od nich maximální učinnost, když to jsou speciálky. Právě mám strach, že toto "odumírání" rostlin je spíše způsobeno jiným faktorem :-(...Když jsem ty rostliny přinesl, tak měsíc rostly bez problémů, že jsem je mohl nařízkovat a zasadit, ale najednou z ničehonic todle.
28.05.2011 20:47 Okruh: Proč rostliny nerostou? > Téma: žloutnotí listů a následný odpadnutí
Odpověď na příspěvek vložený 28. 05. 2011, 12:14:32 uživatelem Eldisek
Fotka uživatele
muž vaclav
Zdroj světla nemusí být až zas tak dobrý, tyto glo glo trubice nejsou nic moc. Cena ani výkon u nich není dobrý. :-)

Příspěvků: 1-30 z celkem 31   Začátek | Předchozí | Následující | Konec

Vyhledávání ve fóru:

Tématické okruhy:

Poslední související příspěvky v diskusním fóru

Nápověda

© AQUAPAGE.cz - akvárium a my

Partnerské weby

Atlas zvířat
RSS RSS
Fórum Názory a připomínky
Chyby a vývoj Hlášení chyb
O webu O webu