| 16.12.2010 10:20 | Okruh: Výběr ryb > Téma: Jaké ryby do 300l akvaria? Odpověď na příspěvek vložený 15. 12. 2010, 20:02:26 uživatelem slapetka |
Pafka ![]() Příspěvků: 2069 | Předmět: dotaz opět to trochu překroutím. Je potřeba znát hodnoty vody, do které chcete ryby dát. Základní hodnoty - pH a tvrdost. To jsou schopné poskytnout vodárny. Voda bude mít také jiné hodnoty po zaběhnutí akvária. Tzn, nejlepší je buď za a) vědět, jaké chci ryby a vědět jak dosáhnout kvalit vody, které tyto ryby vyžadují. za b) změřit hodnoty zaběhlého akvária a podle toho volit osádku. Samozřejmě, existují ryby, které jsou tolerantnější k výkyvům a mají horní a dolní hranice svých požadavků benevolentnější. Obecně je nejdůležitější držet pH kolem hodnoty 7. K tomu je potřeba změřit vodu z vodovodu a dále zajistit, aby nic v akváriu pH nezvyšovalo (vapennaté předměty, dno atp.) Dále je potřeba znát uhličitanovou tvrdost. Ta je zásadní pro CO2 hnojení a vůbec náchylnost vody ke změnám kyselosti atd. Takže to zjednodušším. Pokud udržíš pH kolem 7 (6,5-7,5) mohu doporučit menší hejnové tetrovité ryby - tetra, neonka, štíhlotělka atd., pokud dodržíš údržbu akvária. Tyto ryby jsou háklivé na znečištění (NO2, NO3, čpavek). K tomu sumce rodu pancéřníček a krunýřovec. Ceny provozu a energií. To je dobrá otázka. Já se to snažil spočítat už mnohokrát. Co do světla. Já svítím 10h denně 108W a to by mělo stát cca 150Kč měsíčně. Topení záleží na teplotě v bytě. Tzn, pokud mi topítko zvedá teplotu 300L akva o 2°C, mohu uvažovat, že jede 4 hodiny čistého času denně, řekněme 100 dní v roce a má výkon 200W. To jest 360Kč ročně, tedy 30Kč na měsíc. Filtr 15W je asi tak 600Kč ročně, tedy 50Kč denně. Suma sumárum, elektrika vyjden na 230Kč měsíčně se 100W světlem. Jedná se o hrubý odhad. CO2 - doplnění flašky stojí pár korun - zanedbatelné. Vstupní náklady - do 2000, když se to umí sehnat. Hnojení - pouze, pokud to umíme (to platí i pro CO2) - 50Kč měsíčně. Krmivo - záleží na druhu ryb a pestrosti stravy. |
| 15.12.2010 20:02 | Okruh: Výběr ryb > Téma: Jaké ryby do 300l akvaria? Odpověď na příspěvek vložený 15. 12. 2010, 08:59:11 uživatelem Pafka ![]() |
slapetkaPříspěvků: 10 | Předmět: dotaz Máte pravdu, takhle se ptát nejde. Zkusil bych to jinak. Doporučte mi nějaké barevné ryby, u kterých je snažší chov a odchov? ožadavky na teplotu 25°C. Děkuji Také mě zajímají cca měsíčný náklady, uvažuju-li, že budu 11hodin svítit do akvária, ohřívat vodu na požadovanou teplotu, hnojení, krmení, CO2 atd.? |
| 15.12.2010 08:59 | Okruh: Výběr ryb > Téma: Jaké ryby do 300l akvaria? Odpověď na příspěvek vložený 15. 12. 2010, 08:19:23 uživatelem slapetka |
Pafka ![]() Příspěvků: 2069 | Předmět: dotaz No to lze těžko odpovědét. To je jako ptát se, jakého psa bych pořídil na prostorný pozemek. Do 300L se v pohodě vejde většina akvarijních ryb. Stačí jen dodržovat jejich nároky na vodu, hejno, atd. Někdo by tam dal dva vrubozubce, já bych tam dal 100 neonek. To je individuální. |
| 15.12.2010 08:19 | Okruh: Výběr ryb > Téma: Jaké ryby do 300l akvaria? Odpověď na příspěvek vložený 14. 12. 2010, 14:37:01 uživatelem Pafka ![]() |
slapetkaPříspěvků: 10 | Předmět: dotaz Děkuji za Vaše odpovědi.Chtěl bych se Vás zeptat ještě jednou, jaké ryby by ste doporučili do 300l akvaria, bez toho, abych Vám řekl informaci, že chci chovat terčovce, neonky? Děkuji |
| 14.12.2010 14:37 | Okruh: Výběr ryb > Téma: Jaké ryby do 300l akvaria? Odpověď na příspěvek vložený 14. 12. 2010, 14:16:39 uživatelem slapetka |
Pafka ![]() Příspěvků: 2069 | Předmět: na terčovce potřebuješ vodu s neměnnou kvalitou, velice teplouu (28°C+) a měkkou. Ideálně zarostlé akvárium bez NO2 a NO3 s dobře fungující filtrací. velké hejno neónek je do takové nádrže dobrá volba. Paví očka k tomu, no problem. Doplnit o slušné hejno pancéřníčků a nějaké krunýřovce a je to základ na hezké rostlinné "málo údržbové" akva. |
|
| |
| 14.12.2010 14:16 | Okruh: Výběr ryb > Téma: Jaké ryby do 300l akvaria? |
slapetkaPříspěvků: 10 | Předmět: Dobrý den, žádám Vás o radu. Dostal jsem 300l akvárko, nyní jej vybavuji a časem hodlám pořídit nějaké rybky. Chtěl bych mít v tomto akvárku paví očka. Chtěl bych si k tomu ještě pořídit terčovce a neonky. Myslíte, že je to dobrá volba, že tyto 3 druhy můžu chovat a odchovávat v jedném akváriu? Co byste mi za rybky doporučili Vy, do 300l akvária? Mám letité zkušenosti s menším akváriem cca 70l. |