Aquatic forum
 Přihlásit 

Akvaristické fórum - Téma: pH při zabíhání akvária

Příspěvků: 1-30 z celkem 131   Začátek | Předchozí | Následující | Konec

22.11.2010 20:37 Okruh: Založení akvária > Téma: pH při zabíhání akvária
Odpověď na příspěvek vložený 18. 11. 2010, 11:31:00 uživatelem Bubák
Fotka uživatele
muž Bubák
Předmět: co zvyšuje pH
Zdárec Pafko ,ted´to po sobě čtu a dal bych si pár facek, GH -Kh = dNKH.stres rychlá odpovědˇ = se u mě úplná blbost.plac vztek
19.11.2010 07:53 Okruh: Založení akvária > Téma: pH při zabíhání akvária
Odpověď na příspěvek vložený 18. 11. 2010, 19:24:00 uživatelem PIETRO administrátor
Fotka uživatele
muž l.balda administrátor
o děkuji večer před tím jsem si četl od Poláka -Akvaristika a myslím že jsem ho i jako dítě znal když jsem chodil do akvakroužku-TATRA-Smíchov 1970-1980):-D
18.11.2010 19:24 Okruh: Založení akvária > Téma: pH při zabíhání akvária
Odpověď na příspěvek vložený 18. 11. 2010, 09:50:18 uživatelem l.balda administrátor
Fotka uživatele
muž PIETRO administrátor
potlesk potlesk potlesk palec
Jak je to jednoduché co:smile: Takže každé malé dítko pochopí, jak to asi funguje v akváriu.
:smile:
18.11.2010 11:31 Okruh: Založení akvária > Téma: pH při zabíhání akvária
Odpověď na příspěvek vložený 18. 11. 2010, 11:25:56 uživatelem Bubák
Fotka uživatele
muž Bubák
Počítá se to takhle GH má 5 plus UT má 4 sečtem výsledek 9 dNKH. Pokud je ale GH 5 a UT 7 nedává smysl jde o alkalitu.Napsal jsem ti to předtím špatně.Já u toho řídím... :smile:
18.11.2010 11:25 Okruh: Založení akvária > Téma: pH při zabíhání akvária
Odpověď na příspěvek vložený 18. 11. 2010, 11:12:35 uživatelem Pafka administrátor
Fotka uživatele
muž Bubák
JO UT menší než GH oprava- pak nejde o alkalitu

18.11.2010 11:12 Okruh: Založení akvária > Téma: pH při zabíhání akvária
Odpověď na příspěvek vložený 18. 11. 2010, 10:58:28 uživatelem Bubák
Fotka uživatele
muž Pafka administrátor
bubáku, nemyslím, že bych byl takový amatér, abych to nehlídal. pH měřím 2x denně a na CO2 test upírám zrak neustále. Napsal jsi, že pokud je celková tvrdost menší než celková. Myslel jsi pokud je uhličitanová menší než celková?
18.11.2010 10:58 Okruh: Založení akvária > Téma: pH při zabíhání akvária
Odpověď na příspěvek vložený 18. 11. 2010, 09:16:10 uživatelem Pafka administrátor
Fotka uživatele
muž Bubák
Jo, jde o vodu co máš v akvárku.Stálá tvrdost má 15 dHKH.Pro chov ryb a hlavně pro rozmožení potřebuješ znát dvě tvrdosti - uhličitanovou a celkovou. Tyhle hodnoty se sčítají a máš tvrdost stálou dNKH.Pokud je celková tvrdost menší než celková jde o alkalitu.(ideální pro tlamovce)
Já míchám vodu třeba v poměru 1Ol měkké a jen 0,5l - vody vodovodní.

C02 volně ti snižuje tvrdost uhličitanovou. A potom bude jiná i tvrdost stálá.Tím jak budeš bublinkovat CO2 nonstop bude méně a méňě UT.

Jěšte jednu věc bych ti rád napsal ,pokud tedy budeš dodávat v nadbytku CO2 víc než rostliny stačí spotřebovat, tak dík snížení KH dojde k poklesu pH.To je bez diskuze
Pro některé ryby je pH pod 6,5 už smrtelné.Hlídej si to!! Jak ph tak KH.

Proč to tak Václav nemá?

Protože je tam poměr C02, který rostliny stačí spotřebovat při asimilaci a není proto v nadbytku tento plyn.Rostliny krásně rostou, potřebují k tomu málo kyseliny uhličité. ,Večer kdy ,ale Václav stejně bublinkuje Oxid užírá uhličitany.Potom musí jak píše dodávát jedlou sodu ,aby zvednul pH.Pokud by se Václav podle mne vykašlal na dodávání CO2 v noci tak nemusí dolévát sodu,protože dojde k rovnováze.
Proto se prodávají elektromagn.ven.Pokud je v akváriu ještě hodně ryb může dojít k rychlému poklesu pH a zvednutí plynu C02,oboje je pro ryby škodlivé (smrtelné)
Davkování C02 by mělo sloužit jako hnojivo pro rostliny a né jako hlavní prostředek ke snižování KH.
18.11.2010 09:50 Okruh: Založení akvária > Téma: pH při zabíhání akvária
Odpověď na příspěvek vložený 17. 11. 2010, 19:43:24 uživatelem PIETRO administrátor
Fotka uživatele
muž l.balda administrátor
1.-to je viz odpověd za 2.
2.-ve dne produkuje O2 a spotřebovává CO2 na růst a v noci je to naopak
3.snižuje pH
pozdrav pozdrav pozdrav
18.11.2010 09:16 Okruh: Založení akvária > Téma: pH při zabíhání akvária
Odpověď na příspěvek vložený 18. 11. 2010, 08:21:30 uživatelem Bubák
Fotka uživatele
muž Pafka administrátor
15dNKH to mluvíš o vstupní vodě a nebo o mých měřeních mého "mixu z osmózy"? Btw brutální bublinkovač byl 3L kanystr z kvasnic, který byl takto nadimenzovanej, aby ve 480L aspoň něco málo udělal a nakonec udělal prd. Teď mam normální CO2 láhev a jedu přes starší model dennerle difuzéru viz http://www.aquariumline.com/catalog/images/Dennerle3096.JPG (větší obrázek jsem nenašel). Bublinky nepočítám, bublá to přes keramiku "síť mikroskopických bublin", takže reguluju podle permanentního CO2 testu a výkyvů pH. Každopádně to jede non-stop. Já bych osobně řekl, že u KH do 10ti, kde nejsou zdroje dalšího zvyšování KH lze CO2 bez problémů aplikovat, ale chce to sledovat hodnoty a vyvozovat závěry, jestli neni třeba dál působit na KH a tim zefektivnit nebo eliminovat potřebu CO2. Nad KH 10 je to jasné, snížit a pak opět zvažovat zda je potřeba CO2.
18.11.2010 08:21 Okruh: Založení akvária > Téma: pH při zabíhání akvária
Odpověď na příspěvek vložený 17. 11. 2010, 14:55:19 uživatelem enďus
Fotka uživatele
muž Bubák
Endus teorie je taková - pokud začnou rostliny přijímat hydrogenuhličitan vápenatý (odvápňují),odebírají z něj kyselinu uhličitou a na listech,vylučují ,hydroxid vápenatý.UT se snižuje,ale pH oproti běžné logice a praxi stoupá.

Tohle se stane pokud je všechno CO2 ve vodě spotřebováné rostlinkama a dojde k jeho nedostatku třeba(používání kvašení z petek do velkého akvária kde to podle mě nemá ten efekt). (hydrolýza)asimilace uhličitanů.

To ,že správné množství CO2 ve vodě snižujě a KH a pH je skutečnost o tom se nedohaduju.
Jde o to, jestli má větší smysl cpát CO2 v takovém poměru, aby k tomu docházelo a hlavně jestli má smysl bublinkovat i v noci, kdy rostliny neasimilují tudiš CO2 nepřijímají.Jak píše pafka "brutálního bublinkování"

Jestli by nebylo lepší ustálit (snížit) KH jiným způsobem (rašelinou),kyselinou,nebo změkčením vody (uhličitanová rovnováha).Pokud je voda měkká.
Potom dojde mnohem rychleji ke snížení pH a nemáš potřebu nesmyslně cpát hodně CO2 do vody (non-stop).Pokud jsou hodnoty vody jako má pafka ,kdy má voda 15 dNKH. Tak to u mě není měkká voda určitě ne pro tetry,nebo malé cichlidy,terčovce.
Pokud by nonstop bublinkování C02 použil někdo, jako "dobrou" radu u akvária, kde je hodně ryb a akvárium funguje delší dobu,ryby močí(kyselina močová)atd.. večer rostliny nepřijímají C02 naopak ho vydechují ,stejně jako ryby.Dojde k přebytku CO2 a ráno se může dočkat po této radě nepěkného překvapení.
U všeho musí být rovnováha,vodu si můžeš udělat jakou chceš za určitých pravidel,které musíš dodržovat.Pokud by si chtěl naopak zvednout KH použij raději křídu, vápník nebo tvrdou vodu.
Jedlá soda ti jen zvedné pH.Alkalitu
17.11.2010 19:43 Okruh: Založení akvária > Téma: pH při zabíhání akvária
Odpověď na příspěvek vložený 17. 11. 2010, 17:25:39 uživatelem enďus
Fotka uživatele
muž PIETRO administrátor
Co pořád řešíte?? Asi pánové spali v hodinách přírodopisu a chemie???:-D
Tak vám položím kvízové otázky.
1. Co je to fotosyntéza???
2. Co přijímá a produkuje rostlina za denního světla a v nočních hodinách??
3. Jak působí Co2 na pH
Až napíšete odpovědi tak si je pročtěte a zde najdete odpověď na vaší nesmyslnou debatu.
:smile: :smile: :smile:
17.11.2010 17:25 Okruh: Založení akvária > Téma: pH při zabíhání akvária
Odpověď na příspěvek vložený 17. 11. 2010, 17:09:57 uživatelem vaclav
Fotka uživatele
muž enďus
OK, Václave, s tím co píšeš souhlas, už to tu i padlo. Proto jsem psal teoretický zjednodušený příklad. :smile:
17.11.2010 17:09 Okruh: Založení akvária > Téma: pH při zabíhání akvária
Odpověď na příspěvek vložený 17. 11. 2010, 14:55:19 uživatelem enďus
Fotka uživatele
muž vaclav
Já nejsem taky žádný chemik, ale elektrikář. Tvůj příklad má ale jednu chybu, předpokládáš že
rostliny pod silným světlem porostou stále stejným tempem. To ale není pravda. Porostou dobře jen do té
doby, když budou mít dobré podmínky, jakmile je přestanou mít, tak také podstatně zpomalí růst a
začnou většinou růst řasy. Přeorientovat se z sycené vody pomocí CO2 na pro ně složitější jeho
získávání z hydrogenuhličitanů chvíli trvá a to je signál opět pro řasy. Silné světlo je
vyloženě pro ty kteří to už umí a hlavně mají na to rostliny. Echinodorům se svítit až tak moc
nemusí, ale stonkových rostlin by přesto mělo být co nejvíce. Když to Pafka neudělá, nemusí
dopadnout zrovna nejlépe. Proto mám světlo radši slabší. Některé rostliny nemám tak barevné, ale
přesto poměrně dobře rostou a to mají v atlasech třeba i 0,7w/l což je několikanásobně více jak mám
já.
:-)
17.11.2010 14:55 Okruh: Založení akvária > Téma: pH při zabíhání akvária
Odpověď na příspěvek vložený 16. 11. 2010, 17:22:41 uživatelem vaclav
Fotka uživatele
muž enďus
Je zajímavý, že se do tohoto tématu nikdo nepřipojí. Asi je všem všechno jasný. :-) Mě teda pořád úplně ne. Bohužel moje znalosti chemie jsou velice chabé a v tom je zakopaný pes. Potřebuju to pochopit jednoduše „selským rozumem“.

Zjednodušený čistě teoretický příklad (jestli není zjednodušený až moc, třeba vynechávám nějakou podstatnou věc J). Máme akvárium, hustě osázené, silné osvětlené, žádný zdroj Ca, jestli tam jsou ryby je myslím nepodstatné (zanedbáme-li možnost otravy).
V prvním případě nechám všechno být (čili nedávám CO2), rostliny budou nuceny silným světlem do růstu, odčerpávají CO2, roste pH, nastává nedostatek CO2, začnou ho získávat z hydrogenuhličitanů, klesá uhl. tvrdost, roste pH, pak hydrolýzou z uhličitanů a končíme teda, jak psal Bubák, hypoteticky na pH 12. Pořád ale, možná mylně, vycházím z toho, že nutnou podmínkou je světlo, fotosyntéza rostlin a nedostatek CO2, tudíž v noci ten proces neprobíhá. Nebo jo a rostliny jsou jenom jakýmsi startérem a pak už to jede samo dnem i nocí? (To se mi moc nezdá…)
Mě prostě stále zajímá ten pomyslný bod zvratu. Mám připravený CO2, který můžu do akvária kdykoliv šoupnout v jakémkoliv množství (nebudeme brát jestli je to ekonomický nebo by to šlo jinou cestou snadněji). Kdy nastává ten osudový bod zlomu, kdy už CO2 v jakémkoliv množství nebude fungovat a aplikace CO2 bude pro rostliny a akvárium naopak kontraproduktivní a bude ještě podporovat proces v prvním případě, jak psal Bubák? Při jakém pH nebo při jaké tvrdosti? Nebo je podstatný, jestli bublám jenom ve dne, nebo stále nebo třeba hypoteticky jenom v noci?. Nebo to závisí na něčem úplně jiném?
Já prostě nedokážu nikde najít od kdy to tak bude. Kdy ta situace nastane. Já neříkám, že to tak není, jenom mi prostě chybí informace, který bych byl schopný vstřebat. Proč jsem nikde v souvislosti s CO2 nenašel upozornění např. pokud máte v akváriu pH 8,3 a kH 15 nehnojte CO2, protože hrozí prudký nárůst pH? Všude se mluví jen o tom, že CO2 může způsobit prudký pokles pH. To se předpokládá, že to každý ví? Proč se při projevech biogenního odvápnění doporučuje např. snížit intenzitu osvětlení nebo hnojit CO2?
Stačí když mi dáte někdo nějaký odkaz, kde to bude pro běžného člověka srozumitelně popsaný. :-)

Jinak s bodem č.5 Bubákova závěru prostě nemůžu v žádném případě souhlasit. Tak to prostě u Pafky není. Jak psal Václav, pH mu bude během noci maximálně klesat, ale rozhodně ne růst. Podle mě tam jsou pomotaný Pafkovo měření „Vážení, stran vaší vášnivé debaty. CO2 během 24 hodin srazilo pH na příjemných 6,7, kde se zastavilo. Jo a KH jsem po přidání rašeliny měl 6, což zůstalo.“ a z toho byly vyvozené chybné závěry. Nebo mi někde uteklo, že měl Pafka pH 6 a po aplikaci CO2 pH 6,7?
16.11.2010 17:22 Okruh: Založení akvária > Téma: pH při zabíhání akvária
Odpověď na příspěvek vložený 15. 11. 2010, 20:26:50 uživatelem Pafka administrátor
Fotka uživatele
muž vaclav
Tak to člověče moc nechápu. Bubák ti předpověděl, že když to uděláš podle mě, tak budeš mít pH 12 a ty ho máš skoro poloviční. Tak kde se stala chyba? Buď máš špatné testy, nebo někdo špatnou teorii a výpočty.
CO2 používám skoro 8 let a přes všechny tyhle teorie jsem se prokousával. Většina jich pro mě nemá cenu. Zapamatoval jsem si a hlavně v praxi vyzkoušel to co je pro mě nejdůležitější. Možná nepoužívám přesné termíny, ale mám to postě odzkoušené a tak nad teoriemi že mě to nemůže fungovat se můžu jenom pousmát.
Máš konečně velké akvárium a když budeš rozumě bublat já dávám 8-10bublin za 10 vteřin a tobě z rašelinou bude stačit asi ještě daleko méně. Klidně to můžeš dělat non-stop. Opět ale nebude platit teorie, že se pH přes den bude snižovat, protože to díky dobře rostoucím rostlinám je to právě naopak, půjde mírně nahoru. Takže nejnižší pH bude ráno, protože přes noc se CO2 nebude spotřebovávat. Rozdíl v pH v tak velkém akváriu při rozumném bubláním, nebude ale nijak dramatický. Něco podobného, ale platí i v akváriích bez CO2. Proto se doporučuje někdy až 4 hodinová přestávka ve svícení, aby se při vypnutém světle zvedl obsah CO2 ve vodě.
16.11.2010 00:11 Okruh: Založení akvária > Téma: pH při zabíhání akvária
Odpověď na příspěvek vložený 15. 11. 2010, 23:10:57 uživatelem Bubák
Fotka uživatele
muž Bubák
Omlouvám se tady mělo být - bez ryb i nedostatečně
stabilizované vody dík vhodných medii.
:smile:
15.11.2010 23:10 Okruh: Založení akvária > Téma: pH při zabíhání akvária
Odpověď na příspěvek vložený 15. 11. 2010, 22:51:58 uživatelem Bubák
Fotka uživatele
muž Bubák
Nemám co k tomu dodat...pokud budem měnit nějaké zavíslosti a měnit je....:smile:
15.11.2010 23:10 Okruh: Založení akvária > Téma: pH při zabíhání akvária
Odpověď na příspěvek vložený 15. 11. 2010, 22:51:58 uživatelem Bubák
Fotka uživatele
muž Bubák
Nezatleskáme si ;-) potlesk potlesk
15.11.2010 22:51 Okruh: Založení akvária > Téma: pH při zabíhání akvária
Odpověď na příspěvek vložený 15. 11. 2010, 18:49:14 uživatelem enďus
Fotka uživatele
muž Bubák
Endus mě vyzval k nějakému závěru takže tak činím

1) vysoká uhličitanová tvrdost
neznamená hned vysokou tvrdost,ale vytváří vždy alkalitu (vysoké pH) pokud je vyšší než tvrdost
celková
.Rozlišuje se potom mezi tvrdosti stálou a tvrdosti přechodnou.
Ani jednu z těchto
tvrdostí ať jde o stálou nebo přechodnou nelze dopředu namíchat dík RO,ale musí dojít k nějaké
stabilizaci.Pokud by si chtěl úplně odstranit KH z vody musel by si ji nejdříve převařit a až po té
prohnat RO nebo Intoměničem.Protože po převaření vody vždy zůstává stálé tvrdost celková.

Jinou možností je výchozí stav, kdy je voda kompletně deminerilizovaná. Nulová vodivost, taková voda
je ,ale pro akvaristiku nevhodná.KH nezvedneme dík jedlé sodě,ale pouze alkalitu.Naopak ji snížíme
kyselinou nebo rašelinou.
Tedy - Václavova teorie tady pokulhává, pokud napíše, že jde přeci o
vodu z RO. Je to matematika , ne teorie jednoho akvaristy..Pokud se budem držet faktu a toho co jde
spočítat nemusíme po té psát ,že teorii jsem si prošel mnoho.
Vysoká uhličitanová tvrdost,ani
celková není v amazonských vodách z důvodu ,že protéká v prostředí chudém na minerální látky,kde
není prakticky žádný vápenec a tím ani vysoké KH.Dík huminovým kyselinám (čti pozorně kyselinám),
které rozpouští hydrogenuhličitany ,viz článek 3.
Myslím že pro nikoho žádná novinka.

Oproti tomu u řek "nového světa" nebo mořské vodě je spousty minerálů (vápencú), které
ovlivnují tvrdost vody a KH.
Časté poznámky Václava k prezentacím ,kde je čedič nebo mramor -
mimochodem jeho spávná reakce...která ovšem neplátí u příliš měkkých vod viz. komentář k Aluše
´kde je vekĺice měkká voda a má to efekt o proti Vácalvově teorii že dodá jedlou sodu a zvedne
KH.Již jsem psal zvedne pouze alkalitu.

2) jedlou sodou nezvedneme KH ,ale pouze alkalitu (pH).

Opačný stav nastane kdy jde o "stálou tvrdost" (nepleťte s celkovou tvrdosti) - Příklad u
jezer Tanganika a Malawi ,kdy jde vždy o alkalitu pH vysoké i když je celková tvrdost je nízká. Kh je
vyšší než GH ,které má v tomto biotopu i GH o hodnotách Malwi 3-4° dN. K tomuto stavu se používá
značka dNKH.
Amazonskou černou vodou kde je KH nízké dík vysokému obsahu huminových kyselin v
akváriu nahrazujem rašelinou a výluhy.Opět žádná novinka.

3) pokud tedy máme v záběhu
čerstvě založené akvárium ,které je bohatě osázené a osvětlené, ale bez ryb i dostatečně
stabilizované vody dík vhodných medii.
Dochází k nerovnováze (to je důležité) ,která je první
a nejdůležitějším momentem, kdy vzájemný vztah CO2 vs pH neproběhne o proti teorii, že jde přeci o
měkkou vodu a jaksi je nějaký předpoklad ,že nevznikají hydrogenuhličitany a dojde ke snížení pH.

To jak v tomto stavu proběhne vzestup hydrogenuhličitanu, které zásadně ovlivňují pH a Kh jsem
popsal v několika pro Vás asi nepochopených komentářích.
Václavova teorie přidej na CO2 a
bublinkuj nonstop.
Vysvětlím...Václav a ne jen on ,ale mnoho ostatních zvlášt zastánci
burčákování do akva, žije ve velkém omylu ,že pokud přidám na dávkování více CO2 tak se mě
musí hromadit CO2 za každých podmínek a obzvlášť v noci.

Jak známo v noci rostliny CO2
nepřijímají, naopak dýchají kyslik ,ale v daleko menší míře než ryby, dochází jak spravně
popisujete k plufrulaci jinak řečeno k nerovnováze.Rovnováha je nejduležitějším předpokladem k
aplikaci CO2 aby fungovalo a vytvářelo kyselinu.
Tedy, často používaným omylem je, že takto
naschromážděný plyn rostliny uchovají ve formě jak je. Tedy ,že se hromadí a tím víc je tedy
kyseliny uhličité, není tomu tak. Je tomu přeně naopak dochází k takzvané hydrolýze,a posunu pH
nahoru, kdy mění rostliny tento plyn na hydrogenuhličitany ,které zvednou KH a tím i pH.Tedy
nevytváří se kyselina uhličitá ,ale alkalita.

4) K článku č,1 co způsobuje KH? jsou to
právě hydrogenuhličitany.Aby docházelo k trvalé alkalitě (stálá tvrdost) NKH, která nemá až takový
význam je potřeba uhličitanové dvojmocné soli vápníku a hořčíku (sírany) U přechodné tvrdosti
(KH) hydrogenuhličitan vápenatý a hydrogenuhličitan hořečnatý

5) závěr pokud si
stabilizoval vodu dík kyselině (rašelině) a až poté aplikoval CO2 tak dochází k přebytku a
nedochází k hydrolýze ,pokud to budeš dělat i po zhasnutí ph bude stoupat ,ale v menší míře. Viz
výsledek testu které bylo stabilizované na pH 6 a po aplikaci CO2 nonstop Je 6,7.:smile:

P.S. kdo někdy dělal tetry ,nebo černou vodu žádná novinka.;-)
15.11.2010 20:26 Okruh: Založení akvária > Téma: pH při zabíhání akvária
Odpověď na příspěvek vložený 15. 11. 2010, 19:32:38 uživatelem vaclav
Fotka uživatele
muž Pafka administrátor
chvála tedy i tobě, libore :smile:
15.11.2010 20:13 Okruh: Založení akvária > Téma: pH při zabíhání akvária
Odpověď na příspěvek vložený 15. 11. 2010, 19:05:36 uživatelem Pafka administrátor

muž provokatér administrátor
Podíváš-li se do historie - já s Václavem souhlasil:-)
15.11.2010 19:32 Okruh: Založení akvária > Téma: pH při zabíhání akvária
Odpověď na příspěvek vložený 15. 11. 2010, 19:26:21 uživatelem Pafka administrátor
Fotka uživatele
muž vaclav
Když jsem dělal na Mělníku tak jsme si vozily vodu na kafe radši z Prahy.
15.11.2010 19:26 Okruh: Založení akvária > Téma: pH při zabíhání akvária
Odpověď na příspěvek vložený 15. 11. 2010, 19:10:22 uživatelem vaclav
Fotka uživatele
muž Pafka administrátor
bubáku, jen bych rád podotkl, že KH 7 není tvrdé. Tedy alespoň u nás, kde kapka vody z výšky upadnuvší na
nohu zlomí záprstní kůstky. Origo voda z vodovodu - KH 17. Tam už je dávkování CO2 bullshit. Kdežto u KH 7 se pH sníží a může se i okyselit pod pH 6.
15.11.2010 19:10 Okruh: Založení akvária > Téma: pH při zabíhání akvária
Odpověď na příspěvek vložený 15. 11. 2010, 19:08:42 uživatelem Pafka administrátor
Fotka uživatele
muž vaclav
Dvěma prsty to jde pomalu.:-D
15.11.2010 19:08 Okruh: Založení akvária > Téma: pH při zabíhání akvária
Odpověď na příspěvek vložený 15. 11. 2010, 19:06:49 uživatelem vaclav
Fotka uživatele
muž Pafka administrátor
Václave, že tys propásl mou lajnu, zatím cos psal svou? :-)
15.11.2010 19:06 Okruh: Založení akvária > Téma: pH při zabíhání akvária
Fotka uživatele
muž vaclav
Pokud budeš hnojit CO2 do hodně zarostlé nádrže v nižším množstvím než potřebuješ a předpoklad je i silné světlo, bude ho opět nedostatek a pH bude stoupat.

Jestliže budeš mít příliš tvrdou vodu, nebo klasické černobílé dno, tak čím budeš zvyšovat dávky CO2 tím více ti poleze pH nahoru.

Jakmile bude voda měkká a kH bude příliš malé je předpoklad že ti pH spadne prudce dolu.
15.11.2010 19:05 Okruh: Založení akvária > Téma: pH při zabíhání akvária
Fotka uživatele
muž Pafka administrátor
Vážení, stran vaší vášnivé debaty. CO2 během 24 hodin srazilo pH na příjemných 6,7, kde se
zastavilo. CO2 je ve vodě akorát a tvrdosti jsou na dle mého ideálních hodnotách. Takže Václavova rada
se vyplatila přesně jak předpověděl. A taky aby né, když je to echinodorař a já tam mam v podstatě
jen echinodory. Čímž ovšem netvrdím, že by byli ostatní mimo, jen měl do puntíku pravdu. Díky Vašku, díky ostatní. :smile: Jo a KH jsem po přidání rašeliny měl 6, což zůstalo.
15.11.2010 18:49 Okruh: Založení akvária > Téma: pH při zabíhání akvária
Odpověď na příspěvek vložený 14. 11. 2010, 20:35:11 uživatelem enďus
Fotka uživatele
muž enďus
Bubáku, nevzdávej to, a to nemyslím nějak ironicky. plac
Já netvrdím, že nemáš pravdu, ani že jí máš. Prostě mě to zajímá a rád bych věděl jak to je. Že mohou rostliny při silném osvětlení a nedostatku CO2 zvyšovat pH, to už tady padlo. Nikde jsem se ale zatím co si pamatuju nedočetl, že hnojení CO2 do akvária by mohlo mít takový efekt, že CO2 bude zvedat pH.
14.11.2010 20:35 Okruh: Založení akvária > Téma: pH při zabíhání akvária
Odpověď na příspěvek vložený 14. 11. 2010, 19:24:44 uživatelem PIETRO administrátor
Fotka uživatele
muž enďus
Pietro máš pravdu, jsem z toho na blázinec, už se v tom ztrácím. :-D :-D
Bubáku, pěkně tě prosím, o stručné a jasné formulování výsledků diskuse, protože už nejsem schopný pobrat, o čem se vlastně diskutuje........:smile: :smile:
14.11.2010 19:24 Okruh: Založení akvária > Téma: pH při zabíhání akvária
Odpověď na příspěvek vložený 14. 11. 2010, 19:09:40 uživatelem Bubák
Fotka uživatele
muž PIETRO administrátor
Nic čtu to celé a má je to nálož:smile: .Číst to nezasvěcená osoba tak asi se dostane do
blázince.pozdrav
(NaHCO3) max zvýšení pH na 8 a změkčí vodu ale už netuším jak moc to jde dolů.

Příspěvků: 1-30 z celkem 131   Začátek | Předchozí | Následující | Konec

Vyhledávání ve fóru:

Tématické okruhy:

Poslední související příspěvky v diskusním fóru

Nápověda

© AQUAPAGE.cz - akvárium a my

Partnerské weby

Atlas zvířat
RSS RSS
Fórum Názory a připomínky
Chyby a vývoj Hlášení chyb
O webu O webu