| 28.09.2010 19:29 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Nemocné neonky Odpověď na příspěvek vložený 05. 09. 2010, 11:31:12 uživatelem Zipak |
orlynka ![]() Příspěvků: 194 | Předmět: Problém...Ahojky, už asi týden mám v karanténě přivezené modré neonky, ještě minimálně si tam týden pobudou, jen co mě trápí je, že od přinesení mají asi tři neonky na těle tmavou- tmavě hnědou až dočerna tečku. Jedna to má na ocase, druhá nahoře, na ploutvi a třetí u žaber. Je to parazit, či to nic neznamená? Tečky nepřibývají. Ale teďkom jsem si všimla, že některé neonky se nakloňují do strany, neplavou úplně rovně... Dnes jsem provedla výměnu vody, chemii jsem tam lít nechtěla, ale uvažuju, že jim na noc kápnu Eshu, ovšem se bojím, abych to ještě nějak více nepokazila... Mám tam pokojovu teplotu, asi 24 stupňů, vzduchování a pár rostlinek. Díky za jakoukoli radu Vím, že to tu nepatří, ale nejde mi udělat nové téma, netuším proč... |
| 05.09.2010 11:31 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Nemocné neonky |
Zipak | Předmět: vyléčeno Takže děkuji za rady a pomoc vše proběhlo zdárně po krupičce ani plísni po nasazení Acriflavinu ani vidu... dále dávkuji na doléčení a zničení možných zbytků v akva... některé rostliny to bohužel nerozdýchaly jediný problém mám stále s Pancéřníčky zlatopásými vyfotit to bohužel nejde(nestihnu zmáčknout včas kdy se nastaví tak aby to bylo viditelné) po prohledání fór i googlení jak o život jsem k tomu co jim je nic nenašel. Stále žerou jsou aktivní ale mají "bouli" u zadní ploutve(mírně deformuje zakřivení těla při hýbání ocasní ploutví) a to vždy 1 a buď na levé nebo na pravé straně. Prošel jsem i dost nemocí a pořád mi na to žádná nesedí... mohlo by se jednat o nějaký nádor ale u 3 ze 4? Nebo nějaký cizopasník zavrtaný pod šupinami? Nebo něco vnitřního? Prostě nevypadají že by jim něco bylo a že by jim to nějako vadilo ale bojím se rozšíření na ostatní rybky... Neměl někdo nějaký problém podobný? narazil jsem na řvoutek catfishe kde to pár lidí zmiňuje ale není tam nikde jednoznačná odpověď ani to jesli lěčily došlo k úhynu atd. Předem děkuji za rady... |
| 01.09.2010 09:28 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Nemocné neonky Odpověď na příspěvek vložený 31. 08. 2010, 22:09:30 uživatelem Dominik. |
PIETRO ![]() Příspěvků: 1332 | Předmět: pokračování Pre Domina : V akvaristice se využívá k antiparazitálním zásahům při odchovu ryb od raných stádií až dospělé ryby. Pro aplikaci solné koupele se zásadně nepoužívají pozinkované nádoby! NaCl se používá většinou ve formě krátkodobých koupelí, a to účinně při nálezu druhu rodů Cryptobia, Ichthyobodo, Chilodonella, Trichodinella, s nižší účinností při nálezu druhů rodů Dactylogyrus, Gyrodactylus, Piscicola, Argulus a při povrchovém zaplísnění. Aplikace NaCl má široké využití, také pro jiné léčebné terapie. |
| 31.08.2010 22:09 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Nemocné neonky Odpověď na příspěvek vložený 31. 08. 2010, 21:11:04 uživatelem PIETRO ![]() |
Dominik.Příspěvků: 111 | Předmět: pokračování liecit rybky solou ? to som nikdy v zivote nepocul prepacte za ten vyraz ale fakt ... chcem sa spytat pri ktorych ochoreniach sa da pouzit sol to ze zvysit teplotu to ano ale sol ... |
| 31.08.2010 21:11 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Nemocné neonky Odpověď na příspěvek vložený 31. 08. 2010, 19:22:23 uživatelem Zipak |
PIETRO ![]() Příspěvků: 1332 | Předmět: pokračováníVelice často se přidružují i jiné nemoci podobného charakteru. Příkladem uvedu a domnívám že se jedná:Piscinoodiniózu - (Obrněnka hruškovitá) Piscinoodinióza - (Obrněnka hruškovitá) V naších podmínkách je toto onemocnění časté především u akvarijních ryb. Nejčastěji bývá diagnostikováno u halančíků rodu-Nothobranchius,u labyrintních ryb (Trichogaster,Colisa,Betta) u kardinálek (Tanichthys alboneubes), u razbor (Rasbora heteromorpha) a dalších druhů akvarijních ryb. Vedle toho byla piscinoodinióza u sumečnů afrických a u dalších druhů ryb chovaných v teplé vodě. U ryb z volných vod a jezer je výskyt tohoto parazita velmi ojedinělý. Významné ztráty způsobuje toto onemocnění v chovu akvarijních ryb, především jejich plůdku. Původce onemocnění: Piscinoodinium pillulare, které parazitují na kůži, ploutvích a žábrách ryb. Dospělý parazit má hruškovitý tvar, dosahuje velikosti 0,07 až 0,10 mm. Na zúženém konci těla má příchytný disk s tenkými vlákny(rhizoidy), pomocí nichž se fixuje v buňkách kůže a žaber. Tyto buňky silně poškozuje. Je nepohyblivý. Po periodě růstu na rybách (obvykle 6 dnů při teplotě 25°C) se vyvinutý trofont z ryby uvolňuje, padá na dno, zakulatí se a vzniká tomont. Tomont se dělí na 64 nebo 128 malých buněk, ty se opět dělí a vzniká 128 – 256 tomitů, které se diferencují na diaspory. Při teplotě 25°C trvá tato perioda 6-8 hodin, při teplotě 15°C trvá 20-30 hodin. Mladá infekční stádia (diaspory) mohou žít bez hostitele 15-24 hodin při teplotě 25°C. Dinospory mají dva bičíky a na rozdíl od dospělého parazita se velmi intenzivně pohybují a vyhledávají hostitele. Jestliže ho zhruba do 24 hodin nenajdou, hynou. Příznaky onemocnění: Projevují se nejprve neklidem, častým otíráním ryb o předměty v akváriu. Postupně dochází k nechutenství a hubnutí ryb. Jestliže jsou infikovány žábry, ryby se pohybují u hladiny a dochází u nich k poruchám dýchání. Na povrchu těla a ploutví je zřetelný světle šedý sametový povlak. Často lze makroskopicky pozorovat na kůži a ploutvích velké množství teček, které vyniknou především při horním nebo bočním osvětlení. Mikroskopicky lze pozorovat degenerativní až nekrotické změny na epiteliálních buňkách kůže a žaber. V důsledku traumatických a toxických účinků a dráždění zapuštěnými rhizoidy dochází na kůži též k valovitému ztluštění epidermis a také na žábrách je možno pozorovat hyperplazii žaberního epitelu. U silně infikovaných ryb dochází postupně k úhynu, u plůdku v kratším časovém sledu. |
|
| |
| 31.08.2010 19:22 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Nemocné neonky |
Zipak | Předmět: pokračování V pondělí jsem tedy vysadil Costapur a zítra mi přijde ten Acriflavin, jenže mám 3 další problémy, po tom Costapuru jsem si dneska všiml že tečky na sobě mají už jen 2 neonky a to každá jednu takže to alespoň trochu zabralo to horší je že pokud jsem se koukal správně mají na sobě(hřbet, malé místa na bocích) teď pro změnu takovou bílo/šedou plíseň mi to příjde zase jen některé a v různém rozsahu vyfotit nejde není vůbec vidět jen pod určitým úhlem, druhá věc je že jsem si dnes všiml u 3 ze 4 pancéřníčků boule a rozježených šupin na těle těsně za ocasní ploutví a to buď vpravo nebo vlevo. Co by mohlo bejt todle není něco co by mohlo způsobovat todle všecko jen jsem to zaměnil nebo mi tam vážně vypuklo víc nemocí naráz, popřípadě mám hledat problém jinde? Kvalita vody je neměnná znovu jsem dnes měřil a je to stejné jako uvádím na začátku. Black molly a ancistrus jsou v pořádku až tedy na jednu B. Mollu oproti ostatním je vyhublejší a má bílé výkaly... ostatní mají tmavě šedé. |
| 30.08.2010 14:47 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Nemocné neonky Odpověď na příspěvek vložený 30. 08. 2010, 11:26:35 uživatelem Zipak |
danny80 ![]() Příspěvků: 331 | Předmět: Nemocné neonky Mě se vyplatila sůl a léčba Entizolem bez zvýšení teploty, za 3 dny byl masivní ubyt krupičky na neonkach a následné naprosté uzdravení. Na Entizol je nutny recept, takze navsteva veteriny je nutna pokud nemas zname v lekarne jak ja ![]() |
| 30.08.2010 11:26 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Nemocné neonky Odpověď na příspěvek vložený 30. 08. 2010, 11:19:07 uživatelem PIETRO ![]() |
Zipak | Předmět: Nemocné neonky Dobře pokusím se sehnat, den tedy nechám vrátit do normálu opět odkalím půl nádrže a zahájím to takle. Podle obrázků se teda shodneme na krupčce soudím podle toho že mi nidko neřekl že je to něco jiného. Díky za rady ozvu se v průběhu léčby. |
| 30.08.2010 11:19 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Nemocné neonky Odpověď na příspěvek vložený 30. 08. 2010, 11:00:50 uživatelem Pafka ![]() |
PIETRO ![]() Příspěvků: 1332 | Předmět: Nemocné neonkyPriorita úspěchu léčby je léčba tzv.oteplené vodě!!! To znamená zvýšit teplotu po dobu léčby na požadovanou hodnotu. Sůl přidat každopádně a ohledně léčiv. Bohatě postačí obyč. Akriflavin za 25,-Kč .Komerční léčiva jsou opravdu pouze tak na potlačení nikoliv léčbu. |
| 30.08.2010 11:00 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Nemocné neonky Odpověď na příspěvek vložený 30. 08. 2010, 10:44:55 uživatelem Zipak |
Pafka ![]() Příspěvků: 2069 | Předmět: Nemocné neonky já říkám buď eSha nebo sůl + zvýśená teplota. eSha se dá koupit na e-shopech s dodáním během tak dvou dnů. |
| 30.08.2010 10:44 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Nemocné neonky Odpověď na příspěvek vložený 30. 08. 2010, 10:08:24 uživatelem PIETRO ![]() |
Zipak | Předmět: Nemocné neonky PIETRO: Zmíněnou chemii jsem použil jen pro zaběhnutí(vytvoření nutrifikačních bakterií) a v případě hnojiv pro urychlení růstu a vytvoření základu pro kytky, Aqua Safe používám při výměně vody, Preventan jsem dával z důvodu nákupu ryb ve 2 akvaristikách ryby jsem pořádně prohlédl ve všech nádržích nic podezřelého jsem neobjevil ale říkal jsem si pro jistotu bude lepší to tam aspoň týden dávat kdyby něco. Odkalení jsem provedl. tu sůl myslíš přidat i teď? Dneska každopádně budu muset shodit teplotu zase na 26 nechci ty ryby moc přetěžovat a co jsem si přečetl tak takovédle teploty jim moc nesvědčí. Nad solí jsem uvažoval od začátku četl jsem pár příspěvků na todle téma i od tebe, protože tu platíš za člověka kterej o tomdle ví hodně, ale někde jsem narazil i na to aby se to nekombinovalo, takže jsem z toho byl mírně zmatený a radši nepřidával. Pafka: Esha 2000 a EXIT jsem bohužel nesehnal ve všech 4 akvaristikách v okolí, ale byl mě doporučen právě costapur s tím že zabírá do 3 dnů, dnes je 3tí den a nevidím změny proto se ptám jesli by to nemohlo být ještě něco jiného nejaka plisen nebo nevim co... |
| 30.08.2010 10:08 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Nemocné neonky Odpověď na příspěvek vložený 30. 08. 2010, 07:25:48 uživatelem Zipak |
PIETRO ![]() Příspěvků: 1332 | Předmět: Nemocné neonky Je to složité jak říká Pafka. Nechápu jen jednu věc??? proč používáš a vyhazuješ peníze za chem. preparáty a liješ tam snad vše co trh nabízí?? Poradím ti jednoduše a efektivně a toho se drž!! Terapie:Je velmi obtížná. Kožovci se zanořují do tkání povrchu těla a tak jsou do značné míry chráněni před antiparazitními koupelemi. Při léčení lze použít metodu přechodného zvýšení teploty vody a antiparazitní koupele. Metoda přechodného zvýšení teploty vody na 31-32°C po dobu 3 dnů se v praxi využívá především v chovu akvarijních ryb. Antiparazitní koupele se používají ve stádiu, kdy vzrostlí trofonti opouštějí povrch hostitele, aby vytvořili cystu. Pouze na tato volná stádia kožovce jsou koupele účinné. V chovu akvarijních a okrasných ryb lze využít dlouhodobou v případně krátkodobou koupel v malachitové zeleni. Při tlumení této nemoci lze aplikovat také přípravek Entizol, který přidáváme do akvarijní vody. Tato metoda se využívá u ryb, které ochotně přijímají potravu. Také lze použít Akryflavín(Trypaflavín). Prevence: spočívá v zabránění zamoření chovného prostředí, a to jednak nákupem a vysazováním zdravých ryb a kvalitní vodou. Dodatek: Přidáním NaCl (kuch. sůl) zvýšíme tvorbu kožního slizu u ryb. Tato terapie následně znemožňuje přichycení nálevníků na rybí tělo. Doporučená koncentrace soli je 1.polévková lžíce na 50 litrů vody. Dávkovat pouze jednou!! Před léčbou je nutné důkladné odkalení dna nádrže!!! |
| 30.08.2010 09:16 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Nemocné neonky Odpověď na příspěvek vložený 30. 08. 2010, 07:25:48 uživatelem Zipak |
Pafka ![]() Příspěvků: 2069 | Předmět: Nemocné neonky o úspěších tohoto léku jsem moc neslyšel. Naopak jsem slyšel a sám na vlastních rybách zaznamenal úspěchy s přípravkem eSha exit a eSha 2000. I když mi jeden vážený odborník na rybí nemoci a účinné látky léčiv stále říká, že to ve skutečnosti kožovce rybího nevyhubí, jen potlačí a může se kdykoliv vrátit. Což má asi něco do sebe a záleží pak na tobě, abys vytvořil takové prostředí a tak odolná hejna, aby odolávali pokusům o napadení tímhle parazitem. Pokud chceš postupovat po staru a opravdu hbit kožovce, pak zvedni teplotu na 30-31°C a dosol. Množství soli nemam tak úplně v malíku, to si radši počkej na zkušenější harcovníky. |
| 30.08.2010 07:25 | Okruh: Nemoci ryb > Téma: Nemocné neonky |
Zipak | Předmět: Nemocné neonkyDobrý den, poprosil bych o radu co je to za nemoc další fotky jsou v profilu omluvte kvalitu ale nechtěly ani na chvíly zastavit. Objevilo se to v pátek večer, z vlastní zkušenosti a trochou hledání jsem vyhledal že by se mohlo jednat o "krupičku" je to jen na neonkách některé to mají na ploutvích vyjímečně i na těle ostatní rybky (4xblack molla, 2x ancistrus sp. long fin, 4x pancéřníček zlatopásý) jsou naprosto netknuté. V sobotu ráno jsem tedy nelenil a stavil se v akvaristice pro Sera Costapur a dle návodu jsem odkalil/vypustil půlku nádrže, propral ve vodéě z akvária filtr od písku atd., dopustil odstátou vodou a aplikoval léčivo v poloviční dávce, v neděly jsem odpustil 1/4 vody následně dopustil a znovu aplikoval. Topítko jsem nastavil na 30 stupňů a nesvítím. Ale na rybách nepozoruji jedinou změnu tečky nepřibývají ani neubývají, jen pancéřníčci ztratily dost barvy z pruhů. Může to být něco jiného? Použitý podlad jsou světlé říční kamínky a říční písek. 63L Akvárko bylo v záběhu cca 3 týdny bez ryb, použito bylo kuličkové hnojivo pod kytky, dále pak hnojivo do vody pro zvýšení obsahu Fe, Tetra Aqua Safe a Easy balance, Sera Bio Nitrivec, po vypuštění ryb cca 2 týdny zpět pravidelně každý týden výměna 1/4 vody, voda je bez NO2 s malým obsahem NO3 do 10mg(po výměně vody obě hodnoty 0), ph 6,8, Gh 7-14 a Kh mezi 6-10 EsHa Quick test. Po vypuštění ryb používán 1 týden Preventan. Krmím špenátem, vločkovým krmivem a patentkama(sušenýma). P.S. k akvaristice se vracim po 10 letech takze na me prosim jako na ... |