| 03.05.2009 20:11 | Okruh: Řasy > Téma: Podezdření na sinici Odpověď na příspěvek vložený 30. 04. 2009, 11:53:32 uživatelem l.balda ![]() |
l.balda ![]() Příspěvků: 2829 | Předmět: ve čtvrtek večer jsem obložil AQ dekou(Pá-Ne jsem tu teda nebyl) a vypnul světlo ,tj.3 dny bylo po tmě a sinice co byla u hladiny je fuč ![]() |
| 30.04.2009 11:53 | Okruh: Řasy > Téma: Podezdření na sinici Odpověď na příspěvek vložený 30. 04. 2009, 09:48:27 uživatelem enďus |
l.balda ![]() Příspěvků: 2829 | Předmět: ty jsi datel ale dobrý pro bojovníky s řasou |
| 30.04.2009 09:48 | Okruh: Řasy > Téma: Podezdření na sinici Odpověď na příspěvek vložený 27. 04. 2009, 19:42:58 uživatelem MilanRada |
enďusPříspěvků: 716 | Předmět: Sice nevím co je to za blivajs, ale něco hodně podobnýho nebo možná stejnýho jsem měl v Tanganyice. Pral jsem se s tím dlouho, ale nakonec jsem zvítězil. Ťuk, ťuk, ťuk - musím to zaklepat. Porostlo mi to valisnérky, kameny a celý pozadí. Pravidelně a často jsem to mechanicky stíral a odsával, měnil vodu. Rostlo mi to hlavně na místech, kde bylo hodně světla, proto jsem nejdřív ubral světlo, svítil jsem jenom jednou zářivkou, bylo to lepší, ubylo to, tak jsem přes Vánoce zatemnil úplně akva. 10 dní tmy udělalo svoje a po odkrytí bylo akva skoro bez toho sajrajtu. Jenže zatemnění sice pomůže, ale příčinu to bohužel neodstraní, takže se řasa po několika dnech opět pěkně rozjela. Roste to neuvěřitelnou rychlostí . Stále jsem to mechanicky odstraňoval,
šlo to lehce setřít. No a pak jsem to vzal z gruntu. Vyhodil jsem všechny kytky. Vyměnil jsem dno, praný obyč
písek, který jsem tam měl, byl praný asi málo a při prohrábnutí nebo odkalení mi z akva tekla úplně rezatá
kalná voda, ne dně kýblu se usadilo takový pěkný jílovitý blátíčko. Možná blbě, ale usoudil jsem, že je v
písku moc živin, který podporujou hlavně růst řas, vzhledem k tomu, že v akváriu nebyly skoro žádný rostliny.
Takže nový křemičitý písek. Pak jsem vyměnil teple bílé zářivky za studené bílé. To bylo pro mě z estetického
hlediska, akva do žluta se mi prostě tak nelíbí. Ale možná, že změna zářivek taky sehrála nějakou roli.
Nasadil jsem ancíky, neritiny a marisy. Hotová armáda řasožroutů. No a výsledek - sajrajt je pryč. V akva
mi teď roste zelená "semišová" řasa na kamenech, akva tím chytlo takovou pro mě pěknou patinu.
No a teď si z toho vyber To je zase příspěvek o ničem, ale když jsem to nadatloval, tak to
sem už dám P.S. - trápilo mě to i doma u malawek a tam světe div se stačilo nasazení 2 obyčejných ancíků velikosti XL. Sice se většinou píše, že ancíci žerou řasu jen v mládí, ale mě během pár dní ty dva starý pardi dokonale vyluxovali celý akva. ![]() |
| 29.04.2009 16:38 | Okruh: Řasy > Téma: Podezdření na sinici Odpověď na příspěvek vložený 27. 04. 2009, 19:42:58 uživatelem MilanRada |
brova ![]() Příspěvků: 4298 | Předmět: Jak dlouho je to AQ založené a jaký má objem? ![]() |
| 27.04.2009 19:42 | Okruh: Řasy > Téma: Podezdření na sinici |
MilanRadaPříspěvků: 9 | Předmět: Mám podezdření, že se mi v akváriu vyskytla sinice. Ale řasa, která se rozmohla se jeví jako vláknitá řasa, ale podezdřele zapáchá a dá se odstranit snadno. Je zejména na Vallisnérii a Cryptocorine Aponogetifolia. Jsem vděčný za všechny rady. Později přiloožím foto. Děkuji. |
|
|